S pokorou se vracíme k našim předkům. Levanduli tu pěstovali už Keltové, říká s hrdostí naturopatka

17. prosinec 2023

Modrofialové trsy levandule jsou symbolem léta. Projít se po levandulovém poli a načerpat klid a sílu lze ale i v zimě. Kde? V Levandulovém údolí nedaleko Berouna v samém srdci Geoparku Barrandien, které založila znalkyně bylin a naturopatka Helena Neumannová. Jak se původně pediatrická sestra dostala k levanduli? Jakým způsobem se snaží navrátit věhlas českého bylinného znalectví ve světě zpět do Česka? A jaké léčivé účinky levandule pěstovaná na našem území má?

V zimě je levandule pokrytá sněhem. Co dělá? Spí?

Ano, nabírá sílu. Ta naše doslova, protože v lednu 2023 jsme dokončili s Vysokou školou chemicko-technologickou výzkum, při němž se zjistilo se, že z deseti polí levandule lékařské, původní odrůdy Angustifolia Munstead, my máme nejdynamičtější léčivou bylinu. Naše země tedy může být opravdu hrdá.

Zima a mráz ji ale musí stresovat...

Ano, a to je přesně ono. Mráz a vítr vytvářejí unikátní léčivé látky, které obzvlášť v dnešní době potěší především duševní zdraví, se kterým máme problém všichni, a to nemluvím ani o trávicím traktu, mikrobiomu a tak dále.

Čtěte také

Jakákoli bylina, která roste tady v Geoparku, který je chráněný UNESCO, je tedy srovnatelná s rostlinami a bylinami, které rostou ve Švýcarsku, v Nepálu, v Peru?

Ano, máme stejnou dynamiku, stejnou sílu, a můžeme se tak řadit mezi takto vzácná území. O levanduli v zimě se přitom nijak nestaráme. Některé byliny se přikrývají senem, ne tak ale u nás. My ani nesmíme kvůli biocertifikaci...

Je pravda, že levanduli přinesli na naše území Keltové?

Ano, je to tak. V 10. století před naším letopočtem tady rostla levandule. Táhla se od Barrandova až k Plzni, Křivoklátu a ke Karlštejnu. Sice jsme měli inkvizitory, kteří upalovali naše bylinoznalce, ale nikdo nemůže popřít, že to byli Keltové, kdo první přinesli levanduli lékařskou na slovanské území. Proto mě tolik fascinuje, že Provence získala 40 milionů euro na muzeum levandule, přestože v Provence existují hlavně pole s hybridem lavandinem, který je ekonomičtější. Přitom ale Bulhaři, Slováci, Češi, Chorvaté, Černohorci se s pokorou vrací k tomu, co sem naši předkové přinesli.

Čtěte také

Jsme na to nesmírně pyšní. Slovanská balneologie totiž stojí na dvou základních pilířích, na minerálech a na bylinách. A já si troufám říct, že jsme země skvělého odborného, profesionálního lázeňství s dlouhou historií. Málokdo třeba ví, že Svatý Jan pod Skalou měl první celostátní minerální lázně vůbec na území východní Evropy. Minerální pramen je tam doposud. Stejně tak je pod nedalekou horou Kotýz a stejně tak je pod Plešivcem.

Najdeme tady levanduli i ve volné přírodě?

Levanduli lékařskou, kterou přinesli Keltové, ne. I na zahradách má většina z nás lavandin. S levandulí se dnes bohužel velmi podvádí, a to i ve světě, protože ona je téměř nedostatková. I nám ji pěstovali Němci přímo z banky slavných semen z tradiční řecké původní odrůdy levandule. Není tedy bylina jako bylina. Levandule vyhoněná pesticidy není bylina, ale pouhá kytka.

Co vlastně na levanduli s odborníky zkoumáte, aby se mohlo říct, že je léčivá?

Primárně musíme vyzkoumat obsah biochemických látek. Když to řeknu lidsky, tak to jsou přírodní antibiotika, která jsou dneska velmi cenná. Nejdůležitější je ale obsah flavonoidů, kterým se říká molekuly života a které dokážou léčit chronická onemocnění, jako jsou atopické ekzémy, Alzheimer nebo roztroušená skleróza.

Jsme na území, které je chráněné UNESCO. Čím je toto území pro vás osobně zvláštní? Jiné?

Přiznám se, že jsem spíše vědecky založený člověk. Lidi sem přijíždějí a myslí si, že jsme tak trochu ezo. A my to moc nemáme rádi. Já osobně ale tady z lidí cítím, že se tady opravdu zastaví a jsou jako by laskavější.

Jakou budoucnost má levandule v ČR?

Velkou, dokonce začínají mít zájem i lázeňská střediska ve světě. Jednáme s Japonci, s Emiráty, s Kyprem a Egyptem. Jsou to vesměs místa, kde se doteď za balneologii považovala obyčejná wellness centra. Teď ale zjistili, že je tady něco víc, že jsou tady špičkoví odborníci, balneologové, kteří mají ve světě jméno. Jsme na to nesmírně hrdí a snažíme se vzájemně si pomoct k tomu, aby česká balneologie, věda a naturopatie šly ruku v ruce s lázeňstvím, protože ať prevence nebo péče bude budoucnost...

Jaké byliny patřily po staletí k adventu? A jaké historické rituály jsou spojeny s bylinami? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související