Bundesliga - souhrn 16. kola: Schickův hattrick

19.12.2023, 20:29, aktualizováno 20.12.2023, 22:31
Komentáře a souhrny
Patrik Schick (© AFP)

Patrik Schick se do bundesligové základní sestavy vrátil hattrickem, jímž zajistil výhru nad Bochumí. Spolu s Bayernem a Stuttgartem tak Leverkusen skvěle zareagoval na ztráty Lipska i Dortmundu. Zvítězil rovněž Frankfurt, který v nastavení otočil proti Gladbachu, Heidenheim zaskočil Freiburg. Union se o díky úspěchu s Kölnem odrazil ze sestupových příček...

VfB Stuttgart - FC Augsburg 3:0

20.12.2023 20:30

Góly: 18. Deniz Undav, 45+1. Serhou Guirassy, 69. Chris Führich

Hráči Stuttgartu si poradili v 16. kole Bundesligy s tápajícím Augsburgem, když ve svém posledním zápase tohoto roku vyhráli 3:0. Po necelé dvacetiminutovce poprvé rozvlnil soupeřovu síť Deniz Undav, jenž se po rohovém kopu dostal k ostré střele, na kterou brankář neměl nárok reagovat. Krátce před odchodem do šaten vstřelil již 17. letošní ligový gól Serhou Guirassy, a definitivně tak nasměroval domácí celek za vítězstvím. Švábi zároveň už v této fázi soutěže dosažením 34 bodů překonali svůj zisk za celý minulý ročník. Tomáš Koubek sledoval duel znovu jen z lavičky.

Klub z města automobilů v minulém kole prohrál na hřišti Bayernu Mnichov, přesto do zápasu s dalším bavorským celkem nemusel jít se sklopenou hlavou, jelikož v tabulce figuroval na stále skvělém čtvrtém místě. Augsburg v předešlém utkání obral o body Borussii Dortmund a pohyboval se v klidném středu tabulky. Venku ovšem stabilní účastník Bundesligy nebyl tak nebezpečný jako doma, když v roli hosta zvítězil jen jednou.

Jako první zahrozil domácí Guirassy poté, co se dostal z hranice vápna k nebezpečné střele po zemi. Jeho pokus však hostující gólman pohotově zneškodnil. O pět minut později se ozval i druhý z útočné dvojice, Undav, jehož střelu zastavila až pravá tyč soupeřovy brány. Undav napálil stejnou stranu brankové konstrukce i v 18. minutě po rohovém kopu, jenže tentokrát se od tyčky míč odrazil do sítě, a první gól tak byl na světě. Ladně hrající Švábové nadále pokračovali v aktivních útocích a napadání. To se znovu osvědčilo v nastaveném čase, kdy Guirassy vystihl rozehrávku Augsburgu a samostatný únik zakončil zvýšením na 2:0.

Novou energií posílení Bavoři chtěli rychle stáhnout náskok, což se málem povedlo hned ve 49. minutě. Ermedin Demirovič vyslal z hranice vápna jedovatou střelu, která mířila těsně pod břevno. Bohužel pro hosty byl proti Alexander Nübel, jenž předvedl fantastický zákrok a vytěsnil míč na rohový kop. Na seznam střelců se v 69. minutě zapsal i Chris Führich, který si naběhl na milimetrový centr a přesnou přízemní ranou k tyči zazdil jakékoliv šance Augsburgu na zdramatizování utkání.

Stuttgart tedy zvítězil a za podzimní část tak vybojoval více bodů, než se mu podařilo získat v celé minulé sezoně. Další zápas jej čeká 14. ledna s Mönchengladbachem, Augsburg bude o den dříve hostit Leverkusen.

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - SC Freiburg 3:2

20.12.2023 20:30

Góly: 52. Eren Dinkci, 84. Tim Kleindienst, 90+2. Matthias Ginter (vl.) - 7. Lucas Höler, 64. Lucas Höler

Freiburg ztratil v 16. kole Bundesligy nadějně rozjetý duel v Heidenheimu, s nímž nakonec prohrál 2:3. Za úspěchem ho táhl dvoubrankový Lucas Höler, který už v sedmé minutě s přehledem zakončil povedenou akci svého týmu a po hodině hry si za vyrovnaného stavu zkušeně poradil i s pokutovým kopem. V 84. minutě však nejprve vyrovnal Tim Kleindienst, jenž byl mezi lety 2015 a 2019 kmenovým hráčem bádenského celku, a v nastavení obrat dokonal vlastním gólem Matthias Ginter. Nováček soutěže tak vyhrál potřetí v řadě, dvakrát přitom otáčel nepříznivě se vyvíjející utkání až ve druhé půli.

Heidenheim prožíval dobrou sezonu, jelikož se po postupu z druhé nejvyšší soutěže pohyboval blízko klidného středu tabulky. Mohly za to především dvě výhry v řadě, které si v předešlých kolech připsal v klíčových duelech proti soupeřům ze dna tabulky. Na nejmenší bundesligový stadion nyní zamířil Freiburg, jemuž se také minulé zápasy vydařily, když zvítězil třikrát za sebou a ani jednou neinkasoval.

