Vychází Pražské ptactvo 1800-2020

Revolver Revue a Česká společnost ornitologická vydávají nové doplněné vydání Pražského ptactva, knihy Veleslava Wahla z roku 1944. Ta je cenným dokladem stavu ptactva v hlavním městě v první polovině 20. století a skvělým srovnávacím materiálem se stavem dnešním. Veleslav Wahl patřil ke špičce tehdejší ornitologie a mezi významné bojovníky proti totalitním režimům. Ve své poslední vůli, den před popravou československými komunisty v červnu 1950, vyjádřil přání, aby jeho kniha Pražské ptactvo byla vylepšena a znovu vydána. Rozhodli jsme se dostát Wahlovu odkazu a knihu vydáváme znovu, ovšem s aktualizovanými údaji o výskytu ptačích druhů v Praze a s obsáhlou částí o životě a odbojové činnosti Veleslava Wahla.

Kniha bude poprvé k dostání v pátek 22. 12. v kanceláři ČSO. Poté také  v Revolver Revue, e-shopu ČSO (knihu lze již objednávat nyní) a v knihkupectvích.

prodej knihy v pátek 22. 12. v pražské kanceláři ČSO

  • adresa: Na Bělidle 34, Praha-Smíchov, 2. patro
  • otevírací doba: 10:00-17:00
  • cena: 999 Kč
  • zvýhodněná cena pro členy ČSO: 799 Kč

Pozor. V tento den budeme z kapacitních důvodů prodávat v kanceláři výhradně knihu Pražské ptactvo a nikoliv jiné zboží.

 

Pražské ptactvo 1800–2020

Ptáci – město – příběh hrdiny

Veleslav Wahl, Petr Voříšek, Jaroslav Cepák, Kateřina Ebelová, Jan Hora, Jakub Hošek, Jan Hošek, Ondřej Sedláček, Jaroslav Škopek

Počet stran 544

ISBN 978-80-7622-028-7 (RR)

ISBN 978-80-87572-71-9 (ČSO)

Doporučená maloobchodní cena 1399 Kč


 

Kniha Pražské ptactvo 1800–2020 (Ptáci – město – příběh hrdiny) je určena odborné i široké veřejnosti a propojuje zdánlivě odlehlé oblasti: svědčí o mimořádné osobnosti v boji proti dvěma totalitám a představuje pozoruhodné ornitologické dílo. V jednom svazku je zahrnuto v jistém smyslu několik knih najednou: 

Těžištěm je ceněná a v mnoha směrech průkopnická práce Pražské ptactvo, v níž ornitolog Veleslav Wahl (1922–1950) v polovině čtyřicátých let 20. století knižně dokumentoval a komentoval stav a prostředí ptáků v hlavním městě. Na svou dobu mimořádně prozíravý a dnes zvlášť aktuální je mimo jiné Wahlův přístup k ochraně ptactva apelující na cílenou péči o životní prostředí. Kapitoly původního Pražského ptactva byly pro současné vydání významně doplněny a aktualizovány novými texty, které reflektují změny v avifauně Prahy od dob Veleslava Wahla. 

Další podstatná část knihy je zaměřena na nevšední život Veleslava Wahla a jeho hrdinské občanské postoje, jimž dodnes nebyla věnována patřičná pozornost. Wahl byl nejen významným ornitologem, ale také aktivním členem domácího protinacistického a posléze protikomunistického odboje; za údajnou velezradu a vyzvědačství byl v roce 1950 totalitní komunistickou justicí odsouzen k smrti. 

Důležitou rovinu tvoří i obrazová vrstva knihy. Texty o ptactvu provázejí nové kresby Jana Hoška, starší ilustrace Karla Svolinského i výběr z obrázků samotného Wahla. Publikaci doplňují fotografie pražských lokalit, které speciálně pro tento účel pořídil Karel Cudlín, i řada archivních snímků, dokumentů a dalších pramenů.

