www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

V sedmi letech za volant v rally? Proč ne!

18. prosince 2023 • 08:00

Pokud jste si mysleli, že jste toho v rally viděli hodně, pak doporučuji posadit se a hlídat si ústa, aby se údivem moc neotvírala. V Polsku učí mladé jezdce k rally návykům od útlého věku. Není tady nezvyklé vidět za volantem desetileté hochy pod vedením svých rodičů. Prim ovšem hraje sedmiletá Martyna Blanik.

Rentor Cup 2023

Na českých rychlostních zkouškách jsme si už zvykli, že se sem tam objeví mladý jezdec, jenž ještě věkově nedosáhl na řidičský průkaz, ale pod dohledem zkušených spolujezdců dělá první krůčky v rally. V Poháru mládeže to byli letos například Tomáš Dudák nebo Honza Španěl. U našich polských sousedů věk jezdců výrazně stlačili a své ratolesti učí automobilovým soutěžím doslova odmala.

Když poprvé zavítal Rentor rally cup do polských Kaczyc, přihlásily se do závodu dvě děti – devítiletý Dominik Blanik a jeho sedmiletá sestřenice Martyna Blanik. S údivem jsme sledovali, jak tyto děti usedají do auta a projíždějí erzetu. Kdo by si myslel, že časy budou výrazně vzdálené za dospělými soupeři, ten se přepočítal. Z 33 přihlášených jezdců skončil Dominik 15. a Martyna 17. Při prosincovém „rentoráckém“ cupu přibyl k mladé dvojici ještě Slawomir Madzia a i tady zůstalo pět dospěláků poraženo. Velké gesto podpory a obdivu před mladou závodnicí předvedl vítěz posledního klání Rentor rally cupu Martin Vlček. Při vyhlášení a předání poháru nejlepším jezdcům věnoval pohár za celkové vítězství právě Martyně a nechybělo ani společné focení a krátké posezení mladé závodnice ve voze Hyundai I20 R5.

Rentor Cup 2023Rentor Cup 2023

Hodně připomínáme Martynu, tak se u ní na chvilku zastavme. Martyna Blanik pochází z města Gumna v okrese Cieszyn a má sedm let. Je nejmladší závodnicí v Polsku a doma má ještě dvě mladší sestry. Její táta Marcin se vždy zajímal o rally, ale nikdy to k aktivní účasti nedotáhl. Martyna mu tímto plní sen. V letošním ročníku KJS Rally Park Kaczyce se do bojů o vteřinky se soupeři přihlásilo 14 dětí. Martyna zcela ovládla dámskou kategorii a mezi juniory byla celkově druhá za Kordianem Pelczarem, třetí dokončil sezonu Kuba Swiech

Rentor Cup 2023Rentor Cup 2023

A jak je vlastně možné, že děti mohou závodit? V první řadě je to chuť rodičů podporovat své děti ve sportu. Závodí se pouze na uzavřené trati a na vybraných akcích. Aby mladí jezdci viděli na trať, tak v závodním sedadle mají dětskou sedačku a na pedály dosáhnou díky nástavci. V závodním autě sedí většinou s tátou, který nečte rozpis, ale radí, jak projíždět zatáčky. Pokud se pozastavujeme nad řazením, tak v těchto případech je to vyřešenou automatickou převodovkou. Některé vozy jsou vybavené na pravé straně u spolujezdce brzdovým pedálem, podobně jako tomu je u autoškoly.

Třeba se příští rok s podobně starým dítětem budeme potkávat i na našich tratích. Rozhodně ale budeme držet pěsti Martyně, aby byla ještě lepší než letos.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist