Lidé si budou moci prohlédnout vánočně vyzdobený bunkr u Přáslavic

foto Vánoční program v bývalém protiatomovém bunkru z dob studené války, 20. prosince 2023, Přáslavice, Olomoucko. Bunkr pařil mezi přísně utajované vojenské objekty zajišťující spojení s Moskvou i v případného jaderného konfliktu. Průvodce Martin Bukovský připravuje vánoční výzdobu.

Přáslavice (Olomoucko ) - Vůně cukroví a jehličí i melodie koled se ponesou na Štědrý den rozlehlými útrobami bývalého protiatomového bunkru z dob studené války, který byl vybudován u Přáslavic na Olomoucku a patřil mezi přísně utajované vojenské objekty zajišťující spojení s Moskvou. Majitelé letos připravilii speciální vánoční prohlídku bunkru, jehož vrata veřejnosti otevřou i v závěru roku.

Fotogalerie

Bývalý vojenský areál v Přáslavicích v roce koupila firma Flenexa, která tehdy neměla jasnou představu, jak šestipodlažní bunkr s plochou 10.000 metrů čtverečních využije. Dvě místnosti v bunkru ukrývají pěstírnu čerstvé zeleniny napojenou na chovnou stanici pstruhů a jeseterů. Od loňského jara firma čtyři podzemní podlaží zpřístupnila veřejnosti, která tak může nahlédnout do dříve přísně střežených prostor včetně jídelny, ložnic či umýváren pro personál.

Letos si lidé mohou rozlehlý bunkr s desítkami betonových místností prohlédnout i na Štědrý den. "V bunkru budeme mít vánoční výzdobu včetně nazdobeného stromečku. Podařilo se nám zprovoznit rozhlas, takže celým bunkrem budou při prohlídkách znít vánoční melodie a koledy. Pro návštěvníky připravíme vánoční cukroví z naší produkce," řekl ČTK jednatel společnosti Flenexa plus Michal Netolický.

Společnost se zabývá převážně energetikou, likvidací odpadů, CNC obráběním a strojní výrobou a v poslední době aktivně proniká do oboru udržitelné produkce potravin hlavně formou aquaponie a hydroponie.

Vojenský objekt v Přáslavicích měl za bývalého režimu strategický význam a podléhal nejvyššímu stupni utajení. Na vybudování šestipatrového bunkru se pracovalo šest let v 70. letech 20. století. Jeho velkou část zabírá dodnes zachovalé telekomunikační zařízení včetně zdrojů energie v podobě obřích agregátů, které by svojí kapacitou mohly obsloužit menší město.

Při prohlídce vánočně vyzdobeného bunkru se návštěvníci podle Netolického budou moci na chvíli vžít do role obsluhy, která v něm před rokem 1989 sloužila i o vánočních svátcích. "Fungovala tady nepřetržitá služba. Personál si svá pracoviště určitě vánočně vyzdobil, aby si svátky aspoň trochu užil, když už je musel trávit v tomto podzemním utajovaném objektu," podotkl Netolický.

Přáslavický bunkr byl součástí tzv. Národního kabelového okruhu, což byla stovky kilometrů dlouhá kabelová síť budovaná od 60. let. Kolem Prahy, Brna či Olomouce tak vznikl důmyslný systém podzemních chodeb dlouhý stovky kilometrů. Jeho součástí byly desítky objektů včetně sedmi záložních zesilovacích stanic, mezi něž patřil také masivní bunkr v Přáslavicích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď