Hlavní obsah
Umění a zábava

Ve StarDance vítězí ten, kdo nejméně vadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

StarDance je televizní show. Není to klasická taneční soutěž. Je to především zábava, v které rozhoduji zejména hlasy diváků. Tedy laické veřejnosti.

Článek

Ve StarDance soutěží lidé různého věku, talentu a profesí. Není to typická taneční soutěž, v které rozhoduje jenom a pouze taneční výkon. Ve StarDance rozhodují především sympatie a hlasy diváků. Ty především určují, kdo vypadne a kdo zůstane. A kdo nakonec celou soutěž vyhraje.

Bylo to tak vždycky. I v minulých ročnících se na vyšších příčkách často umístili hůře tančící, kteří za sebou nechali lepší, ale u diváků méně oblíbené tanečníky.

Letos se mnoho lidí v diskuzích na internetu podivovalo a bouřilo nad faktem, že dlouho postupoval cukrář Josef Maršálek. Ale nebylo na tom nic výjimečného. V minulosti takto skončil na třetím místě třeba mistr světa v hodu diskem Imrich Bugár, televizní komentátor Jaromír Bosák či stan up komik Lukáš Pavlásek, kteří za sebou nechali mnohem lépe tančící kolegy, protože je podrželi hlasující diváci. Byli prostě více oblíbení.

Mnoho lidí letos silně rozčílilo semifinálové vyřazení modelky a moderátorky Ivy Kubelkové, která tančila skvěle. Často se nejspíš čílili zejména ti, co sami přitom nehlasovali. Ani toto vyřazeni nebylo ničím mimořádným. Kubelková je krásná žena, ale také tak trochu „Hujerka“, což nemyslím zle. Prostě chce být vždy dokonalá. Dře, maká, podá precizní výkon. Navíc je trochu „moudře“ upovídaná. Tato kombinace se v Česku zase tak moc nenosí. Doplatily na ní i jiné ženy v dřívějších ročnících StarDance, které také vypadly dříve, než se čekalo. Češi mají většinově raději tiché, skromné outsidery. Zvláště v soubojích něžného pohlaví mají vždy větší šanci skromná „ošklivá káčátka“ či „Popelky“, které se postupně rozvinou do krásy, oproti sebejistým, sebevědomým a silným ženám.

A tak není zase tak velkým překvapením, že v letošní StarDance zvítězila drobná, nenápadná mladičká herečka Darija Pavlovičová, které sázkové kanceláře před soutěží přisuzovaly snad nejmenší šance na vítězství ze všech hvězd, jelikož byla širokému publiku možná nejméně známou soutěžící celebritou.

Proč nakonec Darija Pavlovičová zvítězila? Tančila s Dominkem Vodičkou skutečně výborně. V každém kole se od začátku umísťovali na nejvyšších mistech v hodnocení poroty. Proto nemohli vypadnout. To by ale samo o sobě nestačilo. Pár si postupně získával sympatie diváků skromným vystupováním. Jak ubývalo párů v soutěži, diváci je více a více poznávali. Zejména Darja Pavlovičová působila mile, klidně, tiše a skromně. Oproti trošku „moudré“ Kubelkové či „přidrzlé“ Adamczykové, které byly výrazně dominantnější, hovornější a celkově výraznější. A to prostě každému nesedí.

A tak se opět potvrdilo to, co se v Česku stává v podobných záležitostech poměrně často. Vítězí ten, kdo nejméně vadí. Známe to přece z každodenního života. O tom, kdo moc nemluví a sedí tiše v koutě, se řekne, že je hodný. Bývá to tak i v rodinách. O jiném, kdo dává najevo jasné názory, které se ale nemusí vždy každému líbit, se naopak mnohdy říká, že je neomalený, drzý či příliš sebevědomý. StarDance sleduje zejména střední a starší generace, u které toto chápání světa přetrvává. Sebevědomí jedinci nebývají ti úplně nejpopulárnější. Nejspíš proto nevyhrály Iva Kubelková či Eva Adamczyková, i když se obě dostaly díky svému talentu, úsilí a dřině daleko a měly vysoká hodnocení poroty.

Tímto komentářem rozhodně nechci snižovat výkony Dariji Pavlovičové a Dominika Vodičky i jejich celkové vystoupení v soutěži. Tančili výborně a působili sympatickým dojmem. Ve finále v jejich prospěch rozhodli hlasující diváci u televizních obrazovek. StarDance je prostě soutěž, kde nakonec vždy rozhodnou diváci. Ti rozhodli takto, proto s výsledkem nemá smysl polemizovat.

Poznámka na závěr. Hlavně nezapomínejme, že StarDance je především zábavná show, noblesní příjemná podívaná, kde převládají pozitivní emoce. Oddechová záležitost pro rodinný sobotní večer, která má lidi spojovat, nikoliv rozdělovat. Proto bychom ji neměli brát tak vážně, a především se jí bavit.

Autorský článek s využitím informaci z přenosu České televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz