Kuchyň jako chemická laboratoř: Díky jablku vám dozraje banán a minerálka roztančí rozinky

20. prosinec 2023

Jak urychlit zrání banánu? Proč těsto na vánočku nakyne? A končí každý chemický pokus výbuchem? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Do Klubu Rádia Junior zavítala Adéla Borovcová, chemička a lektorka vzdělávacího projektu Curiosity Cube, který se snaží přiblížit svět chemie a fyziky malým, začínajícím vědcům. S moderátorkou Janou Rychterovou probraly chemické reakce v kuchyni ale i pokusy, které si můžete vyzkoušet sami doma.

Chemická kouzla v kuchyni

S chemií se v běžném životě můžeme setkat třeba u potravin. Příkladem může být zelený banán, který si přinesete z obchodu. „On by vám vlastně ani neochutnal, kdybyste ho snědli, byl by takový svíravý, nebyl by sladký, a je to proto, že banán obsahuje škrob,“ vysvětluje Adéla. „Postupně, když zraje, tak nejenom žloutne, ale ten škrob se rozkládá na jednoduché cukry.“

Nezralé banány dobře nechutnají

Škrob najdete například i v chlebu, proto když ho budete v ústech chvíli žvýkat, bude chutnat sladce. Čím je tedy banán dozrálejší, tím je sladší. Proces můžete však jednoduše urychlit tím, že ho dáte do papírového pytlíku s jabíčkem. „Jablko vám udělá takové kouzlo tím, že produkuje plyn, který urychluje dozrávání,“ překvapuje odbornice.

Za chemickou laboratoř můžeme považovat i kuchyň teď před Vánoci při pečení vánočky. Těsto na vánočku musí totiž nakynout a to se děje díky živým organismům, kvasnicím. „Ony produkují oxid uhličitý, což je plyn, který vám těsto krásně nadýchá.“ Těsto tak znásobí svůj objem a vy můžete plést nadýchané vánočkové copy.

Kynutí těsta je chemický proces

Tančící rozinky

Pod chemickým pokusem si většina z nás představí výbuch. Nemusí tomu tak ale být vždy. „Může docházet ke změně barvy, k vývoji nějakého plynu, může to vonět, může to smrdět, může to i zmizet,“ říká chemička.

Uvolňování plynu, si můžete vyzkoušet i vy sami doma. Na pokus s názvem poskakující rozinky potřebujete velkou průhlednou sklenici, minerálku a hrst rozinek. Do sklenice nalijte minerální vodu a vsypejte rozinky. Ty by měly po chvíli začit poskakovat.

„Je to proto, že bublinky toho oxidu uhličitého, které jsou v tom nápoji, mají mnohem nižší hustotu, než samotný nápoj a rozinky,“ popisuje Adéla. Rozinky budou ve sklenici hopsat asi hodinu, než veškerý oxid uhličitý z minerálky vyprchá.

Pod dohledem rodičů si můžete doma vyzkoušet i pokus Faraonovi hadi. Chcete vědět, jak na něj? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související