The Lord of the Rings Gollum – špatný Gollum

Deset nejhorších videoher roku 2023 podle Metacritic

20. 12. 2023
Zdroj náhledu: Daedalic Entertainment

Během roku, ale i na jeho konci se koná několik akcí, které si kladou za cíl nominovat a následně ocenit v jednotlivých kategoriích ty nejpovedenější videoherní počiny vydané v určitém období. Stejně jako The Game Awards již oslavuje své vítěze, včetně Baldur's Gate 3 jakožto držitele sošky Hry roku, každá mince má svůj rub a líc. Zatímco někdo dá na doporučení přátel, influencera či svůj laický rozum, spousta hráčů hledá radu na internetu. Když tedy váháte nad koupí titulu, Metacritic je jedním z nejvíce celosvětově vyhledávaných webů s recenzemi nejen na videohry. Jako i minulý rok, stránka Metacritic zveřejnila soupisku desítky těch nejhorších her roku 2023.

Seznam je sestavený podle váženého průměru od herních kritiků nehledě na platformu. To znamená, že i kdyby se konkrétní titul v top desítce objevil jednou například na PC a podruhé na PlayStation, do konečné soupisky se započítá pouze ten zářez s nižším skóre.

Zatímco vloni žebříčku kraloval POSTAL 4: No Regerts a sedmé místo si vysloužil český počin The Last Oricru, letos si pomyslnou korunku nejhorší hry roku 2023 neodnáší nikdo jiný než The Lord of the Rings: Gollum od studia Daedalic Entertainment. V naší recenzi si titul dokonce vysloužil slova jako „The Lord of the Rings: Gollum by v této podobě rozhodně neměl spatřit světlo světa“ nebo „Glum si totiž reálně zasloužil něco trošku lepšího“. Vývojáři také krátce po vydání hry v tak katastrofickém stavu oznámili, že se do budoucna chtějí soustředit pouze na vydávání her, nikoliv na vlastní vývoj.

Další poměrně honosnou pozici obsadil titul Flashback 2 a pomyslnou bronzovou příčku drží hororový kousek Greyhill Incident. Desítku doplňuje například Hellboy: Web of Wyrd, Loop8: Summer of Gods či Gangs of Sherwood.

  1. The Lord of the Rings: Gollum – 34 %
  2. Flashback 2 – 35 %
  3. Greyhill Incident – 38 %
  4. Quantum Error – 40 %
  5. Testament: The Order of High-Human – 41 %
  6. Crime Boss: Rockay City – 43 %
  7. Hellboy: Web of Wyrd – 47 %
  8. Gangs of Sherwood – 48 %
  9. Loop8: Summer of Gods – 49 %
  10. Gargoyles Remastered – 49 %

Rozhodně bychom neměli opomenout, že hromada dalších titulů by si zde zasloužila alespoň zmínku, jako například upírská akce Redfall, Unholy, The Settlers: New Allies, a jistě bychom mohli pokračovat. Rok 2023 byl totiž na nepovedené videohry velmi plodný. Snad to nezačne být zvykem i v následujících dekádách.

Zdroj: metacritic.com

Nikola Erlebachová

Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.