Mefistofelovo pokoušení Fausta opět ve Státní opeře

Jediná dokončená opera italského skladatele a Verdiho současníka Arrigo Boita Mefistofeles ve Státní opeře je setkáním vyhledávaného dirigenta Gabriela Feltze a charismatického basisty Adama Palky v titulní roli.

Dalších rolí se zhostí Kyungho Kim (Faust), Petra Alvarez Šimková (Margherita), Jana Sýkorová (Marta), Josef Moravec nebo Martin Šrejma (Wagner / Nereo), Viktorija Korosunova (Elena) a Sylva Čmugrová (Panthalis). Nezastupitelnou roli budou mít Sbor Státní opery a chlapecký sbor Pueri gaudentes.

Obnovená premiéra inscenace v režii Ivana Krejčího proběhne ve Státní opeře 14. ledna 2024.

Mefistofeles 541.JPG

Titulní role Boitovy opery je zcela jedinečnou příležitostí pro basisty. Ti si od začátku 20. století předávají pomyslnou štafetu, na jejímž začátku stál legendární basista Fjodor Šaljapin nebo u nás, v Národním divadle v 30. a 40. letech minulého století, neméně legendární basista Vilém Zítek. Charismatický basista Adam Palka si ďábelské role už na jevištích několikrát vyzkoušel: zejména Gounodova Mefistofela, toho dokonce na několika jevištích, v Hamburku, Stuttgartu, Grand Théâtre de Genève, Vídeňské státní opeře a v Torontu, ale také Boitova Mefistofela – ve Státní opeře Stuttgart, jejímž je sólistou.

s. 60-61 BEZ POPISKU_Mefisto obl 057.JPG

Ilustrační foto ze zkoušek (©archiv SOP)

Podcast