https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jakub-mracek-prvni-tezba-lithia-v-evrope-mozna-druha-nebo-treti.anebo-taky-nikdy-zadna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jakub Mráček: První těžba lithia v Evropě? Možná druhá nebo třetí. Anebo taky nikdy žádná

19.12.2023
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Foto | Pranga69 / Wikimedia Commons
Prezentace firmy Geomet obvykle začínají tím, že chtějí mít první těžené ložisko lithných rud v Evropě. Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu na veřejném jednání záměr prezentoval jako příležitost pro celou Evropu. Znamená to, že pod Cínovcem je jediné lithium v Evropě? Anebo to je, jako obvykle, složitější?
 

Evropská ložiska

Lithium si samozřejmě nevybralo jen kus Krušných hor: Geologie a geochemie ho roznesla po mnoha zemích kontinentu:

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Battery Bay

Proč nikdo v Evropě lithium netěží? Je to dražší, než v Jižní Americe nebo v Austrálii, a to z mnoha důvodů: chemických (zdejší minerály se zpracovávají hůř), legislativních (nároky jsou vyšší) i kvůli dražší pracovní síle. Vedle vyšších nákladů jsou tu ale také environmentální aspekty.

Jako příklad si uveďme Srbsko, kde byl v roce 2004 objeven a o dva roky později (tedy o cca 80 let později, než v Krušných horách) prvně popsán nový minerál jadarit (vtipně o něm například na stránkách Národního muzea) - NaLi[B3SiO7(OH)], sodno-lithný borosilikát. Ten by mohl být skvělým zdrojem nejen lithia, ale také boru (ten má skvělé uplatnění třeba ve sklářství).

Věc se rozjela relativně rychle: Britsko-australská společnost Rio Tinto investovala do průzkumu asi 20 milionů dolarů, v roce 2017 podepsala se srbskou vládou memorandum, ekonomicky věc dávala smysl. Těžit se mělo začít v roce 2020, pak 2027. A pak vláda licenci těžařům odebrala. Pravděpodobným důvodem tak příkrého kroku jsou obavy z negativních ekologických dopadů.

Počátkem listopadu 2023 rezignoval portugalský premiér, protože je vyšetřován pro korupci v několika "zelených" projektech, mj. i lithiového dolu (prvního v Evropě, samozřejmě). Projekt Barroso čelil - stejně jako v Srbsku i jinde - odporu místních.

Kromě Česka, Německa, Portugalska a Srbska je připravena těžba také v Rakousku (i tady do ní částečně investuje australská firma); kopnout do země se mělo v roce 2017, pak 2022, pak 2023. Pořád se netěží.

Jak je vidět, v Evropě je podobných projektů několik, žádný ale ještě nezačal.

Kde se těží - a proč

Většina světově produkovaných baterií obsahuje lithium vytěžené v západní Austrálii (australská produkce v roce 2022 činila 61 tisíc tun) a zpracované v Číně (60 %). Na jihozápadě Austrálie nežije moc lidí, konkrétně v městečku Greenbushes je to pouhých 361 lidí. Austrálie je velká, řídce a nerovnoměrně osídlená země. To všechno je v příkrém protikladu s vnitrozemskou Evropou.

Nejenže je málo výhodné v Evropě lithné rudy těžit, ale ještě ke všemu prakticky všude narazíte na lidi, kteří tu dlouhodobě žijí a těžba jim zhorší kvalitu bydlení. Nejde totiž jen o těžbu.

Investoři (a nezřídka i politici) se krušení snaží prodat jako prostor pro rozvoj a inovace, jako perspektivní produkt s vysokou přidanou hodnotou. Na rozdíl od Australanů tak evropské firmy vždy vymýšlejí v místě také zpracování, ideálně až do podoby baterií.

Zpracování rudy na uhličitan lithný je ale těžký chemický provoz náročný na vodu, minerální kyseliny a elektřinu - a to málokdo chce mít za domem.


reklama

 
Další informace |

Text původně vyšel na blogu České lithium.

foto - Mráček Jakub
Jakub Mráček
Autor je vystudovaný makromolekulární chemik, pedagog a politik, lídr hnutí Volba pro! Teplice.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

24.12.2023 16:02
https://svethuawei.eu/cina-ma-eso-v-rukavu-jedno-rozhodnuti-a-evropa-nebude-mit-suroviny-na-jediny-akumulator-do-elektromobilu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1222241&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Víte co to znamená, pokud k tomu dojde? Celá elektronika, ono EKO i moderní zbrojní průmysl v čudu. V USA a Americe ještě něco bude,ale Evropa bude na mizině. A pokud se přidá Rusko s oněmi těžkými kovy???
Domyslete sami.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.12.2023 07:50 Reaguje na Zan K.
právě proto, je nutné vytvářet bez lithiové technické řešení. V bateriích jsou drahé kovy, které se získávají drancováním přírody. TO MŮŽE POVAŽOVAT ZA EKOLOGII JEN DUŠEVNĚ NEDOVIVINUTÝ ČLOVĚK, který nevidí souvztažnosti stejně jako je FVE ČI VĚTRNÍKY
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist