Výtvarníci z Kojetína slaví 60 let trvání unikátní výstavou v Domě kultury v Kroměříži

Výtvarníci z Kojetína slaví 60 let trvání unikátní výstavou v Domě kultury v Kroměříži

Tisk

signal64 200Ve čtvrtek 7. prosince patřilo foyer Domu kultury v Kroměříži návštěvníkům, kteří přišli na vernisáž. Byl totiž zahájen Jubilejní salón, který prezentuje tvorbu Tvůrčí skupiny SIGNÁL 64. Výstava je průřezem tvorby seskupení kojetínských výtvarníků a zároveň přehledem jeho generačních obměn. Reprezentativní výstava kojetínské skupiny bude v Kroměříži vůbec poprvé.

Program slavnostní vernisáže byl obsáhlý i zajímavý. Zatímco úvod obstarala Romana Blažková, další nosná slova patřila Petru Zatloukalovi a Jaroslavu Kačírkovi. Vedle toho zahrála několik skladeb kroměřížská kapela Happiness in Slavery, která vznikla v roce 2020 na základech ještě převážně akusticky laděných Midlife Crisis. Příklon k electro pojetí coverů (NIN, The Smashing Pumpkins, Depeche Mode) i vlastní tvorbě. V rámci vernisáže proběhla i zábavná tombola, kdy vylosovaní účastníci vernisáže obdrželi drobná výtvarná dílka kojetínských kumštýřů.

Signál 64 je kojetínská tvůrčí skupina, sdružující malíře, fotografy, keramiky, šperkaře, zkrátka všechny, kteří mají potřebu se výtvarně vyjádřit. Popudem k jejímu vzniku byla v roce 1964 tvorba amatérských filmů několika kojetínských „bohémů“, na kterou se postupně nabalovaly další výtvarné obory. Za šedesát let aktivního působení se ve skupině vystřídalo již několik generací výtvarníků, skupina nejmladších členů je v současnosti ve věku do třiceti let.

singal64 foto 1

Na Jubilejním salónu vystavuje v rozsáhlém foyer Domu kultury v Kroměříž téměř dvacet členů Tvůrčí skupiny SIGNÁL 64, vesměs jde o fotografie a obrazy, ale také o ukázky keramiky (Ivana Bělařová a Marcela Gruberová) nebo šperků z nerezavé oceli (Alice Stonová).

Přitom šperkařka Alice Stonová vystavuje i zajímavé obrazy. Nelze opominout fotografa Petra Zatloukala a malíře Petra Leinerta, kteří si výstavu už před časem „vymysleli“ a mají na triku i kurátorskou práci. Z dalších vystavujících jde o malíře Jaroslava Kačírka, Marii Němečkovou, Boleslava Leinerta nebo Svatopluka Spáčila stejně tako talentované fotografy Marka Hedvíčka, Jiřího Spáčila, Jaroslava Řihoška, Zuzanu Hradilovou, Jaroslava Hebnara, Janu Večeřovou, Ivetu Jurovou, Jiřího Šírka nebo Zuzanou Hradilovou. A to autor článek nevyjmenoval všechny…

Přitom obrazů a fotografií je na výstavě téměř 90, přičemž na některých fotografiích jsou ukázky keramické tvorby. Další zajímavou skutečností je, že u příležitosti kulatého výročí tvůrčí skupiny byl vytištěn krásný katalog i neméně krásný stolní kalendář pro příští rok.

singal64 foto 2

Výstava Jubilejní salón – Tvůrčí skupina SIGNÁL 64 z Kojetína bude v Domě kultury v Kroměříži otevřená do 15. ledna 2024 a je volně přístupná. Ve všední dny od 8 do 18 hodin, v sobotu a neděli jen v případě konání kulturní akce.

Zdroj foto: Robert Rohál a archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Soňa Patúcová a jej obrazy krajín a morí

200vytV kultúrnom centre Dunaj v Bratislave otvorili 6. novembra autorskú výstavu krajín „Niečo medzi tým“ študentky univerzity výtvarného umenia Soni Patúcovej, ktorá sa maľbe venuje od malička. Ako uviedla, talent po rodičoch nezdedila, robili si z nej vtip...


Literatura

Pozor, Sleduje tě!

sleduje te 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr napínavou detektivní knihu Sleduje tě britského autora Charlieho Gallaghera, která by rozhodně neměla ujít vaši pozornosti, holdujete-li tomuto žánru.

...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Průvodce nekonečným seriálem

ulice pruvodce serialem 200Na televizních obrazovkách se s ním setkáváme večer co večer po dobu 8 let. A o čem že je řeč? Přeci o seriálu Ulice, který odstartoval své vysílání 5. září 2005 a nadále se těší divácké přízni.