K dalšímu tříbodovému úspěchu nasměrovala hosty v sedmé minutě perfektně provedená rychlá akce po pravé straně. Na jejím konci našel Merlin Röhl přízemním centrem před bránou úplně volného Hölera, který si s nabídnutou šancí zkušeně poradil. Kromě brzkého gólu však diváci sledovali převážně boj o střed hřiště, a v první půli proto ani na jedné straně nepřišly téměř žádné další výrazné příležitosti. Jedinou výjimkou se stala 32. minuta, kdy po rohovém kopu nebezpečně hlavičkoval Kleindienst, pohotového domácího brankáře ovšem nepřekonal.

V 52. minutě už ale Noah Atubolu kapituloval. Na hraně šestnáctky se k balonu dostal Eren Dinkci a bez rozpaků vypálil nechytatelný projektil pod horní tyč. Vyrovnaný stav však nevydržel ani čtvrthodiny, neboť v 64. minutě vrátil Freiburg do vedení proměněnou penaltou Höler. Heidenheim se však nevzdal a zatímco Kevin Sessa ještě pálil těsně nad břevno, Kleindienst se již o chvíli později nemýlil. Stefan Schimmer poslal parádní pas před prázdnou bránu a domácí útočník už měl jednoduchou práci. Ani to ale nebylo vše. V nastaveném čase totiž červení předvedli identickou akci, po níž si nešťastně srazil míč do vlastní sítě Ginter.

Heidenheim tak zakončil podzimní část sezony třetí výhrou v řadě. V další kole se utká 13. ledna s Kolínem nad Rýnem, Freiburg vyzve ve stejný den Union Berlín.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov 1:2

20.12.2023 20:30

Góly: 45+1. Maximilian Arnold - 33. Jamal Musiala, 43. Harry Kane

Bayern Mnichov po vítězství 2:1 nad Wolfsburgem v 16. kole Bundesligy nadále nahání lídra tabulky z Leverkusenu. Favorit rozhodl o výhře již v závěru prvního poločasu, ve kterém se o branku postarali dva klíčoví fotbalisté úřadujícího mistra - Jamal Musiala a Harry Kane. Talentovaný Němec se navíc stal nejmladším hráčem Bavorů se 100 bundesligovými starty. Domácí se navzdory vstřelenému kontaktnímu gólu bodového zisku nedočkali. Václav Černý naskočil do zápasu v 84. minutě.

Bavorský tým uspěl v minulém kole proti Stuttgartu, a nenechal si tak utéct první Leverkusen. K minimalizaci odstupu na čelo potřebovali Die Roten před zimní pauzou porazit Wolfsburg, který se v této sezoně vyznačoval nevyrovnanými výkony. Poměrně stabilní a kvalitní hrou se ale prezentoval Jonas Wind, na nějž opět spoléhala ofenziva Vlků. Obrana domácích si zase musela dávat pozor na Kanea, jenž se v Bundeslize trefil už 20krát, za sezonu tedy více než všichni Vlci dohromady.

Zkraje zápasu vypadali obránci zdánlivě lépe připraveni, jenže pouze do deváté minuty, kdy Kane narazil na pozorného Koena Casteelse v bráně domácích. Hosté se však přesného zásahu přece jen dočkali. Ve 33. minutě totiž mazaně obelstili obranu Vlků a Musiala neměl se zakončením hlavou sebemenší problém. Náskok ještě v první půli zvýšil Kane, jenž nádherně namířenou střelou trefil pravý horní růžek branky. Wolfsburg se ale nepoložil. V nastavení snížil na 1:2 Maximilian Arnold, na něhož obrana úřadujícího mistra úplně zapomněla.

Niko Kovač vyslal na hřiště v prvních minutách druhé půle novou krev a zejména Rogerio se ukázal v dobrém světle. Manuel Neuer ale vykopnutím míče předvedl, že na střelu Brazilce z 59. minuty byl připraven. Ani mistr si však vzhledem k těsnému náskoku nemohl dovolit ubrat plyn, což ukázal opět Kane. Jeho pokusu o 15 minut později nechybělo moc, aby skončil v síti, Casteels se ale naněkolikrát balonu zvládl zmocnit a zabránil inkasování. Zásahy belgického gólmana však k bodům pro domácí nevedly.

Bayern tak naplnil předpoklady a na hřišti Vlků zvítězil. V dalším kole čeká Mnichovské 12. ledna souboj s Hoffenheimem, Wolfsburg se o den později utká s Mohučí.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach 2:1

20.12.2023 20:30

Góly: 90+2. Aurélio Buta, 90+7. Robin Koch - 27. Maximilian Wöber

Fotbalisté Frankfurtu porazili v 16. kole Bundesligy Mönchengladbach 2:1 a před svými fanoušky slavili zisk všech bodů podruhé v řadě. Zápas přitom gólově otevřel již v prvním dějství svým premiérovým gólem v nejvyšší německé lize Maximilian Wöber, ten si ovšem v závěru střetnutí pokazil reputaci červenou kartou. Krátké přesilovky domácí beze zbytku využili v nastaveném čase k fantastickému obratu, který započal střídající obránce Aurélio Buta a dokončil jeho defenzivní kolega Robin Koch. Tomáš Čvančara nastoupil do hry v 77. minutě.

Hráči Frankfurtu se o víkendu museli popasovat s nezáviděníhodným úkolem, když se utkali s lídrem ligy Bayerem Leverkusenem. Nakonec favorit uspěl poměrem 3:0, takže z předchozích osmi soutěžních zápasů Orli vybojovali pouze jednu výhru, přičemž tento úspěch přišel v podobě nečekaného triumfu na hřišti Bayernu Mnichov v poměru 5:1. Mönchengladbach chtěl špatné formy domácích využít k případnému posunu do top 10 v tabulce. Jeho výkony byly ale po celý ročník velmi nekonzistentní, přičemž na hřištích soupeřů vyhrál pouze jednou.

