Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vánoční večírek pro zaměstnance školy za 300 tisíc: (Ne)přiměřený výdaj?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 20.12.2023

Večírek pražské školy za tři sta tisíc v Buddha-Baru rozpoutal debatu: Je to plýtvání veřejných peněz, nebo oprávněná odměna pro zaměstnance?

Článek

Nedávná akce pražské Základní a mateřské školy Ohradní, při které měla zhruba stovka jejich zaměstnanců vánoční večírek v exkluzivním Buddha Baru za 309 tisíc korun, vyvolala mezi veřejností a zastupiteli rozruch. Zatímco někteří to vidí jako příklad plýtvání veřejnými prostředky, jiní to považují za legitimní využití alokovaného rozpočtu.

Hlavním bodem sporu asi je, zda-li byla částka 309 tisíc korun za večírek oprávněná a přiměřená. Srovnání s jinými školami a institucemi ukazuje, že takové výdaje nejsou neobvyklé. Například Ministerstvo práce a sociálních věcí utratilo na vánoční akci 400 tisíc korun, i když má zaměstnanců více.

Rozpočty velmi zjednodušeně

Představte si, že státní rozpočet je jako velká kancelář s mnoha odděleními. Každé oddělení má svojí vlastní „kasičku“ na konkrétní věci. Například jedna kasička je pro školy, další pro silnice, a další třeba pro kulturu.

Když dostane škola peníze do své kasičky, musí je utratit jen na věci, pro které byly tyto peníze určeny, protože má zase svoje „kasičky“, tedy třeba jednu jen na výuku a další jen na nutné opravy a rekonstrukci. Nemůže si tedy, narozdíl od domácností, říct: „Máme teď málo peněz na X (například platy (ne)učitelů), tak vezmeme peníze z jiné kasičky a dáme je na X (tj. na platy)“. To bohužel nejde, protože peníze v kasičce na X, například opravy, musí být použity jen na X, tedy opravy.

Když se pak škola rozhodne uspořádat vánoční večírek a má na to peníze v kasičce na společenské akce, tak ty peníze nemůže jednoduše přesunout na něco jiného, jako třeba na platy učitelů. Protože peníze na večírek jsou zarezervované jen pro takovéto akce.

Takže i když se může zdát, že škola by měla místo večírku raději utratit peníze za něco „důležitějšího“, ve skutečnosti nemá na výběr. Peníze na večírek byly vyčleněné právě pro tento účel a nemohou být použity na něco jiného.

Podobně to platí i často i ve velkých podnicích. Například na večírek a podobné akce je rok předem vyčleněna částka. Když se neutratí, hrozí její zmenšení příští rok (a ne přesun do jiné aktivity). A toho se chce vyvarovat většina manažerů.

Tři tisíce na osobu v Praze fakt někomu přijde hodně?

Pokud se zaměřím konkrétně na finanční aspekt této události, vychází cena přibližně na tři tisíce korun na osobu. Tato částka mi nepřijde nijak extrémně excesivní. V konečném součtu nešlo o žádný extravagantní večírek s celebritami jako moderátory (což by výdaje výrazně navýšilo). Místo toho se jednalo o střízlivější, ale věřím, že přesto kvalitní, oslavu. Navíc je třeba vzít v úvahu, že se jedná o Prahu, kde jsou ceny obecně vyšší než v menších okresních městech. Tato investice do společenského setkání pracovníků školy tak reflektuje jak geografickou realitu, tak rozumný přístup k využití rozpočtu na sociální akce.

Podle mého názoru je také vhodné to porovnat s náklady na jiné typy firemních nebo týmových akcí. Například mě napadají kulinářské kurzy, které jsou populární pro menší skupiny a často se používají jako teambuildingová aktivita. Ty stojí většinou kolem tří tisíc korun na osobu. I v tomto porovnání mi připadá cena vánočního večírku školy rozumná. Ani zdaleka to není něco neobvykle extrémního nebo přehnaného. Já naprosto chápu, proč se škola rozhodla utratit finanční prostředky právě tímto způsobem.

Navíc, pokud vezmu v úvahu lokalitu Buddha-Baru v historickém centru Prahy, zdá se mi, že cena večírku nebyla vůbec přehnaná. V kontextu místa a služeb, které Buddha-Bar nabízí, lze říci, že cena odpovídá standardům a očekáváním. Přijde mi, že vše napovídá, že byl večírek dobře vymyšlen a efektivně organizován s ohledem na hodnotu, kterou nabízel. Na menu (vč. nápojového), které měli, se můžete podívat zde v registru smluv. Oficiální ceny restaurace pro jednotlivce si můžete najít na jejích stránkách. Přijde mi, že i toto porovnání poukazuje na to, že cenovka akce nebyla vůbec špatná.

Rezervace napřímo znamená ušetření finančních prostředků

Fakt, že si škola vybrala Buddha-Bar napřímo a vyhnula se zprostředkovatelům (tedy kromě toho doprovodného programu), je dle mého názoru pozitivní. Tímto krokem ušetřili peníze, které by jinak šly na provize třetím stranám. Je to chytrý a úsporný způsob plánování, který ukazuje na zodpovědný přístup k využití rozpočtu. U soukromé firmy se sto zaměstnanci bych nebyla překvapena, kdyby toto probíhalo skrze třetí stranu a bylo tak odhadem cca o deset až dvacet procent dražší.

Zaměstnanci si zaslouží uznání a může je to motivovat

Kromě toho je důležité si uvědomit, že akce jako vánoční večírek je formou ocenění zaměstnanců. Výběr prestižního Buddha-Baru místo obyčejné hospody v okolí školy podtrhuje slavnostní charakter večírku, což je v souladu s vánoční atmosférou. Toto není událost, která se koná každý měsíc, ale speciální příležitost, kdy si školní kolektiv zaslouží něco výjimečného. Osobně si myslím, že trocha slavnostního ducha a uznání významu práce učitelů a školního personálu, zejména po náročném roce, je naprosto na místě. A v kontextu Prahy, se výdaje na tento večírek zdají být ještě rozumnější.

Toto uznání může také hrát důležitou roli v motivaci zaměstnanců, zvyšování jejich oddanosti škole a celkové spokojenosti s jejich pracovním prostředím. I když zrovna v oblasti školství asi bývá hlavní motivací pro práci něco jiného než finanční odměny nebo sociální akce, takovéto uznání může přesto významně přispět k tomu, že zaměstnanci budou mít větší chuť chodit do práce a zůstanou ve svém zaměstnání déle. Vytváří to také pocit sounáležitosti, což je důležité v každém pracovním prostředí.

To vám fakt vadí, že měli doprovodný program?

Doprovodný program na vánočním večírku je podle mne pozitivní aspekt akce. Skutečnost, že večírek nebyl jen o jídle a pití, ale zahrnoval i vystoupení a jiné aktivity, přidává na výjimečnosti a zážitku pro účastníky. Tento prvek zábavy a interaktivních prvků může posílit týmový duch a přispět k lepšímu spojení mezi zaměstnanci. Vytvoření takovéto uvolněné a zábavné atmosféry může být důležité pro uznání práce zaměstnanců a může přispět k jejich celkové spokojenosti v práci.

Přestože takovouto zábavu sama nevyhledávám, myslím si, že břišní tanečnice, výklad karet a sisha se hodily do prostředí, ve kterém byla akce pořádaná.

Načasování po stávkách působí nešťastně

Načasování vánočního večírku Základní a mateřské školy Ohradní v Buddha-Baru přichází v době, kdy školství čelí finančním problémům, což bylo zdůrazněno nedávnými stávkami mateřských, základních a středních škol. Toto je poněkud nešťastné a nepůsobí navenek dobře. Tyto stávky, uskutečněné kvůli plánovaným škrtům ve školství, které podle odborů ohrožují kvalitu českého vzdělávání, zahrnovaly protesty proti škrtům pro školníky, kuchařky a další provozní pracovníky.

Tedy peníze z „jiných kasiček“: Je důležité rozlišovat mezi různými částmi rozpočtu a účelově určenými prostředky. Zatímco výdaje na večírek pocházely z fondu kulturních a sociálních potřeb školy, což je odlišné od rozpočtu na výuku a platy, současné finanční potíže ve školství vytvářejí kontext, ve kterém se výdaje na večírek i mně jeví jako nešťastně načasované.

Tento rozdíl v rozpočtovém určení je klíčový pro pochopení, proč mohou být některé výdaje realizovány i v době, kdy jiné oblasti školství čelí nedostatku finančních prostředků.

Excesivní? Tak ať je limit na osobu!

Když se bavíme o tom, kolik by měly státní školy utrácet za akce jako jsou vánoční večírky, je to vlastně jednoduché. Kdyby měl stát s tímto problém, mohl by jednoduše říct: „na takové a takové akce můžete utratit maximálně tolik a tolik na hlavu“. Ale když taková pravidla nejsou, tak proč by školy neměly utrácet peníze, které na to mají? Samozřejmě, všechno by mělo být v rozumných mezích, ale pokud není stanovený žádný limit, je to na školách, aby se rozhodly, jak nejlépe využít peníze, co mají.

No ale vždyť to jsou peníze z kapes daňových poplatníků!

Ano, peníze utracené za vánoční večírek pocházely z veřejných zdrojů, tedy z peněz daňových poplatníků. Chápu, že tato skutečnost může vyvolávat otázky o tom, jak by měly být veřejné prostředky utráceny.

Nicméně si stojím za názorem, že pokud škola dodržela pravidla pro využití svého rozpočtu a peníze byly určeny pro sociální a kulturní aktivity, je jejich využití na takovou akci oprávněné. Je to o nalezení rovnováhy mezi efektivním využitím veřejných prostředků a uznáním tvrdé práce zaměstnanců. Klíčová je transparentnost a odpovědné plánování těchto výdajů, aby byla zajištěna jejich přiměřenost a soulad s veřejným zájmem.

Mně osobně tedy cena tři sta tisíc nepřijde za vánoční večírek pro sto osob v Praze přemrštěná, a to ani pro veřejný sektor. Myslím, že jsou v našem veřejném sektoru mnohem větší problémy s plýtváním veřejných financí, než výdaje za vánoční akci pro zaměstnance škol.

Zdroj: autorský text, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-gejsi-a-vodni-dymky-skolni-vanocni-vecirek-stal-300-tisic-zacne-prosetrovani-241992

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz