Napište do minulosti. Lidé pošlou z Pardubic vánoční pozdravy hrdinům

20. prosinec 2023

Dlouhá noc se nemusí pojit jenom s Helenou Vondráčkovou. Jmenuje se tak i program v pardubickém Institutu Paměti národa. Připravený je na sobotu 23. prosince.

„Lidé se můžou přijít podívat na klasickou expozici Tichá hrdinství od 10:30 do 21 hodin. Prohlídka trvá 90 minut. Dostanou tablet, sluchátka na uši a nechají se provázet. Přijít ale můžou i na punč, na čaj. Budeme mít doprovodný program pro ty, kteří se chtějí jenom zastavit,“ říká dokumentaristka Paměti národa Šárka Kuchtová.

Dospělí píšou, děti kreslí

Organizátoři si řekli, že období dlouhých nocí bývá mystickým časem, kdy se propojí svět zemřelých a živých. „V databázi máme více než 16 000 pamětníků a jejich vzpomínek. Velkou část z nich představují právě ti zemřelí. Možná byste jim rádi něco vzkázali, poděkovali za něco, co pro vás udělali. Právě 23. prosince budeme v Machoňově pasáži psát vánoční pozdravy. Napsat budete moci taky živým pamětníkům, členům vaší rodiny, prostě těm, koho vy sami považujete za hrdiny.“

Šárka Kuchtová

Šárka Kuchtová přiblížila i to, co budou dělat děti, až jejich rodiče začnou psát vánoční pozdravy. „Můžou si namalovat svého Ježíška pod heslem Ježíšek se směje, když se Děda Mráz se Santa Clausem pere. Děti znají podoby Dědy Mráze i Santa Clause, ale bude hezké, když zrealizují svou představivost ohledně Ježíška.“

Institut Paměti národa můžete navštívit taky mezi svátky. Muzeum bude zavřené klasicky jenom přímo na Vánoce, na Silvestra a Nový rok.

Kterému z hrdinů by poslala pohled Šárka Kuchtová? Šla by s ním radši na kafe, nebo na výlet? A proč se budou na pardubickém Zámečku letos loučit s rokem 1923 a ne 2023? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související