Lépe si s úvodem utkání poradili domácí, kteří si vytvořili první příležitosti. V obou případech ovšem selhal Ansgar Knauff, který nejdříve prováhal správný okamžik na zakončení a následně nepřesně přihrával osamocenému Omaru Marmoushovi. Ve 23. minutě se pokusil překvapit gólmana ranou zpoza vápna Willian Pacho, mířil ale nad branku. Domácí diváky vyděsil vlastní obránce, který přihrával nepřesně na gólmana a míč směřoval do prázdné branky, Kevin Trapp se však stihl vrátit. Prvního zásahu se ale přece jen dočkali hosté, když po rohu dostal příliš prostoru Wöber, který po vysokém výskoku rozvlnil síť. Úvodní branka sice pozvedla výkon hostů, k další gólovce už ale v prvním poločase nevedla.

Po změně stran ovšem opět dominoval Frankfurt, avšak znovu měl problém vytvořit si větší gólovou příležitost. Až v 55. minutě se po krásné individuální akci dostal k zakončení Knauff, jeho přízemní ránu na zadní tyč ale vytěsnil gólman. Po hodině hry se ke střele z hranice půlkruhu odvážil hostující Manu Koné, mířil však těsně vedle. V 71. minutě pálil z přímého kopu Fares Chaïbi, jeho slabý přízemní pokus mnoho starostí gólmanovi nenadělal. Frankfurtu tak pomohlo až vyloučení střelce Wöbera v 89. minutě. O tři minuty později totiž vyskočil na vysoký centr osamocený Buta, který elegantním oblouček srovnal. Pohromu pro hosty poté dokonal Koch, který v sedmé minutě nastavení ve skluzu z bezprostřední blízkosti završil obrat.

Frankfurt tak doma prolomil mizernou formu a získal tři body. Oba celky si teď budou moci odpočinout, jelikož je další ligový duel bude čekat až po zimní přestávce.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - VfL Bochum 4:0

20.12.2023 20:30

Góly: 30. Patrik Schick (pen.), 32. Patrik Schick, 45+1. Patrik Schick, 69. Victor Boniface

Fotbalisté Leverkusenu porazili v 16. kole Bundesligy na svém stadionu Bochum 4:0. Kouč lídra soutěže Xabi Alonso se rozhodl nenasadit do základní sestavy opory mužstva, které od ledna čeká až měsíční zápolení v Poháru afrických národů. Místo Victora Boniface ukázal na Patrika Schicka a ten se mu odvděčil už v prvním poločase třemi góly, v ligovém utkání se přitom od úvodního hvizdu představil poprvé od 15. října 2022. Ze Schickových kolegů z české reprezentace zasáhl do duelu také Adam Hložek, jenž nastoupil v 73. minutě.

Leverkusen mohl ukončit podzimní část sezony bez jediné porážky, k čemuž mu stačilo "jen" neprohrát s Bochumí, která dosud dokázala ve venkovních duelech překonat pouze poslední Darmstadt. Domácí se mohli opět spolehnout na svá ofenzivní esa, opomíjená ovšem nesměla zůstat ani defenziva Bayeru. Ta totiž inkasovala pouze 12krát, což bylo nejméně z celé Bundesligy. Tentokrát v ní ovšem došlo k personálním změnám, jelikož se Alonso připravoval na odjezd několika hráčů na Pohár afrických národů.

Aktivní přístup hostujících fotbalistů dělal zpočátku ospalému Leverkusenu velké problémy a předpokládaný rozdíl ve kvalitě obou soupeřů nebyl v BayAreně zprvu vůbec znát. Vše se ale změnilo krátce před odehranou půlhodinou. Unikajícího Schicka totiž nedovoleně zastavil hostující brankář Manuel Riemann, čímž dopřál Bayeru pokutový kop. Míč si na penaltový puntík postavil sám faulovaný český útočník a ranou k levé tyči otevřel skóre. Dvě minuty nato navíc předvedl svou rychlost na pravé straně Jeremie Frimpong, po úprku vpřed narýsoval přesný pas před bránu pro volného Schicka a ten se tváří v tvář Riemannovi opět nemýlil. Pohádkový poločas pak Schick v nastavení zakončil přesnou hlavičkou po rohu, a zvýšil tak na rozdíl tří branek.

Další výbuch radosti domácích fanoušků přišel po hodině hry, kdy se po centru Alejandra Grimalda prosadil ze vzduchu Andrich. Videorozhodčím odhalený ofsajd Floriana Wirtze, který gólové akci předcházel, ho ovšem o přesný zásah připravil. Schickovým galapředstavením se nechtěla nechat zahanbit dosavadní jednička na hrotu Farmaceutů Boniface, jenž dvě minuty po vystřídání právě českého forvarda přidal svou 10. branku v letošní ligové sezoně.

Bayer tak zakončil podzimní část stylově a zaznamenal další tři body. V příštím kole jej čeká 13. ledna Augsburg, Bochum o den později vyzve Brémy.

