V dnešním článku trošku odbočím od tématiky domény a představím Vám svůj nový nástroj, který má za úkol zrychlení indexace stránek. V prvním díle se podíváme na teorii ohledně indexování stránek a představím Vám nový nástroj, který aktuálně dělám.

Jeden z mých bývalých článků se týkal obdobného problému s indexací stránek, nesl název: Objeveno – momentálně neindexováno

V něm je taky několik praktických ukázek, jak pomoci k rychlejší indexaci stránek. Pokud se Vám to ani po přečtení mého článku nepovedlo, tak nezoufejte, mám tu pro Vás dnešní článek.

Problémy s indexací stránek

Ať už jsou vaše problémy s indexací jakékoliv, tak vám dnes představím nástroj, který vám s tím může pomoci. Není to žádná převratná novinka a na podobném principu fungují i další nástroje, které jsem měl možnost vyzkoušet, ale žádný nevyhovoval mým potřebám, tak jsem se rozhodl vytvořit vlastní. Zatím tedy privátní a na testování mých a klientských webů.

Tyto nástroje fungují pomocí API od Googlu, která nese název Web Search Indexing API. Pro technicky nadanější přikládám odkaz na tech. dokumentaci: Indexing API Quickstart

Jak funguje Web Search Indexing API?

Pomocí API můžete snadněji odesílat Googlu informaci o tom, že vaše stránka byla aktualizovaná, aby na ní robot od Googlu přišel, vyhodnotil jí a zahrnul jí do indexu.

Nikde není psané a potvrzené, že po příchodu dojde k 100% zaindexování stránky. To samozřejmě záleží i na dalších faktorech, které ovlivňují indexaci stránek.

Tato API je primárně určená pro portály nabízející pracovní místa a nebo nějaké eventy, kdy je potřeba, aby výsledky v SERPu byly aktuální.

Google přímo uvádí:

Rozhraní API pro indexování umožňuje jakémukoli vlastníkovi webu přímo informovat společnost Google o přidání nebo odebrání stránek. To Googlu umožňuje naplánovat stránky pro nové procházení, což může vést ke kvalitnějšímu uživatelskému provozu.

V současné době lze Indexing API použít pouze k procházení stránek s buď JobPosting nebo Broadcast Event vloženým do VideoObject . U webů s mnoha stránkami s krátkou životností, jako jsou nabídky práce nebo videa s živým přenosem, udržuje indexovací API obsah aktuální ve výsledcích vyhledávání, protože umožňuje aktualizace jednotlivě.

Zdroj: https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/quickstart

Bude to fungovat i u „normálních webů“?

Ano bude. Tedy zatím, než to Google zařízne, protože to lidi budou zneužívat. Existují desítky a možná stovky nástrojů, které vám tuto službu za poplatek nabídnou.

Můj nový nástroj – zrychlení indexace stránek

Jak jsem psal výše, tak jsem si vyzkoušel několik placených nástrojů, které tuto službu nabízejí. Nejprve jsem byl zvědavý, co všechno to umí, jaké možnosti nabízejí a postupem času jsem v podstatě hledal inspiraci pro můj nový nástroj.

Nespokojenost přišla několikrát a to především, když jsem dostával informace o poštu zaindexovaných nástrojů danou službou v podobném rozsahu jako screen níže.

indexace stránek screen

Takže jsem se rozhodl, že prostě vytvořím nástroj svůj.

Co aktuálně umí?

Vzhledem k tomu, že je v rané fázi vývoje a protože jsem dost línej člověk, tak nástroj umí odeslat do Googlu URL adresy, aby je Google začal procházet a zahrnul je do indexu. Nic víc, nic míň. Prostě, ale efektivní.

Opravu urychlí indexaci stránek?

Vyzkoušel jsem si indexaci u nového webu, který měl v Google něco kolem 300 stránek a tento stav trval už nějaký ten týden. Usoudil jsem tedy, že tomuto webu pomůžu a vyzkouším u něj svůj nástroj.

Den první

Poslal jsem tedy do indexu první várku 200 nových URL a čekal jsem, co se stane. URL uvádět nebudu. Možná později na nějakou případovku před spuštěním nástroje, ale to bych předbíhal.

Den druhý

Po prohlédnutí indexu následující den, se počítadlo zastavilo na čísle 523 URL v indexu. Vyzkoušeno přes operátor site:XXXX protože GSC má od 12.12.2023 zase nějaký dely, tak nemohu přidat screen z GSC.. Loupnul jsem tam tedy dalších 200 URL.

Den třetí

Druhý den se v Googlu zobrazila informace o 827 URL v indexu. Super, posílám dalších 200. A pomalu jsem začal uvažovat, jak bych tuhle funkci mohl dál využít a rozšířit.

Den čtvrtý

Den čtvrtý mě ujistil v tom, že to funguje. Ukázalo se 962 URL a to už je pro mě dostatečný vzorek toho, že to funguje a že bych z toho měl nějaký sofistikovanější nástroj udělat.

Co bude umět nástroj na urychlení indexace?

V současné době si hraju s myšlenou, co všechno by takový nástroj měl umět a to především z důvodu, že to ty ostatní neumí a z důvodu mých potřeb. Všechny moje nástroje (Monitoruju.net i SmazaneDomeny.cz vznikly právě z tohoto dlvodu)

Aktuální myšlenka je tedy taková:

  • Automatický import URL z GSC – přihlášení přes gmail.
  • Automatické stažení všech URL ze sitemapy a tím získání většiny URLs webu.
  • Indexace buďto automatická a nebo manuální (Ne všechno potřebujeme mít v indexu a některé stránky tam naopak chceme mít co nejrychleji).
  • Zpětné vyhodnocení rychlosti a úspěšnosti indexace stránek přes nástroj – uložím odeslané URL a druhý den zkontroluji jejich stav.
  • Navýšení limitů na denní odeslání URL – aktuálně jsem schopen za den odeslat až 5 000 URL – měsíčně se tedy můžeme bavit až o 150 000 URL. Cílem bude rapidní navýšení tohoto počtu, ale to ještě uvidím podle toho, jestli nástroj bude veřejný a nebo nebude.
  • Vymyslet případný ceík za službu v závislosti na ostatních službách.
  • Vymyslet další funkce a přidanou hodnotu nástroje.

Bude nástroj veřejný?

Zatím je ještě brzy přemýšlet o tom, jestli ano a nebo ne. Dost dlouho jsem se prokousával a dokopával se k tomu základu, který aktuálně mám, ale kdyby se to povedlo dotáhnout do nějakého zdárného a komerčního konce, tak proč ne.

Co mě čeká?

Aktuálně to testuji na svých menších webech, které mi leží hladem a na nich to funguje. Pomalu to přenáším na klientské weby, kde vybíráme URL, které bychom v indexu chtěli a nebo máme problém s jejich indexací a tento nástroj by tomu mohl pomoci.

Potřebuji od vás pomoc

Hledám problémové weby

Pokud máte problém s indexací nějakých URL – klidně většího počtu, tak mi napište a můžete to otestovat na vlastní kůži.

Kategorie:

Články, Projekty,

Aktualizováno: 20. 12. 2023