Jaké světlo má být doma a jaké ve městě? Studio Visualove si umí posvítit na vše

20. prosinec 2023

Na Vánoce má být světlo spíše teplé. Na plese nemá být do modra. Večer je lepší tlumené. Architekty Jana Macháta a Michala Oklešťka světlo fascinuje a umí vytvořit i polární záři.

V centru Brna mají letos nové světelné girlandy. Jsou to minimalistické úsečky, které se vznáší nad ulicí a navrhli je architekti Jan Machát a Michal Okleštěk ze studia Visualove. Nebylo to ovšem bezbolestné – měly totiž svítit už loni, avšak nefungovaly, jak měly. Veřejnost to řešila, každý den jim volali novináři: „Byla to pro nás velká škola, nehroutit se z toho, co píší novináři a tvrdí veřejnost a spíš se soustředit na to vyřešit problém,“ říká Michal Okleštěk.

Slunce na Kraví hoře

Dnes už girlandy září, stejně jako jejich vánoční hvězda na Dominikánském náměstí. A na zimní slunovrat, tedy 21. prosince, se rozsvítí také umělá polární záře, kterou vytvoří v parku na Kraví hoře v rámci Svátku světel.

Ve spolupráci s brněnskou hvězdárnou připravují každý rok také Festival planet, kdy se v parku objeví obří nafouknutá Země, Měsíc, Slunce a další nebeská tělesa. Vytvářejí také osvětlení pro plesy, videomapping, světelný a hudební festival Prototyp. Prostě pracují se světlem na mnoho způsobů. 

Mluvili jsme také o tom, jak si správně posvítit doma. Je obecně známé, že modré světlo, které vychází například z displejů či obrazovek, není zdravé. „Nejen modrá složka světla, ale i intenzita světla je důležitá. I večer před spaním je lepší mít doma temnější světelnou atmosféru a nevystavovat se intenzivnímu světlu,“ říká Jan Machát.

Jak se z nich stali „architekti světla“? Co je na světle fasicnuje? A mají rádi tmu? Se studiem Visualove o světle teplém, modrém, po ránu a v Brně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.