Více informací k zápasu

Union Berlín - 1. FC Köln 2:0

20.12.2023 18:30

Góly: 55. Benedict Hollerbach, 78. David Datro Fofana

Union Berlín porazil v 16. kole Bundesligy Kolín nad Rýnem 2:0. Vítězní domácí museli v duelu záchranářskými starostmi ohrožených celků děkovat brankáři Frederiku Rönnowovi, jenž ustál soupeřův nápor před koncem první půle s nulou na kontě inkasovaných branek. Rychle po změně stran pak na jeho sérii povedených zákroků navázal gólem Benedict Hollerbach, který obstaral rozhodující trefu ve druhém ligovém zápase hraném na stadionu Die Eisernen za sebou. Předtím přitom čekali Berlíňané na tříbodový zisk více než čtvrt roku. K posunu ze 16. příčky znamenající baráž přispěl také Alex Král, jenž nastoupil na trávník v 62. minutě.

Zdálo se, že se Union dostal z největší krize, když se vyškrábal nad sestupové pozice. V posledním kole ovšem přišla vysoká porážka s Bochumí, která jej vrátila nohama na zem. Tým z hlavního města musel rychle zkoncentrovat síly na zápas s Kolínem nad Rýnem, jenž se nacházel se stejným bodovým ziskem jen o příčku níž. Povzbudit mohla Berlíňany vzájemná zápasová bilance, neboť s Kozly neprohráli 10 duelů za sebou.

Obrázek z úvodu utkání plně odpovídal tabulkovému postavení zúčastněných celků. Hra od vápna k vápnu se po necelé půlhodině znelíbila Ericu Martelovi, dalekonosná rána hostujícího záložníka ale prosvištěla jen zhruba metr nad břevnem domácí branky. Kozlové si od té doby užívali míče častěji než soupeř a z jejich kopaček se konečně začaly rodit také vyložené šance. Ve 38. minutě doputovala tečovaná přihrávka až k Denisi Huseinbašičovi, přízemním pokusem z otočky ovšem na pozorného Rönnowa nevyzrál. Dánský gólman byl před odchodem do kabin v permanenci ještě několikrát. Nejprve zneškodnil pohotovou střelu svého krajana Rasmuse Carstensena z hranice šestnáctky a překonat se nenechal ani pohotovou dorážkou.

Jeho zákroky navíc po změně stran dostaly punc na druhém konci hřiště. Hollerbach se prosmýkl do vápna, kličkou oklamal obránce a nechytatelnou pumelicí na přední tyč otevřel skóre. Mladý Němec mohl jen za pár desítek sekund skórovat znovu, tentokrát jej však vychytal Marvin Schwabe. Po hodině hry se na hřiště dostal také Král. A když se k němu zhruba 20 minut před koncem snesl míč na levé polovině šestnáctky, mohl český záložník zaznamenat pojistku. Jeho pokusu placírkou na zadní tyč ale chyběla razance i přesnost, a opět tak vynikl Schwabe. Co se nepovedlo Královi, zvládl v 78. minutě David Datro Fofana. Host z Chelsea obdržel na hranici vápna kolmici od Kevina Vollanda a povedenou ranou propálil Schwabeho.

Union si pak již vítězství pohlídal a díky tomu přezimuje mimo sestupové příčky. V dalším kole jej čeká 13. ledna souboj s Freiburgem, Kolín se ve stejný den střetne s Heidenheimem.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - SV Darmstadt 3:3

19.12.2023 20:30

Góly: 14. Andrej Kramarić (pen.), 28. Ihlas Bebou, 66. Ihlas Bebou - 23. Luca Pfeiffer, 57. Tim Skarke, 85. Tim Skarke

Hoffenheim na svém hřišti i přes nadějný průběh v utkání 16. kola Bundesligy s Darmstadtem pouze remizoval 3:3. Domácí v zápase hned třikrát vedli, pokaždé však o svůj náskok přišli. Nestačili tak ani dvougólový zápis Ihlase Beboua, neboť definitivní tečku za duelem udělal v 86. minutě Tim Skarke, pro nějž šlo rovněž o druhý přesný zásah. Pro klub z regionu Kraichgau se tak jednalo již o šestou ztrátu z posledních sedmi ligových střetnutí. Bod však příliš nepomohl ani nováčkovi soutěže, který nevyhrál podeváté v řadě a minimálně do 13. ledna zůstane v tabulce poslední. Pavel Kadeřábek odehrál v domácím dresu celý duel.

Fotbalisté Hoffenheimu chtěli ve svém posledním domácím utkání v tomto kalendářním roce úspěšně zakončit povedenou první část sezony. V předešlých zápasech se sice klubu z regionu Kraichgau příliš nedařilo, jelikož od konce října zvítězil v lize jen jednou. V tabulce byl ovšem stále na velmi dobré sedmé příčce, jen tři body od top pětky. Darmstadt naopak doufal, že měsíční přestávku přezimuje mimo sestupové pásmo, k tomu ale potřeboval zvítězit a doufat ve ztrátu svých konkurentů.

Hned ve třetí minutě předvedl pohotovou střelu Kadeřábek, který po svém nedávném zranění znovu patří do základní sestavy Hoffenheimu. Jeho pokus byl rychle zneškodněn na rohový kop. Útočné řádění modrobílých vyústilo ve 14. minutě, když si Bebou došel pro jasný faul v pokutovém území. Následnou penaltu s ledovým klidem proměnil nejlepší střelec domácích Andrej Kramarič. Ve 23. minutě se ovšem ozval Luca Pfeiffer, který odpověděl díky skvělé teči vně pokutového území a hned z první šance hostů v zápase tak trefil svůj první gól v Bundeslize. O pět minut později se však znovu ozval Bebou, jenž na půlící čáře dostal přesnou nahrávku a sprintem utekl všem pronásledovatelům a následně i brankáři, až zakončil do zcela prázdné branky.

