Díky videu máme možnost nahlédnout dovnitř přímo v doprovodu „stavitele“:

Zdroj: Youtube

Lunární model přemístěn na Zemi

Vznik tohoto lunárním modulem inspirovaného příbytku se datuje již do doby před deseti lety, kdy se Kurtova dcera Kiku zúčastnila vesmírného tábora. Snímek původního lunárního modulu Apollo podnítil v Kurtovi myšlenku: Proč nepřeměnit mimozemskéobydlí na jedinečný malý dům?

Šest let víkendové výstavby uběhlo jako voda a obydlí Lunar Lander Dwelling se stalo skutečností.

Nízkonákladové bydlení inspirováno kosmem i loděmi

Na rozdíl od tradičních malých domů přistoupil Kurt, zkušený návrhář katamaránů, k tomuto projektu právě s inspirací z námořních staveb. Do projektu zapojil techniky stavby lodí, aby zajistil konstrukční stabilitu a energetickou účinnost netradičních staveb. Díky vyplnění stěn a dveří dodatečnou izolací se dům může pochlubit mimořádně nízkými měsíčními účty za elektřinu, které jen zřídka přesahují v přepočtu 500 korun.

Aby byl Lunar Lander lehký, ale zároveň robustní, využil Kurt své znalosti konstrukce katamaránů a snížil jeho hmotnost na 1 400 kg oproti typickým 4 500 kg jiných malých domů. Obavy o stabilitu byly vyřešeny přepracováním konstrukce nohou a začleněním dalších příhradových konstrukcí a betonových podložek.

Konstrukce stavby je vyrobena pomocí námořní kompozitní technologie, každý prvek, od překližky až po pěnu, je zapouzdřen epoxidovou pryskyřic, která má samozhášecí schopnost. Tento jedinečný přístup zachránil modul Lunar Lander před nedávným požárem. Nestalo se nic, požár neměl šanci. To dokazuje odolnost stavby.

Uvnitř lunárního modulu jako v bavlnce

Tento nadpozemský příbytek není jen o estetice, je to i důkaz funkčnosti. Dům vyvýšený na nohách připomínajících měsíční modul pohodlně spočívá na nerovném terénu a spojuje formu s praktičností.

Uvnitř překvapí lunární modul otevřeným prostorem o rozloze 23 metrů čtverečních. Vnější sestava modulů zahrnuje kuchyňskou linku, koupelnu, snídaňový kout a dostatek úložných prostor. Obytný prostor je zakončen průhlednou geodetickou kopulí, díky níž interiér zaplavuje přirozené světlo. V případě extrémních povětrnostních podmínek lze použít pěnový či skleněný kryt, který udržuje příjemné obytné prostředí.

Design malého domku nejen že vzdává hold vesmírnému výzkumu, ale také se může pochlubit nízkým dopadem na životní prostředí. Kreativitu a invenci nevyjímaje – v lunárním modulu nebydlí každý. Obytný dům Lunar Lander Dwelling je důkazem kreativní architektury a nabízí pohled do futuristického, ale útulného útočiště, kde se hvězdy zdají být na dosah.

Podívejte se i na toto zajímavé video:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.weirdhomestour.com, www.multihulldesigns.com, www.tri-cityherald.com, www.dwell.com