Román jako reportáž

Zlaty_klic_k_peklu-nahled
Toužil se vyšplhat po společenském žebříčku mezi smetánku města. Manželka největšího boháče se jevila jako zlatý klíč k rychlému posunu, jenže…

Román Zlatý klíč k peklu vydalo nakladatelství Epocha a jde o románovou prvotinu bývalého elitního vyšetřovatele, exředitele Krajského úřadu vyšetřování Středočeského kraje Josefa Douchy (*1948). Zatím se na poli literatury představil jako spoluautor knihy Orlické vraždy, takže jsem byla zvědavá na jeho další literární počin.

Hlavním hrdinou příběhu je Petr Prokop, který se z vyloučených končin města hodlá dostat na výslunní. Sice zatím neudělal úplně díru do světa, ale jako golfový trenér, jehož si najímají bohaté paničky, má přece jen blíž k místům, po nichž touží. Když si ho najme Eva, manželka místního podnikatele, miliardáře Edelmana, věří, že právě ona bude prostředníkem ke kýženému postavení. Jenže není všechno zlato, co se třpytí, někdy může jít jen o mámivý odlesk, pozlátko, jež se bez zdroje ztrácí… Co bude muset Petr udělat pro svůj sen? Kam až ho jeho pošetilé přání zavede?

Zápletka klasická, tragická, a místo v nebi končí hlavní hrdina v pekle, o němž opravdu nesnil. Se zajímavým příběhem se ovšem autor popasoval tak, jak byl zvyklý, a naneštěstí mu vyšlo něco úplně jiného, než asi byl záměr. Místo napínavého detektivního románu čtenářům nabízí do detailů reportážně vylíčený příběh vraždy a jejího vyšetřování. Nechybí přesný výčet všech zúčastněných policistů, a tak máte šanci si utvořit obrázek o tom, kolik lidí zaměstná jeden člověk se zkratkovitým jednáním. Můžete nahlédnout do zákulisí výslechů a policejních procedur. To je určitě plus pro člověka, který má z krimi románů zkreslené představy o tom, co a jak skutečně funguje.

Bohužel mi v příběhu zcela chybělo napětí, nějaké tajemství a záhada. V první kapitole jsem navíc měla pocit, že autor nepoužívá jinou spojku než „který“ – bylo až nepříjemné takový jednostranný text číst. Naštěstí, jakmile se autor prokousal popisnými pasážemi a začal zapojovat i dialogy, tak se ukázalo, že umí používat více výrazů a text plynul přirozeněji. Až na nějaké „ty jsi se“ – to obvykle v rozhovoru neslyším, spíš „ty ses“, ale to je drobnost, kterou by mohl pozorný redaktor textu snadno vychytat.

Vůbec se domnívám, že pokud Josef Doucha chce uspět na poli literárním, měl by víc zapracovat na struktuře románu jako takového. Ono lineární vyprávění zabředající do detailů, které nenechává nic skrytého, totiž určitě patří do vyšetřovacího spisu, ale do románu ne. Asi by bylo škoda nechat nápady zkušeného kriminalisty ležet ladem, ale pro čtivost a záživnost bych doporučila pro příště buď nechat námět zkušenějším autorům, nebo jej nejprve zkonzultovat s někým literárně zdatnějším.

Pokud vás zajímá, co vše se děje s pachatelem po jeho zatčení, čím vším si musí projít a proč, pak si Zlatý klíč přečtěte, ovšem nečekejte obvyklé napětí, hon po stopě delikventa, ani nic jiného, co obvykle v detektivkách nacházíte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatý klíč k peklu
Krimi román od legendy mordparty

Doucha, Josef

Epocha, 2023

Napsat komentář