Marie Rosůlková se narodila 17. prosince 1901 v Plzni a její herecká vášeň byla patrná již od útlého věku, inspirována rodinou, která si vážila umění. Svou hereckou dráhu začala v divadle a brzy si našla cestu na stříbrné plátno, které ozdobila výkony, jež si získaly srdce diváků.

Navzdory finanční tísni, která jí znemožnila navštěvovat Státní konzervatoř, se zdokonalovala v ochotnickém divadle a soukromých lekcích, což vedlo k jejímu prvnímu angažmá v Městském divadle v Plzni v roce 1921.

Mnohé nezapomenutelné role

Umělecká cesta Rosůlkové trvala více než sedm desetiletí, během nichž bavila diváky svými strhujícími výkony na jevišti i na stříbrném plátně.

Její filmografie zahrnuje různé žánry a desetiletí, což dokládá její hereckou všestrannost. Od prvních rolí ve filmech Poručík Alexander Rjepkin a Vzhůru nohama až po uznávané výkony ve filmech Přítelkyně pana ministra a Gabriela se Rosůlková prosadila jako respektovaná umělkyně v oboru.

Její pozdější role ve filmech jako Spalovač mrtvol se staly pro Rosůlkovou velkým přínosem a ukázaly její stálou sílu a schopnost přizpůsobit se měnícím se filmovým stylům.

Její kariéra byla poznamenána četnými filmovými vystoupeními, včetně nezapomenutelných rolí v klasických filmech jako Čtyři vraždy stačí, drahoušku, kde ztvárnila komediální roli, která v divácích zanechala trvalý dojem.

Zavzpomínejme na ni třeba v Šesti medvědech s Cibulkou:

Zdroj: Youtube

Antré do televize

Její účinkování v televizních seriálech a filmech jako Byl jednou jeden dům nebo Hop – a je tu lidoop potvrdilo její status oblíbené herečky.

V osobním životě tak šťastná nebyla

Navzdory své živé a společenské osobnosti byl osobní život Rosůlkové poznamenán jen krátkým manželstvím s hereckým kolegou Jarmilem Škrdlantem. Po rozpadu svazku dala herečka přednost životu v samotě před romantickými zálety. Na lásku obecně štěstí totiž vůbec neměla.

Po skončení manželství se plně věnovala svému řemeslu a podstatnou část života prožila se svým bratrem, katolickým knězem, v přízemním bytě u Vyšehradu v Praze.

Jejich domácnost se stala centrem společenského dění, Rosůlková svým žoviálním rebelantstvím často vyzývala svého zdrženlivějšího bratra.

Radost dávala desetiletí

Milostný život Rosůlkové bohužel neodrážel radost, kterou nacházela ve své kariéře. Po rozvodu se rozhodla nedovolit mužům, aby v jejím životě hráli významnou roli. Její hluboká víra a blízký vztah s bratrem určovaly velkou část jejích pozdějších let, která strávila v klidu a oddanosti svému umění.

Její láska k životu se však projevovala v radosti, kterou přinášela svým rolím. Ať už šlo o ztvárnění žen se silnou vůlí, nebo o komediální timing v roli ztřeštěné babičky ve filmu Taková normální rodinka, Rosůlková přinášela na československá plátna smích a světlo. Jejího talentu si všimli i v branži, což se odrazilo v její dlouhé a plodné kariéře.

Odkaz Marie Rosůlkové je uchován v análech české kulturní historie a její dílo je stále oslavováno pro svou nadčasovost. Rosůlková zemřela 15. května 1993 v Praze a zanechala po sobě bohatou tapiserii představení, která přinášela radost mnoha generacím.

Zde slavila narozeniny v roce 1991:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.blesk.cz, cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Rosůlková, www.csfd.cz, www.blesk.cz, prozeny.blesk.cz