Ruský raketomet TOS-2 jako likvidátor života: Rozmetá na prach opevnění i vojáky

Ruský termobarický raketomet TOS-2 Tosočka je výkonným zbraňovým systémem, který je nasazen i na Ukrajině
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Ruská armáda se stala na začátku ozbrojeného konfliktu na Ukrajině terčem posměchu za to, že nasazuje proti Ukrajincům obstarožní techniku, jako například tanky T-54 a T-55. Už to dávno není pravda, má samozřejmě k dispozici mnohem modernější zbraně. Jednou z nich je bezesporu také termobarický raketomet TOS-2 Tosočka.

Rusko má nepochybně dlouhou tradici v konstrukci účinných raketometů všeho druhu. Bavíme se jak o druhé světové válce, tak současné době. Nyní Rusko přidává další výrazný dílek do své bohaté „raketové mozaiky“. Raketomet TOS-2 se poprvé představil v roce 2020, když se účastnil tradiční vojenské přehlídky v Moskvě, tehdy k již 75. výročí konce druhé světové války.  

Nový ruský raketomet už budí pozornost

Když potom Rusové raketomet vystavili na prestižním vojenském fóru Armija 2022, vzbudil pozornost jak odborné, tak laické veřejnosti. A to zcela právem. Jedná se o výkonný raketomet s termobarickou náplní, který vychází ze systému TOS-1A Buratino, nicméně je ve všech ohledech vylepšený. Je současně významným evolučním krokem na cestě k nejmodernějším raketometům 21. století. TOS-2 byl zařazen do služby v roce 2021.

U Tosočky obzvlášť vynikne smrtící potenciál, který je určen k ničení nepřátelských opevnění, budov, stanovišť, obrněných vozidel i živé síly nepřítele. Na rozdíl od svého předchůdce TOS-1A je mobilnější, poskytuje vylepšenou ochranu posádky, konstruktéři se zaměřili také na přesnost palby. Patřičného upgradu doznala i kabina raketometu, která je lépe pancéřovaná. 

Likvidátor života

Čím především Tosočka exceluje, to je samotná účinnost systému. Ten vypaluje rakety ráže 220 mm s termobarickou a zápalnou hlavicí, které rozsévají zkázu do řad nepřítele. Dosah raket činí až 10 km, což není sice mnoho, ale zbraňový prostředek si menší dosah kompenzuje brizantním účinkem raket. Ničivý efekt je navíc násoben tím, že Tosočka nyní nese více raket, které jsou oproti svému předchůdci přesnější. Rakety mají výhodu, že jsou lehčí, jejich hmotnost činí 217 kg při délce 3,7 m. 

Zkázonosného efektu je dosaženo tím, že po vypálení rakety se uvolní oblak hořlavého aerosolu do vzduchu, který s ničivou silou dopadá na pozice nepřítele.  

Možná ještě horší zprávou pro Kyjev je, že Tosočky už před nějakým časem zamířily na Ukrajinu. Jak informovala agentura TASS v květnu 2022, raketomet byl nasazen v boji proti Ukrajincům. Není známo, kolik systémů zatím operuje na horkém ukrajinském válčišti, ale už i omezený počet dokáže nepříteli řádně zatopit.  

Raketomet od Američanů jako odpověď

Nicméně obránci před ruskou invazí, která začala téměř před dvěma lety, mají k dispozici také účinný americký raketomet HIMARS, který si Ukrajinci pochvalují. Dnes již bývalý ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov potvrdil dodání těchto systémů, které jsou zároveň významným modernizačním prostředkem v armádě, koncem června minulého roku. 

Systémy HIMARS sehrály důležitou úlohu v počáteční fázi konfliktu, kdy se Ukrajina převážně bránila. HIMARS si připsal například významný zářez v podobě likvidace vychvalovaného ruského protivzdušného systému S-400

Zdroj: redakce, Army Recognition

KAM DÁL: Rosomak jde na Ukrajině proti ruskému medvědovi. Odolné vozidlo bez problémů „přežilo“ i útok Tálibánu.