Odpovědi se hostující fanoušci dočkali v 57. minutě poté, co Pfeiffer poslal přesnou přihrávku Skarkemu, který si příliš nelámal hlavu a dělovkou do pravého dolního rohu vyrovnal na 2:2. Úchvatně hrající Bebou si ale nechtěl dělit body, což znovu ukázal v 66. minutě, když se uvolnil v pokutovém území a svou druhou brankou v utkání vrátil vedení na stranu modrobílých. Místo pojistky, kterou mohl přidat 10 minut před koncem John Anthony Brooks, se naopak hosté dočkali znovu vyrovnání, když se Skarke v 86. minutě prosadil stejně jako necelou půlhodinu zpět - rychlou střelou do pravého dolního rohu a srovnal na konečných 3:3.

Hoffenheim tak poslední domácí utkání roku nezvládl a pouze remizoval. Oba celky nyní bude čekat zhruba měsíční pauza. Po ní se Darmstadt utká s Dortmundem, modrobílí příště vyzvou Bayern.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz 05 1:1

19.12.2023 20:30

Góly: 29. Julian Brandt - 43. Sepp van den Berg

Utkání 16. kola Bundesligy mezi domácím Dortmundem a Mohučí skončilo nerozhodně 1:1. Hráči BVB vstoupili do střetnutí aktivněji, za což byli po necelé půlhodině hry odměnění brankou z kopačky Juliana Brandta. Vyrovnání však přišlo ještě do poločasu, když ojedinělou šanci hostů ve 43. minutě proměnil Sepp van den Berg. Čekání klubu z Vestfálska na plný bodový přísun se tak protáhlo na čtyři zápasy, Die Nullfünfer se oproti tomu díky lepšímu skóre posunuli ze sestupových příček.

Kouč Edin Terzič se stal ozdobou Borussie, když ji 20. října dovedl do čela Bundesligy po triumfu nad Werderem Brémy. Od té doby však uplynulo několik šokujících měsíců, po kterých někteří fanoušci začali prahnout po jeho odvolání. V posledních sedmi ligových zápasech totiž vybojovali hráči BVB jen jednu výhru a vypadli z první čtyřky. Tentokrát je na domácí půdě čekal soupeř, na něhož měli děsivé vzpomínky. V klíčovém posledním utkání loňské sezony, kdy klubu z Vestfálska stačilo vítězství na zisk titulu, totiž s Mohučí pouze remizoval.

V tomto duelu však hráči Dortmundu od prvních okamžiků hostům ukazovali, že jim mají co vracet. Velkou šanci si na konci úvodní 10minutovky vytvořil Jamie Byone-Gittens, který napálil břevno. Krátce nato musel Daniel Batz vytěsnit tečovanou ránu Marcela Sabitzera. O další dvě minuty později vytasil gólman The 05ers parádní zákrok proti přízemní ráně Donyella Malena z ostrého úhlu. Nakonec se tak černožlutí dočkali až krátce před půlhodinou hry, kdy se k exekuci přímého kopu z levé strany hřiště postavil Brandt, jenž fantastickou ranou přes zeď poprvé rozvlnil síť. Záhy se o druhý zásah pokusil Sabitzer, nastřelil ale další břevno. Po chvíli zakončoval přečíslení Niclas Füllkrug, avšak pálil přímo do dobře postaveného Batze. Pak tempo domácích opadlo a ihned za to byli potrestáni. Ve 43. minutě se totiž mezi obránci dokázal nejvýše do vzduchu vysoukat van den Berg a hlavičkou srovnal.

Gól do šatny evidentně pomohl morálce hostů. Ti po návratu na hřiště hýřili aktivitou a vytvořili si značnou střeleckou převahu, jejich pokusy však nebyly pro Gregora Kobela příliš nebezpečné. Dortmund ve druhém poločase poprvé vystřelil v 55. minutě, kdy Malen pálil do rukavic brankáře. Smolařem utkání se nakonec stal Giovanni Reyna, který si na začátku nastaveného času po přímém kopu nepohlídal ofsajdovou linii a jeho přesná hlavička nemohla být uznána. V závěru pak svůj tým podržel proti střele Malena gólman Batz.

Dortmund tak doma zažil nepříjemné déjà vu a s Mohučí jen remizoval. Oba týmy nyní čeká zhruba měsíční pauza, než se vrátí zpět do ligové akce.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - RB Lipsko 1:1

19.12.2023 18:30

Góly: 75. Justin Njinmah - 47. Loïs Openda

Brémy remizovaly v zápase 16. kola Bundesligy s Lipskem 1:1. Úvodní půli poznamenala řada neproměněných šancí, a tak se prvním úspěšným střelcem stal až krátce po změně stran třetí nejlepší kanonýr celé soutěže Loïs Openda. O vyrovnání se postaral v 75. minutě Justin Njinmah, na více se však domácí fotbalisté nezmohli, a jejich poslední výhra nad neoblíbeným sokem se tak stále datuje do roku 2017. S dresem Lipska se rozloučil Emil Forsberg, jenž po devíti letech odchází do týmu New York Red Bulls. Český brankář Jiří Pavlenka zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Přestože Werder prohrál pouze dva z posledních sedmi bundesligových zápasů, stále se nacházel jen dvě místa nad sestupovým pásmem. Remíza 2:2 z minulého pátku proti Borussii Mönchengladbach mu příliš nepomohla a nezdálo se příliš pravděpodobné, že by se situace zlepšila i v tomto kole. V cestě totiž stálo Lipsko, které táhlo vítěznou šňůru čtyř utkání po sobě. Zelenobílým nehrál do karet ani fakt, že v letošním ročníku ještě nedokázali z osmi pokusů porazit tým z horní poloviny tabulky.

