Dnes Neděle - oblacno 11°C
Zítra Pondělí - polojasno 12°C
Neděle 19. 5. 2024
Svátek má Ivo
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Na Ládví se otevřela odpočinková zóna u opravené fontány z osmdesátých let
Opravená fontána na Ládví se dočkala i úpravy bezprostředního okolí. Foto: spolek Krásné Kobylisy

Na Ládví se otevřela odpočinková zóna u opravené fontány z osmdesátých let

Po nedávno dokončené rekonstrukci fontány v centru Ládví se otevřela také odpočinková zóna v jejím okolí. Povrch je nyní tvořen světlou žulou, rozšířil se bezbariérový přístup a přidalo se osm designových laviček, které navrhl architekt a autor fontány Viktor Tuček. Informoval o tom místostarosta Prahy 8 pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík (STAN).  

„Naší vizí je udělat z odpočinkové zóny místo, kde bude radost trávit volný čas. Vedle samotné fontány, jež po nedávné rekonstrukci vypadá skutečně nádherně, budeme nyní s hlavním městem spolupracovat na úpravách okolí,“ říká Hřebík. 

Otevřením odpočinkové zóny se tak dokončila druhá etapa její celkové revitalizace. Během ní se vyměnila žulová dlažba a obrubníky, přibyly nové designové lavičky a pítko. 

„Byly dodány prvky z šedé žuly s tryskaným protiskluzným povrchem. Došlo i k vytvoření bezbariérových přístupů na plochu. Z mého pohledu se jedná o hezkou realizaci, která citlivě ucelila prostor obnovené fontány,“ sdělil Jan Hruška, jednatel společnosti Kámen Pečky, jež rekonstrukci realizovala. 

„Lavičky ze sibiřského modřínu, které navrhl architekt Viktor Tuček, krásně proměnily celé prostředí odpočinkové zóny. Na jednom místě se tak spojuje historický prvek fontány s moderním mobiliářem, za což chci panu architektovi poděkovat,“ uvedl Hřebík. 

V první polovině příštího roku začne poslední etapa revitalizace, kdy projde terénními a sadovými úpravami okolní zeleň. Umístí se v ní nové koše a další drobné doplňky. Práce provede z pověření Hlavního města Prahy a za spolupráce městské části společnost ACTON.

„Vytvoříme zavlažované záhony různých druhů rostlin, které byly pečlivě vybrány naším zahradníkem s ohledem na specifický charakter daného místa, zvýšený pohyb osob a zajištění bezproblémové údržby. Při výběru rostlinného materiálu byl mimo jiné kladen důraz na jeho rozmanitost, barevnost a udržitelnost," řekl Radovan Borlovan, vedoucí správy pozemků hlavního města ze společnosti ACTON, která se bude starat o pravidelnou údržbu místa.

Městská část po dokončení celkové revitalizace odpočinkové zóny bude také usilovat o zvýšení bezpečnosti v jejím prostoru. Počítá se i s umístěním bezpečnostní kamery. 

Obnovu fontány inicioval spolek Krásné Kobylisy, o realizaci se postarala radnice Prahy 8 se společností Penny Česká republika. Definitivní dokončení celé zóny se plánuje na polovinu příštího roku, kdy se upraví okolní zeleň. Kolem fontány vzniknou nové záhony s trvalkami. Na příští rok podle něj radnice chystá slavnostní spuštění fontány v rámci zahájení jejího běžného fungování.

Ačkoli stavební povolení na vznik fontány je z roku 1973, kolaudována byla až v květnu 1986. Postupně však chátrala o od začátku devadesátých let nebyla funkční. V roce 2020 tehdejší vedení Prahy 8 zahájilo jednání o budoucí podobě fontány a způsobu investice.


Autor: Jan Puci

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

Dnes v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

Dnes v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

Včera v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Praha 4 hledá členy do komise pro Eurovolby

17. května 2024 ve 14:47

Praha 4 uvítá na doplnění komisí pro Eurovolby 2024 nové zájemce o členství. Vhodné je i pro studenty 18+ a zdatnější seniory. Bydliště na Praze 4 není podmínkou.

Praha 13: Pomozte zajistit hladký průběh voleb

17. května 2024 v 10:46

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Volební komise, které zajišťují průběh hlasování a následné sčítání hlasů, nejsou dosud plně obsazeny.

Hasiči zasahovali u převráceného návěsu

16. května 2024 ve 21:55

Ve čtvrtek 16. května od 18:45 hodin zasahovali hasiči ze dvou stanic v ulici Českobrodská v Praze 10. Převrátil se tam plně naložený návěs. Hasiči museli vyložit náklad před jeho vyproštěním.

Další články
Nahoru