Ladislav Stroupežnický: Paní mincmistrová. Žertovný příběh o záletné lásce a potrestané nepoctivosti

16. prosinec 2023

Je Mikuláš Dačický z Heslova „výtržník, zhýralec a frejíř“, nebo muž „na smyslech bystrý, světa zkušený a nad mnohé mistry a bakaláře učený“? Vede život urážející dobré mravy, nebo vidí, do čí kapsy mizí peníze z městské pokladny? O tom se přesvědčí bohabojní občané kutnohorští, v jejichž městě Léta Páně 1611 renesanční bouřlivák právě pobývá. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Eva Machková
Osoby a obsazení: Vilém z Vřesovic, nejvyšší mincmistr (Josef Patočka), Ludmila, jeho manželka (Libuše Havelková), Zdeněk Lorecký z Elkuše, panošek (Jaroslav Kepka), Šebestián Helzl ze Sternštejna, horní hofmistr (Vladimír Čech), Mikuláš Vodňanský z Čažarova (Václav Vydra), Mikuláš Dačický z Heslova (Jaromír Spal), Tobiáš Tříska, mince pregéř (Stanislav Neumann), paní Žofka, jeho manželka (Eva Klepáčová), David Wolfram (Karel Linc) a Ondrej Brtnický, maršejdník (Josef Zíma)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Hudba: Josef Hart
Režie: Jiří Roll
Natočeno: 1973

Ve sporu, který je v Horách Kutných proti panu Dačickému veden, nepůjde o nic menšího než o ženskou čest a reputaci dvorního šmelcíře Wolframa, oblíbence samotného císaře Rudolfa II. Když se pan z Heslova před soudem úspěšně neobhájí, bude muset na vlastní náklady vydláždit cestu od kostela svaté Barbory ke kostelu svatého Jakuba.

Postava nezkrotného básníka Mikuláše Dačického z Heslova vystupuje hned ve dvou historických komediích Ladislava Stroupežnického: Zvíkovský rarášek a Paní mincmistrová. Často byly tedy obě hry uváděny spolu v jenom večeru. Z Paní mincmistrové pak vychází scénář oblíbeného filmu Cech panen kutnohorských, který v roce 1938 natočil režisér Otakar Vávra se Zdeňkem Štěpánkem v hlavní roli.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.