Autory grafické úpravy celého svazku jsou Josefina Karlíková a Matej Vojtuš.

Kniha ve svém edičním záměru vychází z Wahlovy poslední vůle, kterou vlastnoručně sepsal den před popravou. Chce splatit dluh vůči jeho ornitologickému dílu i jeho občanské statečnosti a být zdrojem poučení, posily i radosti pro mladé i starší čtenáře 21. století.

 

Autorský tým:

Petr Voříšek – ornitolog, pracuje v České společnosti ornitologické, kde se zabývá monitoringem ptáků.

Jaroslav Cepák – ornitolog, vedoucí Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze, kde se zabývá výzkumem migrace a populační dynamiky ptáků, především pěvců.

Kateřina Ebelová – neteř Veleslava Wahla a jedna z iniciátorek projektu.

Jan Hora – ornitolog v penzi, bývalý pracovník Zoo Praha a Národního muzea. Též pracoval pro Českou společnost ornitologickou.

Jakub Hošek – historik, specializuje se na novodobou českou historii se zvláštním zaměřením na tématiku totalitních režimů.

Jan Hošek – zoolog, ilustrátor a režisér-dokumentarista přírodovědných filmů. Kromě autorství několika přírodovědných populárních knih je znám jako přední český ilustrátor živé přírody.

Ondřej Sedláček – ornitolog, vysokoškolský pedagog na Univerzitě Karlově v Praze. Zabývá se ekologií ptáků a managementem přírodních stanovišť včetně praktických zásahů v chráněných územích.

Jaroslav Škopek – ornitolog, jeden ze spoluautorů Atlasu hnízdního rozšíření ptáků v Praze, zaměřuje se též na kroužkování a studium migrace ptáků a dalších aspektů jejich biologie.

Veleslav Wahl (*1922–1950) patří k nejvýznamnějším osobnostem československé ornitologie, které se věnoval už od dětství. Za války pracoval jako vědecký asistent v pražské zoo. Během okupace napsal řadu odborných článků a roku 1944 vydal uznávanou odbornou publikaci Pražské ptactvo. Po celou druhou světovou válku působil v protinacistickém odboji, ke konci války se podílel na přípravách pražského povstání a v jeho průběhu byl nejmladším členem České národní rady. Jím vedená Zpravodajská brigáda nebyla nacisty nikdy odhalena.

Po komunistickém puči v únoru 1948 se zapojil do obrany demokracie a společně s Jaromírem Nechanským budovali zpravodajskou síť spolupracující s americkým velvyslanectvím. V září 1949 byl zatčen a následně odsouzen k trestu smrti. Byl popraven v pankrácké věznici 16. června 1950. Jeho činnost byla oceněna několika vyznamenáními včetně Řádu Bílého lva in memoriam, který mu byl udělen v roce 1995. In memoriam ocenila V. Wahla i Univerzita Karlova, která mu udělila Zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy za statečnost a věrnost spravedlnosti a demokracii. Pamětní deskou na své budově se k odkazu V. Wahla a dalších dvou popravených studentů hlásí i Právnická fakulta UK.


Kniha Pražské ptactvo 1800-2020 vychází za finanční podpory Nadačního fondu rodiny Malých, Magistrátu hl. m. Prahy, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Právnické fakulty Univerzity Karlovy a členů a podporovatelů České společnosti ornitologické.

Děkujeme!

wahl
Původní vydání Pražského ptactva z roku 1944. Tehdy dvaadvacetiletý Veleslav Wahl v knize shrnul vlastní poznatky i poznatky dalších ornitologů o avifauně Prahy a jejího blízkého okolí.

 

„…prosím dr. W. Černého, aby – až bude možnost – znovu zredigoval a doplnil moji knihu Pražské ptactvo. Bude-li to možné, byl bych rád, aby byla doplněna Svolinského obrázky.“  

Veleslav Wahl, poslední vůle, 15. 6. 1950 v pankrácké věznici, Praha