Do Krkonoš nemusíte jezdit jen na lyže či snowboard. Kdo má rád bruslení, má hned několik možností

19. prosinec 2023 10:45

V Krkonoších už zahájila zimní sezónu téměř všechna lyžařská střediska. Tím ale zimní nabídka nekončí. Na horách se otevírají také veřejná kluziště pod širým nebem. Přehled o nich má reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Vydat se můžete třeba na Horní Malou Úpu, kde najdete podle provozovatelů nejvýše položené kluziště v České republice. Je hned vedle lyžařského areálu na Pomezkách. Kluziště má také největší krkonošské středisko, tedy Špindlerův Mlýn. Tam je umístěno konkrétně na Bedřichově.

A další veřejná kluziště se rodí v některých městech a obcích. Třeba technické služby v Hostinném už postavily na náměstí mantinely a oplocení. Zatím ale stále čekají na víc mrazivých nocí za sebou, aby mohly začít stříkat vodu a postupně ledovou plochu vytvořit. A další kluziště bude připraveno například v Martinicích u Jilemnice.

Čtěte také

Lyžařské areály jsou hlavně o víkendech hodně plné. Jaký je zájem o bruslení?
Podle provozovatelů je to podobné. Například správce špindlerovského kluziště pan Erben mi potvrdil, že lidé si přicházejí zabruslit nejvíce v sobotu a v neděli. Ale ten zájem zatím není příliš velký, protože turisté samozřejmě upřednostňují hlavně sjezdové lyžování. Když už byly sjezdovky konečně otevřeny.

Přes týden si přicházejí zabruslit zejména místní obyvatelé. A to především rodiče s malými dětmi, které se učí bruslit. Nebo kluci s hokejkami, aby si zahráli hokej. Kluziště v Malé Úpě je momentálně uzavřené a podle Martina Bučka z tamního skiareálu bude v provozu od soboty 23. prosince přes celé vánoční svátky až do konce roku.

Čtěte také

Daří se na horách pod širým nebem udržovat ledové plochy v dobrém stavu?
Člověk by řekl, že v těchto vyšších nadmořských výškách to bude jednodušší. Ale ani tady to není jednoduché. Vyžaduje to mrazivé počasí. Momentálně je mráz v noci, ale přes den stoupají teploty mírně nad nulu. Jinak musí ledovou plochu rolba každý den upravovat, aby led byl připravený a pěkný.

A kdo se vydá bruslit například do Malé Úpy, tak nebude ani své vlastní brusle potřebovat, může si je tam totiž zapůjčit. Lidé tam, podobně jako na Bedřichově, najdou i občerstvení. K zapůjčení jsou i malé, pomocné hrazdičky pro děti. Nebo i branky, aby si mohly děti zahrát hokej.

Spustit audio

Související