Valverde přemýšlel o comebacku ještě před několika týdny. Loni na podzim ukončil profesionální silniční kariéru, ale se závoděním úplně neskončil, vrhl se totiž na gravel, vyhrál dva závody světové série a skončil čtvrtý na světovém šampionátu. Jenže gravely ho zcela neuspokojovaly a formu si udržel nepochybně skvělou, takže návrat do světa silniční cyklistiky nebyl nereálný. 

„Mou vášní byla cyklistika a závody. Chybělo mi vypustit páru a cítit se užitečný,“ vysvětluje Valverde v otevřeném rozhovoru. „Rok 2023 byl ze začátku velmi těžký. Neměl jsem chuť jezdit se dívat na závody, protože jsem se sám stále cítil jako cyklista. Chtěl jsem se závoděním skončit nadobro, ale pak začalo předsezónní období a pak sezóna a člověk se pořád cítí dobře. Sám sebe jsem se ptal, jestli jsem neskončil příliš brzy,“ říká španělský cyklista, který letos na jaře oslavil už 43. narozeniny.

20220910VUE02005-Unipublic___Sprint_Cycling_Agency.jpg

„Nebudu lhát. Dokonce jsem přemýšlel o návratu k závodění,“ přiznává Valverde a dodává, že se o možném comebacku bavil s Eusebiem Unzuem, ředitelem týmu Movistar. „Během roku jsem absolvoval několik gravelových závodů, stále jsem trénoval a trochu jsem ztrácel chuť do závodění... Ale je pravda, že na konci sezony jsem řekl: ‚Eusebio, co budeme dělat? Mám se vrátit, nebo co?‘ A je pravda, že Eusebio mi řekl: ‚Alejandro, o co ti jde? Zbláznil ses? Co ještě potřebuješ?‘ A já nenaléhal, ani trochu. Řekl jsem: 'Máš pravdu, máš pravdu, proč bych to dělal?'“

Z mnoha profesionálních cyklistů se po skončení aktivní kariéry okamžitě stali sportovní ředitelé. Také Valverdeho dlouholetý týmový kolega a kamarád Imanol Erviti letos skončil se závoděním a od příštího roku bude sportovním ředitelem v Ineos Grenadiers. Samotného Valverdeho do tohoto rozhodnutí nenutí ekonomická situace, takže standardním sportovním ředitelem se v nejbližší době nestane. Bude poradcem týmu Movistar.

„Budu jezdit na více závodů, samozřejmě ne na všechny, ale ano, budu na více závodech. Jako poradce chci být u všeho, co bude potřeba a abych kluky podpořil,“ pokračuje Valverde. Aby mohl dělat normálního sportovního ředitele, ještě si musí projít školením a zkouškami UCI. „Zatím mám národní licenci. Neříkám, že se nechystám získat licenci UCI, možná ano, protože nevíte, co může přinést budoucnost. Třeba se mi teď líbí jedna věc a za rok se budu chtít stát sportovním ředitelem,“ dodává Valverde.