Hlavní obsah

Nedovolili nám vyvézt tank na Ukrajinu, tvrdí odvolaný šéf státní firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Odvolaný Marek Špok na archivním snímku z roku 2016.

Reklama

Resort obrany ve zbrojních zakázkách pro Ukrajinu preferuje soukromé zbrojovky, prohlašuje bývalý ředitel vojenského opravárenského podniku VOP CZ. Marka Špoka ministryně Jana Černochová 1. prosince odvolala z funkce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedávno odvolaný šéf vojenského opravárenského podniku VOP CZ Marek Špok tvrdí, že o jeho konci ve funkci fakticky rozhodl jediný tank. A to pásové vozidlo s typovým označením T-72 M1. 

Jediný tank, který má státní firma ve svém majetku, podle něho nedovolilo vedení Ministerstva obrany prodat Ukrajincům bránícím se ruskému napadení.

„Muselo by se na něm ještě tak měsíc pracovat, aby byl plně funkční, ale ten tank jsme měli možnost prodat za 2,1 milionu eur (kolem 50 milionů korun - pozn. red.) Ukrajinci by si jej rádi koupili – bylo to s nimi už domluvené – a nás by to rázem katapultovalo do kladného hospodářského výsledku. Důvod pro mé odvolání by tím padl,“ popsal Marek Špok význam takového exportu pro konečný hospodářský výsledek firmy i jeho kariéru.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy také uvedl, že z Ministerstva obrany přišla stopka. Konkrétně zmínil vrchní ředitelku majetkové sekce Martu Kopeckou. „Ona řekla, že ten tank letos prodat nemůžeme, možná příští rok,“ tvrdí bývalý ředitel s tím, že žádné zdůvodnění od ní prý neslyšel.

Taková slova přicházejí v době, kdy Ministerstvo obrany uvádí, že ze státních skladů už nemá co bránící se Ukrajině nabídnout.

Riziko veřejné podpory a hlášení do OSN?

Zmíněný tank si státní podnik sídlící v Šenově u Nového Jičína před lety koupil od Ministerstva obrany za cenu stanovenou znalcem pro výzkumné a vývojové účely.

Resort obrany teď argumentuje, že by jeho odprodej mohl být v rozporu s původně deklarovaným účelem. Další potíž má spočívat v tom, že je zapsán v registru OSN pro transfer konvenční výzbroje a bojové techniky.

„Je nezbytné posoudit rizika nedovolené veřejné podpory a vyřešit informační povinnost vůči OSN. Do doby, než budou všechna rizika eliminována, není možné učinit rozhodnutí o jeho prodeji,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva obrany Ivana Navrátilová.

Odvolaný ředitel Špok posléze připustil, že se o některých „rizicích“, jak je mluvčí popsala, hovořilo i v listopadu na dozorčí radě, ale podle něj se jedná jen o zástupné důvody a zdržovací taktiku.

Vůbec prý nechápe, v čem by mohla spočívat nedovolená veřejná podpora. „To mi nejde do hlavy, žádná státní podpora při nákupu tanku nebyla,“ argumentuje exředitel.

Foto: Facebook VOP CZ

Tanková hala ve firmě VOP CZ. Zde se servisuje a modernizuje bojová technika pro Armádu ČR nebo také pro soukromé firmy. Opravárenská firma má jeden tank i ve svém majetku.

V této souvislosti také vyslovil názor, že někteří úředníci z Ministerstva obrany nadržují soukromým českým zbrojovkám, které dnes hlavně v souvislosti s válkou na Ukrajině dosahují mnohamiliardových obratů a zisků.

O propastných rozdílech mezi nevalnými výsledky státního opravárenského podniku VOP CZ a privátních firem se mělo hovořit i 1. prosince, kdy byl Špok ministryní obrany Janou Černochovou přímo v prostorách firmy zbaven funkce.

„Paní ministryně se mě tam ptala, jak je možné, že máme takové problémy, když všichni ostatní na Ukrajině vydělávají. Já jsem jí říkal, že si musí uvědomit, že jsme státní podnik, který musí dodržovat zákon o veřejných zakázkách. A když chceme něco nakoupit, tak na rozdíl od soukromých firem tomu musí předcházet řádná soutěž. A trvá nám to v lepším případě tři měsíce, když nám do toho tendru někdo nehodí ‚vidle‘. Jinak ještě déle,“ popisuje Špok, jak ministryni vysvětloval hendikepy státního podnikání.

Černochová poté veřejně vyzdvihla Špokovu snahu problémy řešit, ovšem odvolání z funkce to stejně nezabránilo. „Podnik má dlouhodobé problémy, které se bohužel panu řediteli Špokovi nedařilo řešit tak rychle, jak bychom potřebovali, i když zde udělal obrovské množství práce,“ citoval ministryni server Novinky.cz

Preferují soukromníky

Marek Špok dnes veřejně prohlašuje, že soukromé české zbrojovky zvýhodňuje i ministerská agentura AMOS, která zprostředkovává export zbraní a munice.

„Firmě Czechoslovak Group sehnali v Nizozemsku financování pro vývoz 105 tanků na Ukrajinu a nám nikdy v ničem nepomohli,“ tvrdí Špok.

Přitom prý agentuře nabízeli, že jsou schopni sehnat v Africe i jinde různý vojenský materiál - třeba granáty do minometů, munici do houfnic i tanků - nesetkalo se to údajně s odezvou. „Potřebovali jsme jen zajistit financování, pro nás ale neudělali nic,“ kritizuje Špok.

Ministerstvo obrany ale taková slova odmítá. I nabídky vojenského materiálu od VOP CZ a dalších státních podniků (LOM Praha, Explosia) jsou podle něho na seznamech předkládaných k profinancování západním partnerům.

Mluvčí resortu Ivana Navrátilová poukazuje i na to, že ve spolupráci se (Špokovou) VOP CZ se uskutečnily některé nákupy z veřejných sbírek ve prospěch Ukrajiny.

„Zástupci státních podniků, včetně pana Špoka, byli několikrát s agenturou AMOS na Ukrajině v rámci přímých jednání s tamním ministerstvem obrany,“ vypichuje mluvčí Navrátilová.

Vzešel z toho pro VOP CZ i kontrakt na opravu většího počtu tanků T-64. Tento projekt byl ale pozastaven, přičemž uváděným důvodem jsou finanční potíže na ukrajinské straně.

Foto: Facebook VOP CZ

Marek Špok (druhý zprava) při únorovém jednání na Ukrajině. Akce se zúčastnil po boku šéfa ministerské exportní agentury AMOS Aleše Vytečky (druhý zleva). Dohadovaný projekt s firmou Ukroboronprom na opravu tanků T-64 byl ale pozastaven.

Jeden tank nic nezachrání

Ministerstvo obrany trvá na tom, že důvodem k odvolání Marka Špoka byly dlouhodobé problémy této strategické státní firmy, která dává práci asi šesti stovkám zaměstnanců. A také problémy v komunikaci uvnitř podniku.

Ani případný prodej jednoho bojového tanku by prý na této skutečnosti nic nezměnil. „Zásadní je životaschopná obchodní politika podniku, která ve VOP CZ chyběla a není možné ji nahrazovat jednorázovým prodejem movitého majetku,“ uvedla mluvčí resortu Navrátilová.

VOP CZ má teď hrát klíčovou roli při kompletaci a servisu 246 bojových vozidel pěchoty CV90 švédské provenience nakupovaných pro Armádu ČR. Řízením státního podniku byl po odvolání Špoka dočasně pověřen technický ředitel Martin Šturala.

Reklama

Doporučované