Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME v malém fotbale mužů 2024 Bosna a Hercegovina

Opava na závěr LM vzdorovala favoritům z Patrasu, v NBL za ni nastoupí herec Trojan

Sice prohráli i závěrečné utkání ve skupinové fázi Ligy mistrů, ale s prestižní soutěží se basketbalisté Opavy rozloučili se vztyčenými hlavami, když Promitheasu Patras podlehli 97:100 po prodloužení. Ve skupině B skončili čtvrtí bez jediného vítězství. Řekové obsadili poslední postupovou třetí příčku za Rytasem Vilnius a Dijonem. Slezané zároveň oznámili, že v sobotu 30. prosince oblékne jejich dres v ligovém měření sil s Pískem herec Ivan Trojan.

Jakub Šiřina v dresu BK Opava
zdroj: facebook.com/BK Opava

"Neměli jsme co ztratit a soupeř sem přijel s tím, že to bude mít lehké. My jsme naopak hráli velmi odhodlaně, měli jsme dokonce více útočných doskoků, což nás v Lize mistrů trápilo celou dobu. Nebyli jsme schopní se soupeřům vyrovnat pod košem, ale tentokrát ano, což nás potěšilo," řekl asistent trenéra Opavy Kryštof Vlček.

Českým šampionům k úspěchu nestačilo 20 bodů kapitána Jakuba Šiřiny, ani double double Jakuba Mokráně za 14 bodů a 11 doskoků. Hostující mužstvo táhl americký rozehrávač a nejlepší střelec zápasu Anthony Cowan, který k 30 bodům přidal 11 asistencí. Patras přestřílel Opavu také v tříbodových pokusech 14:10.

"Několik (našich) hráčů podalo nadstandardní výkon, což nám dříve také chybělo. Občas to byla moc hezká týmová hra. V kritických chvílích nám pomáhalo i to, že rozehrávači Patrasu předržovali míč," doplnil Vlček. Opavský tým se musel obejít bez zraněných Šimona Puršla, Filipa Zbránka a Kryštofa Kavana. Do rotace se nevešel Radek Farský

Slezané prohráli první vzájemný duel v Řecku vysoko 66:115, tentokrát ale předvedli mnohem lepší výkon. Také díky osmi bodům Mokráně vedli brzy 16:8. Hosté reagovali oddechovým časem, po němž se jim podařilo vývoj otočit. Díky povedené sekvenci 14:2 se ještě v závěru první čtvrtiny dostali do vedení a vyhráli úvodní část o bod.

Oboustranně útočný basketbal před zaplněnou halou v Opavě pokračoval. Patras utekl po úspěšných trojkách do sedmibodového vedení, domácí ale reagovali stejným stylem a od stavu 36:42 vývoj jedenácti body otočili. Závěr vyšel lépe znovu řeckému celku, který se vrátil do přestávky do jednobodového vedení.

Úřadující šampioni české nejvyšší soutěže tentokrát soupeře nepustili do většího než pětibodového náskoku. Díky Šiřinově trojce v závěru třetí čtvrtiny se dostali před závěrečnou desetiminutovkou do vedení 77:76.

Ve čtvrté čtvrtině se oba týmy zaměřily na obranu. Patras necelé dvě minuty před koncem vedl o sedm bodů 91:84, Opava ale manko stáhla. Devět vteřin před koncem sice mohl rozhodnout za stavu 91:89 z trestných hodů Cowan, ale oba pokusy minul.

Townes v závěru prošel zkouškou nervů

Opava tak dále živila šanci. Poté, co Marquese Townese fauloval při tříbodovém pokusu Jamal Jones, dostal americký rozehrávač šanci otočit skóre. To se mu kvůli první neproměněné "šestce" nepovedlo, ale dalšími dvěma úspěšnými si vynutil prodloužení.

"Klobouk dolů před ním, že po té neproměněné dal další dvě. Jeho pozice byla v té chvíli ještě o mnoho těžší. Díky bohu, že další dvě proměnil. Fanoušci dostali pět minut kvalitního basketbalu navíc a myslím, že si to užili," uvedl Vlček.

Také v něm se rozhodovalo do poslední chvíle. Hrdinou hostů se stal Cameron Reynolds, který nejprve zajistil řeckému týmu trojkou náskok 96:93 a poté, co nedal v závěru za stavu 98:97 ani jeden trestný hod, zvládl si doskočit míč a dvoubodovým košem definitivně zlomil opavský odpor.

"Samozřejmě nás mrzí, že jsme nedosáhli na výhru. Můžeme být rádi za náš výkon a vítězství by mu slušelo. Vyhrál šťastnější tým," dodal Vlček.

Trojan na opavské palubovce

Pro devětapadesátiletého držitele sedmi Českých lvů Trojana to nebude první podobná zkušenost. V červnu 2009 odehrál sedm minut v posledním kole druhé fotbalové ligy za Bohemians 1905, kterým fandí. Nyní dostane příležitost v basketbale, kterému se v mládí věnoval, od opavského kouče a kamaráda Petra Czudka. Na zápas se už nějakou dobu připravuje a jezdí trénovat i do Opavy.

"Nedávno jsme se s Čoudou (Czudkem) bavili o tom, jak velkým zážitkem byl pro mě fotbalový zápas za Bohemku. Byl to velké. Jediné, co by to mohlo trumfnout, je basketbalové utkání v lize za Opavu. Basketbal je mým sportem, znamená pro mě více než fotbal. Čouda se toho chytil," popsal Trojan.

Opava – Promitheas Patras 97:100 po prodl. (24:25, 51:52, 77:76, 91:91)

Nejvíce bodů: Šiřina 20, Townes 19, Pecháček a Mokráň po 14 – Cowan 30, Coffey 25, Reynolds 16. Fauly: 22:26. Trestné hody: 39/33 – 22/12. Trojky: 10:14. Doskoky: 45:40.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články