Někteří Češi v zimě míří za exotikou, kromě Thajska si oblíbili například Mexiko

foto Moře, pláž, dovolená, západ slunce - ilustrační foto.

Brno - Někteří Češi si v zimě oblíbili zájezdy do exotických destinací. Zájem podle cestovních kancelářích roste. Mezi nejžádanější turistické cíle v zimě patří země Jižní Ameriky, Asie či Afriky. Kromě tradičních zájezdů do Thajska si oblíbili pobyty v Mexiku, Dominikánské republice, Zanzibaru či na Srí Lance. Za zájezdy si lidé proti minulému roku připlatí zejména kvůli vyšším nákladům na dopravu a ubytování, vyplývá z odpovědí cestovních kanceláří, které ČTK v Brně oslovila. Podle mluvčí Čedoku Kateřiny Pavlíkové kancelář eviduje i přes zdražení nejvíce prodejů v historii firmy.

"Aktuálně máme vyprodané pobyty na svátky přibližně z 95 procent, doprodáváme tedy poslední místa. Přibližně 80 procent našich klientů vybírá v zimě dovolenou u moře, ať už se jedná o exotiku nebo bližší destinace, 20 procent volí pobyt na horách," uvedla Pavlíková. Mezi nejoblíbenější exotické destinace v jejich nabídce patří Zanzibar, Dominikánská republika, Omán, Madagaskar či Thajsko. Do thajského města Phuket začaly letos v zimní sezoně létat přímé lety z brněnského letiště. Ceny letenek začínají na 31.000 korunách, zájemci si k nim musejí přikoupit celý zájezd. "Obecně ceny zůstaly na srovnatelné úrovni s loňským rokem, změnily se jen u vybraných ubytování, a to v jednotkách procent," dodala Pavlíková.

Rostoucí zájem o dovolenou v exotických destinacích potvrzuje také brněnská cestovní kancelář Livingstone. "Zájem o zájezdy je v zimní sezoně veliký, možná i o něco vyšší, než byl před pandemií. Nejčastěji u nás lidé nakupují pobyty v teplejších krajinách, jako jsou státy Jižní Ameriky nebo Afriky," uvedla za cestovní kancelář průvodkyně Kateřina Francová. Za únorový zájezd do zemí Afriky s touto cestovní kanceláří lidé zaplatí za 13 dní kolem 100.000 korun za osobu včetně letenky. "Ceny zájezdů jsme proti minulému roku museli zvýšit zejména kvůli dražšímu palivu," dodala Francová.

To, že o zimní dovolenou v exotických krajinách mají lidé větší zájem, eviduje také společnost Student Agency Travel. "Naše nejnovější data ukazují, že došlo k meziročnímu nárůstu prodeje letenek pro prosinec a leden o osm procent," uvedla mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová. Nejvyšší zájem momentálně prodejce eviduje u lednových a únorových termínů. Společnost zaznamenala také nárůst zájmu o samostatné plánování dovolené. "Mnoho cestovatelů si v současnosti organizuje dovolené samostatně včetně cest do vzdálených a exotických destinací," dodala. Mezi nejčastěji prodávané destinace patří Dominikánská republika, Srí Lanka, Thajsko nebo Zanzibar. Za zájezd na Zanzibar zaplatí lidé zhruba 23.000 korun. "Ceny jsou v průměru o deset procent vyšší než v loňském roce," řekla ředitelka prodeje Martina Hrnčířová.

Cestovní kancelář Kudrna, která se specializuje na aktivní dovolenou, ceny navýšila zhruba o deset procent. O zájezdy v zimní sezoně je podle kanceláře stále vyšší zájem. "Zájezdy do Mexika máme prakticky vyprodané, velký zájem je také o zájezdy do Ománu," řekl vedoucí reklamního oddělení Miroslav Turák. Zájezd do Mexika trvá tři týdny a stojí kolem 65.000 korun včetně letenky.

Zájezdy spojené s aktivním trávením dovolené poskytuje také brněnská cestovní kancelář Alpina. "Zájem o zájezdy v zimní sezoně je proti letům před pandemií o něco větší, také jsme rozšířili nabídku. Největší zájem je ale momentálně o pobyty spojené se zimními sporty," uvedla za cestovní kancelář Lucie Veselá. Alpina nabízí zájezdy na hory v Bulharsku, Makedonii, Černé Hoře či Bosně a Hercegovině. Za osmidenní zájezd na skialpy do Černé Hory lidé zaplatí přes 13.000 korun.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď