Nádvoří třeboňského zámku se proměnilo v tržiště, sklepení ovládli čerti

18. prosinec 2023 06:40

Poprvé v historii se na zámku v Třeboni uskutečnily adventní trhy. Kromě řemeslných stánků lákaly také na speciální prohlídky pro děti i dospělé. A ten, komu nechyběla odvaha a chtěl se trochu zahřát u kotle, mohl sestoupit do čertovského podzemí.

Při vstupu do čertovského sklepení si návštěvníci vyslechli místní pověsti. Třeba o tom, jak slavný rybníkář Jakub Krčín údajně upsal duši čertu. Na čerty se přišel podívat třeba Patrik Lemka. „Já se nebojím, hodně se mi tu líbí,“ řekl.

Na tržišti na nádvoří byl mimo jiné stánek Chelčického domova sv. Linharta. „Některé výrobky, hlavně ty z hlíny, vyráběli přímo samotní klienti,“ popsala prodejkyně Štěpánka Černochová.

Další stánek byl plný dřeva. „Já dělám dřevěné přívěsky, dřevěné šperky, moje přítelkyně Lucka vyrábí dřevěné misky. Všechno děláme ručně,“ ukazoval Jan Bareš.

Stánků bylo ale nakonec na nádvoří méně, než organizátoři plánovali. „Bohužel zapracoval covid a šest prodejců se muselo ze zdravotních důvodů omluvit. Kromě tržiště nabízíme prohlídky zámku s vánočně vyzdobenými interiéry, kde se návštěvníci dozvědí něco o lidových tradicích. Také máme na programu dětské prohlídky s názvem Na vánoční návštěvě u paní kněžny,“ uvedla kastelánka zámku v Třeboni Erika Suchanová.

Děti navštěvovaly i adventní dílničky. Například pod vedením Aleny Ženíškové vyráběly svíčky. „Používáme hlavně ubrouskovou techniku, ale máme i různé přírodní materiály, skořici, badyán, máme třpytky a spoustu lepidla, takže se dá vytvořit cokoliv děti budou chtít,“ dodala.

Spustit audio

Související