Internetovou sociální síť X zasáhly rozsáhlé výpadky

foto Ilustrační foto - Symbol sociální sítě X (dříve Twitter), 24. července 2023.

San Francisco (USA)/Praha - Internetovou sociální síť X dnes postihly rozsáhlé výpadky, problémy hlásili uživatelé z celého světa, včetně České republiky. Vyplývá to z údajů serveru Downdetector. Podle serveru BBC trvaly globální výpadky déle než hodinu. Síť X loni ještě pod názvem Twitter koupil americký miliardář Elon Musk. Podnik od té doby prošel výraznými změnami, včetně rozsáhlého snížení počtu zaměstnanců a přejmenování.

Ve Spojených státech server Downdetector zaznamenal hlášení o problémech se sítí X od desítek tisíc uživatelů. V České republice pak web registroval stovky stížností.

Výpadky u internetových služeb nejsou neobvyklé. O příčinách dnešních potíží sítě X zatím nejsou k dispozici bližší informace.

Musk loni za Twitter zaplatil 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). Na konci letošního července uvedl, že počet uživatelů, kteří alespoň jednou měsíčně síť využívají, dosáhl maxima a překročil 540 milionů.

Za Muskova působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, podle kritiků se tak ale otevřela cesta k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací. Obavy ohledně nedostatečné regulace obsahu a některé Muskovy kontroverzní výroky vedly k tomu, že řada inzerentů se od sítě X distancovala.

Americká internetová společnost Meta Platforms letos v červenci spustila svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X. Minulý týden zahájila provoz sítě Threads také v Evropské unii, kde předtím spuštění odložila kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb. Síť Threads je tak nyní dostupná i v České republice.

Musk, který je rovněž výkonným ředitelem automobilky Tesla, je v současnosti nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 228 miliard dolarů (více než pět bilionů Kč).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď