Ťuky, ťuk, už jsme hodně nablízku. Vánoce za dveřmi

Vánoční čas je tady. Foto: Josef Hutěčka
ZLÍNSKÝ KRAJ - Zdaleka nejenom ve větších městech našeho kraje už voní vánoční svátky. Tradiční adventní či vánoční trhy mají, ať si to uvědomujeme nebo ne, na zaplněných náměstích charakter poněkud komerční. Nic proti tomu, ale je tu i jiný pohled, který připomíná nejkrásnější a dětmi milované svátky roku v přeci jen poněkud jiné podobě.

Tak třeba Březnice. „My máme takový menší vánoční jarmark, který by měl mimo jiné pomáhat potřebným, já například tradičně prodávám ve stánku vánoční věci, výtěžek půjde do zlínské Slunečnice,“ povídá předvánočně naladěný starosta Březnice Josef Hutěčka.

A připomíná, že vánoční činění v obci kousek od Zlína je daleko pestřejší.
„Požádali jsme naše lidi, aby se předvedli svými dovednostmi. A tak je teď, ale jen do neděle, k vidění přehlídka toho, co šikulové umějí. Jsou tu betlémy, mnoho jiných vánočních symbolů, ale co je zajímavé, a já to vidím poprvé, nádherně nejen vánočně vymalované kameny, to je skutečně ojedinělá věc,“ libuje si pan starost, který s kamarády už chystá před kostel i tradiční betlém.

„My máme pod nastrojeným stromem na návsi zbrusu nový betlém ze dřeva a slámy, myslím, že se naši lidé fakt vytáhli, stejně tak zdobí ulice vyřezávaní andělé, je znát, že vánoční svátky muž jsou opravdu za dveřmi. Pokud mají být Vánoce taky s knihou, pak připomínám, že jsme si pozvali z Březůvek k besedě souseda Jaroslava Holíka. Ten vydal unikátní publikaci Velké cesty malých motocyklů o svém putování totálně nehostinnými světovými končinami včetně výjezdu pod Pamír. Některé jeho drsné zážitky vyrážejí dech. O to více si můžeme vážit klidu a pohody v tomto krásném vánočním období,“ pravil starosta Provodova Jan Talaš.

Betlémy, vánoční stromy a vše co s časem nejmilovanějších svátků souvisí, jsou teď k mání na přemnoha místech našeho kraje. Sobota a neděle jsou v tomto směru přímo ideální pro ty, kteří vyrazí do Rožnova pod Radhoštěm, tamní Muzeum v přírodě představí vždy v podvečer nádherné živé betlémy s živou hudbou a koledami.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x