Už po necelé minutě hry se na Weserstadionu rozezvučela branková kunstrukce, kterou po pohotové ráně orazítkoval hostující obránce Castello Lukeba. Další velká gólová příležitost byla k vidění po půlhodině, když Openda vybídl ke skórování Yussufa Poulsena, ten ale míč těsně minul. Následně se do několika šancí dostali i domácí, hlavičku Rafaela Borrého však na brankové čáře zastavil jeden z hráčů Lipska a Jens Stage z velké blízkosti trestuhodně přestřelil. Neefektivitu Brém tak krátce před odchodem do šaten potrestal Poulsen, jenž uklidil šťastně odražený balon od levé tyče do prázdné sítě. Gólovou radost mu však krátce nato překazil rozhodčí, který po zásahu VAR branku z důvodu těsného ofsajdu odvolal.

Fotbalisté Lipska se otevření skóre ale přece jen dočkali pár minut po změně stran. Velký důraz předvedl při zaváhání domácí defenzivy Openda, jenž nadvakrát dostal míč za záda Michaela Zetterera. Belgický útočník byl blízko druhé trefě po hodině hry, v samostatném úniku jej ale Zetterer tentokrát vychytal. To muselo tým z východu Německa mrzet dvojnásob v 75. minutě, kdy bylo po parádní střele Njinmaha zpoza šestnáctky vyrovnáno. V závěru zápasu se oba celky snažily překlopit misky vah na svou stranu, další přesný zásah už ale k vidění nebyl.

Brémy tak v posledním utkání před měsíční pauzou dokázaly zaskočit Lipsko a získat cenný bod. Oba týmy se vrátí zpět do ligové akce v polovině ledna.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
16
13
3
0
46 : 12
42
2
Bayern Mnichov
15
12
2
1
49 : 15
38
3
VfB Stuttgart
16
11
1
4
37 : 19
34
4
RB Lipsko
16
10
3
3
38 : 17
33
5
Borussia Dortmund
16
7
6
3
30 : 25
27
6
Eintracht Frankfurt
16
6
6
4
26 : 20
24
7
TSG Hoffenheim
16
7
3
6
32 : 30
24
8
SC Freiburg
16
7
3
6
21 : 26
24
9
1. FC Heidenheim
16
6
2
8
25 : 32
20
10
VfL Wolfsburg
16
6
1
9
20 : 27
19
11
FC Augsburg
16
4
6
6
24 : 31
18
12
Borussia Mönchengladbach
16
4
5
7
31 : 35
17
13
Werder Brémy
16
4
4
8
23 : 30
16
14
VfL Bochum
16
3
7
6
18 : 33
16
15
Union Berlín
15
4
1
10
17 : 31
13
16
1. FSV Mainz 05
16
1
7
8
13 : 28
10
17
1. FC Köln
16
2
4
10
10 : 28
10
18
SV Darmstadt
16
2
4
10
20 : 41
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
Kiss Me Polka!

Schick, schick, schick!!!

Reagovat
Salfovic

Dobrá forma, teď jen jestli ve zdraví přežije vánoční pauzu. Na jeho místě bych kapra vynechal.

Reagovat
milan78

jedu jedu šik

Reagovat
Beči

Schick chytil po vleklých zraněních skvělou formu a už asi nebude mít lepší příležitost ukázat, že je útočník číslo 1, než teď, když Boniface odjede reprezentovat. Hlavně, ať už mu konečně vydrží zdraví, protože když je zdravý a ve formě, tak je to stále jeden z TOP útočníků v Evropě.

Přál bych víc příležitostí i Hložanovi, posledním zápase EL ukázal, že formu rozhodně má a pokud ty příležitosti přes výborného Hofmanna nedostane, měl by podle mě odejít na půlroční hostovačku, aby se řádně rozehrál, protože Hofmann není nejmladší a Xabi bude určitě dříve či později hledat mladší alternativu.

Reagovat
oli9

Reagovat
bakasa

Kéž by zůstal Patrik zdravej. Aspoň 3,4 sezony.

Reagovat
vladino10

Môže, ved RvP tie zranenia v istej fáze kariéry "prešli ".

A ak nie, tak snáď vydrží potiahnuť bayer do návratu bonifáca z Afriky

Reagovat
Rudnevs

Nasledujuce mesiace budu klucove, ked im odidu vsetci ti Africania

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mönchengladbach

Schickanzen

Reagovat
Kucka

Reagovat
Salfovic

Bayern měl taky pěkně natřísklou lavičku

Reagovat
Werkrider

Hezky se na to dívá, hrajeme pěkný fotbal, dokážeme vyhrávat i zápasy, které nemáme celkem pod kontrolou (Wolfsburg, Hoffenheim), góly jsou rozložené mezi spoustu hráčů a máme nejlepší obranu v lize.

Za největší ztrátu, z pohledu průběhu zápasu, považuji remízu s Dortmundem, naopak za nejlepší zisk bodíku ze Stuttgartu a výhru nad Lipskem.

Absence Afriky v obraně bude bolet, naopak, Boniface by mohl Patrik plnohodnotně zastoupit, pokud zase neulehne.

Za Leverkusen je top podzimní části Alonso, a teď tečka. Někde za tečkou Wirtz a spol.

Za flop bych trochu považoval Andricha směrem dopředu a líto je mi nevytížení Adliho a Hložka, ale prostě hrají druhé housle ne proto, že by byli špatní, ale jsou tam lepčí.

Za ligu je pro mne top Stuttgart, to co ti kluci na čele s Guirassym hrají je až neuvěřitelné. A Harry Kane samozřejmě. Naopak přál bych si trochu silnější Köln a Union.

Jo a ješte mi nedá neorodovat za Lautern.

Reagovat
bakasa

Jak hraje Xhaka?

Reagovat
xjert02

Zraje jak vino

Reagovat
andrew96

Hezky shrnuto. Na obranu během AFCONu jsem opravdu zvědav, protože její největší síla je v jednotě a sehranosti. Avšak jakmile se to rozpadne, tak se nebudu divit, že Tah začne dělat... Taha.

Jen nevím, jak to myslíš s Andrichem. Zrovna od něj se ofenzivní příspěvek moc nečeká, ne? Mě třeba zaráží, se se do repre dostal zrovna v době, kdy ztratil místo v základní sestavě. Na druhou stranu Xhaka s (zejména) Palaciosem jsou jinde. A taky je dobré pamatovat na to, kde Andrich dosud hrál a v kolika letech se zařadil mezi solidní BL záložníky.

Reagovat
Werkrider

Palacios i Xhaka jsou kreativní CM, Andrich je podle mne vyloženě CDM, ale taky hlavní náhrada za ně a směrem dopředu trochu kreativně strádá a nikoho jiného tam nemáme.

Puerta se taky jeví lépe a když už, tak bych chtěl vidět více Mbamby.

Btw s Andrichem se počítá a taky už něco odehrál na stoperu.

A jestli má Tah po stranách Stanišiče a Hincapiého, nebo Tapsobu a Kossonoua zas tak velký rozdíl nemusí být. Ale taky máš pravdu, že Tah umí zaTahovat.

Reagovat
Werkrider

Jo a ještě k Andrichovi, když k nám přišel, ptali se novináři, jaký je rozdíl mezi Leverkusenem a Unionem. Řekl, že nejvíc ho překvapilo, že v Leverkusenu se jim o čištění kopaček stará "kustod", kdežto v Unionu si je čistili hráči. Jeho životní story je opravdu zajímavá.

Reagovat
Rudnevs

Andrich v Leverkusene mi pripomína hráčov typu Hegelera či Reinartza. Na doplnenie kádra super, ale prim musia hrať iní. Jednoznačne však treba aj takých hráčov v kádri mať. A ako vravíš, zaujímavý človek so zaujímavým príbehom.

Reagovat
Werkrider

JJ, alebo aj Rolfesa či Ramelowa, táto pozícia je u nás nejak spojená s pravým nemcom.

Reagovat
Witcher

Ráďa Kováč má super repre mancaft Staněk rynes chaloupek Krejčí panák Souček barák Havlík Šulc Schick kuchta

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Zaschrona

Hattrick Schick

Reagovat
mayday

Bonifác od první minuty na lávce viděl, kde je jeho místo

Reagovat
GabrielBatistuta

Něco jako Baltazar.

Reagovat
ACSeRw!n

jojo, vystridal a hned dal gol

Reagovat
mayday

Nepoznáš nadsázku?

Reagovat
oli9

Tak hlavně teď v lednu bude chybět kvuki africkému poháru národu. Pro Bayer je super že mají tolik skvělých golovyxh hráčů

Reagovat
dave30

Myslím si, že kdyby nejel na APN, tak hraje. Nicméně Patrik samozřejmě příležitosti musí dostat. Už jen proto, že má nejvyšší mzdu v týmu (něco kolem 140 tisíc euro týdně, Boniface zhruba třetinu) a zatím toho moc neodehrál...

Reagovat
oli9

Jeden z penalty kterou si udělal.... Pak po skvěle souhře, hlavou z rohu a to ještě kdyby spoluhráči nestrileli 2 metry nad bránu tak těch gólů mohl dát tak 5 po těch akcích

Reagovat
cologneFC

No, s troškou nadhľadu po včerajších emóciách… Ja si myslím, že Baumgart je pre toto mužstvo tým správnym. Ukázal to predminulý rok, keď mal vhodne doplnené mužstvo. Tento rok žiadal posily, mal vytipovaných hráčov. Bohužiaľ finančná situácia mu to neumožnila (chceme zostať v zelených číslach a neísť cestou pôžičiek). Vedenie povedalo, že si je vedomé, že ideme bojovať o záchranu. Tak sme tam. A musíme to nejako ubojovať. A ak nie, tak so vztýčenou hlavou ísť do 2. ligy a pokúsiť sa postúpiť čo najskôr. Pretože už budú k dispozícii financie.

Čo ma hnevá je to, že niektorí hráči nejazdia po prdeli za tento klub. A tam by som urobil nejaký rez (ak to situácia dovolí). Ljubicic, Dietz, Tigges, Kilian, Huseinbasic, Maina a zopár ďalších ma vôbec nepresvedčili a vymenil by som ich. Je mi jasné, že všetkých nevymenia, ale mali by dostať minimálne nejakú konkurenciu. Kvitujem trénerovi, že posadil Kainza a Ljubicica na lavičku. Možno mohol už o 1-2 zápasy skôr.

Pravidelne musí hrávať Finkgräfe a treba nám vodcovskú osobnosť do kabíny. Za mňa je Podolski najlepšia voľba. Niečo aj odohrá, ale hlavne narobí v kabíne poriadok. A viem si ho potom predstaviť ako Baumgartovho asistenta. Presne kvôli tomu, že má kolínske srdiečko a vie hráčov vyhecovať.

Čiže zhrniem - Baumgart by mal zostať a ak nedostaneme trest od CAS, tak priniesť konkurenciu na niektoré posty. Verím v záchranu! Come on FC!

Reagovat
Werkrider

Je od Teba pekné vidieť viac futbalový a menej politický príspevok.

Ja som pozeral na Mainu a prišlo mi, že je rýchly a inteligentný, s loptou i výberom miesta, ale slabo dopĺňaný.

Dôvera v Baumgarta ma udivuje a neberiem to ako prejav lojality. Výmena by vás nakopla a mohla by byť rozdielová pre túto sezónu. Odkiaľ vyhrabete ten impulz k záchrane neviem, Ale meniť Kolín za Kiel nechcem. Ale budiž. Inak tou dôverou sa môže Baumgart tešiť naprieč fanúšikovskou základňou i v Nemecku? Príde mi, že keď skončil i Fischer, tak ani Baumgart nemôže vydržať večne.

Reagovat
cologneFC

Určite môže výmena trénera nakopnúť. Otázka je, že na koľko zápasov. 2-3? Stojí to za to vyplácať odstupné trénerovi kvôli tomu? A nájdeš lepšieho ako je on? Keby mal doplnený káder a takto by s ním hral, tak súhlasím s výmenou. Tých otázok je veľa a toto si musí zodpovedať vedenie a rozhodnúť. Oni sú za to zodpovední. Áno, Union vymenil Fischera, prišli aj body. Ale ak si ich videl včera hrať, tak je to tragédia. Ešte väčšia ako u nás.

Od Mainu som čakal viac. Veľmi málo centroval a veľa finálnych prihrávok pokazil. Určite je problém aj v jeho dopĺňaní, ale nie je to rozhodujúci problém.

Baumgart má medzi fanúšikmi celkom pevnú pozíciu. Pretože si naozaj myslíme, že toto nejde za ním. Ak nedoplníš káder, tak jednoducho sa nemôžeš rozvíjať. A toto už ide za tou politikou, o ktorej hovoríš. Nechcem to teraz otvárať, pretože som hodnotil športovú stránku veci.

Reagovat
andrew96

Škoda, že Köln do toho víc nešlápl do přestávky. Union byl úplně v řiti. Pak se ale trochu uklidnili.

A taky mají vepředu Hollerbacha, který zjevně cítí životní šanci prosadit se a ukázat se v BL. Za Effzeh tak včera působil snad jen Finkgräfe, což ale není koncový hráč. Selke, Waldschmidt či Ljubičić (možná i Kaniz) hrají spíš o osobní přežití, což je rozdíl, chybí jim odvaha vzít to na sebe tak, jak to včera udělal Hollerbach. Thielmann byl příšerný, Mainovi se ve finále nepovede snad nic, Martel se veze s týmem a přístup Huseinbašiće je na přeřazení do béčka.

Reagovat
cologneFC

Amen

Reagovat
Rudnevs

Ljubičić, Kainz alebo Huseinbašić ma sklamali.. minulé sezóny patrili k tým lepším hráčom a tím skôr tiahli. Teraz sa asi zviezli dole s tímom.

Dôvera k Baumgartovi je pekná a vlastne sa ani nečudujem, zásluhy má veľké. Avšak istý problém môže byť aj to, že nevie anglicky a tým pádom sú zahraničné posily v zložitej pozícii.. celkovo je to taká stará škola, niečo ako taký nemecký Vrba. Možno by výmena predsa len dala impluz.

Reagovat
andrew96

Srovnání s Vrbou mně nesedí. To, že jsou v odlišných aspektech nemoderní, neznamená, že si jsou podobní. Baumgart na mě naopak působí jako progresivní trenér, jím vyznávaný herní styl je intenzivní. Má svůj styl, který je ale příjemný, přitažlivý. Vrba je jako osoba mnohem víc morous, jako trenérovi už mu též ujel vlak (byť jeho nástup byl velkým zjevením... a není to vlastně až tak dávno).

Reagovat
cologneFC

Baumgart skončil…

Reagovat
Rudnevs

To šlo rýchlejšie než by som čakal. Kto miesto neho?

Reagovat
cologneFC

Netuším…

Reagovat
Werkrider

Skončil sám? Pokiaľ áno, tak ma u mňa Veľký rešpekt.

Reagovat
cologneFC

Tak to vyzerá. Zatiaľ nevydali žiadne oficiálne stanovisko.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele