Koruna dnes o haléř oslabila k euru, k dolaru zpevnila

foto Americké dolary - ilustrační foto.

Praha - Kurz koruny vůči euru se dnes měnil jen minimálně, nakonec česká měna oproti pondělnímu závěru o jeden haléř oslabila na 24,55 Kč/EUR. K dolaru koruna zpevnila o 14 haléřů a kolem 17:00 se obchodovala za 22,34 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Kurz koruny by mohlo ovlivnit blížící se zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB), která bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Část analytiků čeká, že centrální banka sazby ze současných sedmi procent o 0,25 procentního bodu sníží. Jiní si ale myslí, že ekonomická situace by sice vybízela k zahájení poklesu základní úrokové sazby, bankovní rada ale podle nich může mít obavy z dosud neznámého rozsahu lednové úpravy ceníků a jejího dopadu na inflaci.

Základní úroková míra je od loňského června na sedmi procentech. V listopadu centrální banka poprvé jednala o jejím poklesu o čtvrt procentního bodu. Návrh ale v sedmičlenné bankovní radě podpořili pouze viceguvernér Jan Frait a člen rady Tomáš Holub.

Kurz české měny:

 Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR24,5424,55
Kč/USD22,4822,34

Zdroj: Patria Online

Pražská burza mírně posílila, k růstu jí pomohla Erste a Colt

Index PX pražské burzy dnes zpevnil o 0,04 procenta na 1382,38 bodu. K alespoň mírnému růstu mu dopomohly především emise bankovní skupiny Erste a zbrojovky Colt CZ. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

"Pražská burza se v průběhu seance pohybovala okolo včerejšího závěru, aby nakonec zakončila s nepatrným přírůstkem," popsal vývoj makléř Fio banky Josef Dudek. Obchodování zakončily se ziskem čtyři tituly z deseti, které hodnotu indexu ovlivňují.

Nejvýraznější nárůst, a to o 2,3 procenta, si připsaly akcie zbrojařské skupiny Colt CZ Group SE. Obchodování zakončily s cenou 534 Kč za kus. Na titul podle Dudka dále pozitivně působila pondělní zpráva o nákupu výrobce střeliva Sellier & Bellot.

Dařilo se rovněž cenným papírům Erste Bank či výrobce nápojů Kofola. Akcie rakouské bankovní skupiny zdražily o 0,91 procenta na 886 Kč, emise Kofoly zpevnila o 0,74 procenta.

Brzdou výraznějšího růstu burzovního indexu byly hlavně akcie polostátní energetické společnosti ČEZ a pojišťovny VIG. Cenné papíry ČEZ odepsaly 0,54 procenta na 925 koruny. Emise VIG uzavřela s cenou 636 Kč za akcii, což bylo o 0,47 procenta níže než při ranním zahájení obchodování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď