Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fenomenální herec Jan Libíček zemřel náhle při natáčení. Na vině byla nedbalost a strach z lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mali Maeder / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Česko stále prostřednictvím černobílých i barevných filmů 20. století vzpomíná na své filmové velikány. Patří mezi ně neodmyslitelně i Jan Libíček. Jeho role mu vždy padly na tělo a byl v nich úžasný.

Článek

Jan Libíček se narodil v roce 1931 ve Zlíně. K filmu se dal až v 60. letech a za 14 let své krátké herecké kariéry stihl natočit desítky nezapomenutelných filmů, které rozhodně patří ke zlatému fondu české kinematografie. Určitě si pamatujete jeho svérázný a osobitý projev z filmů jako Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Pane, vy jste vdova! Nezapomenutelný byl i v Dívce na koštěti, Šesti medvědech s Cibulkou, jako preceptor v nestárnoucí pohádce Tři oříšky pro Popelku.

I když se zdá, že jeho život na plátně trval dlouho, ve skutečnosti tomu tak nebylo. Do své poslední role se totiž pustil jen rok po legendárních Třech oříšcích pro Popelku v roce 1974. Ve filmu, který tehdy natáčel, ho tak neuvidíme. Scény s ním byly odstraněny a byl přeobsazen. Jeho role ujal výtečný Zdeněk Řehoř. Řeč je o fantastické komedii, kterou si dnes také rádi připomínáme. Jmenuje se Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Ve vztazích se mu sice zpočátku nedařilo, ale nakonec svou osudovou lásku opravdu našel. Stala se jí krásná Zdena, která měla již dvě vlastní dcery s předchozího vztahu. To ale Libíčkovi vůbec nevadilo. K dcerám se choval jako k vlastním a jeho vztah jak s manželkou, tak i s jejími dětmi, byl naprosto ukázková.

Jan Libíček ale miloval jídlo. Jedl mnohdy i v noci a rozhodně si neodpustil ani mastnější věci. Dokonce trpěl záchvaty hladu, kdy byl schopen doma sníst, na co přišel. Právě tato nezdravá životospráva měla velký vliv na jeho zdraví. Onemocněl cukrovkou a pomalu začaly selhávat ledviny. Jan Libíček o tom ale prakticky nevěděl. Odmítal jít totiž k doktorovi, protože měl z lékařů strach, dalo by se to dokonce označit za fobii z bílého pláště. A to se mu stalo osudným.

Při natáčení jedné ze scén komedie o doktoru Mráčkovi a českých vodnících, měl natáčet scénu na Vltavě s Jaromírem Hanzlíkem. Libíček údajně dopíjel po Vladimíru Menšíkovi zkažené mléko v sáčku. Byl totiž šetrný a nechtěl, aby se s potravinami plýtvalo. Jenže pak na pramici vstal, zničehonic ztratil vědomí a spadl do Vltavy. Kaskadérům, které měl štáb v blízkosti pramice, se ho brzy povedlo vytáhnout na břeh. Tam se dokonce probral. Vypadalo to jen na chvilkovou slabost.

Když se ale Libíček probral, uviděl nad sebou lékaře. To u něj vyvolalo takový pocit strachu a paniky, že ač byl těsně po kolapsu, sebral poslední síly a dal se na útěk. Při útěku však Libíček skončil znovu na zemi. Sanitka ho pak už ani nedovezla do nemocnice. Jan Libíček zemřel při svém převozu. Podle všeho mu praskl močový měchýř a došlo u něho k celkové sepsi.

Tak odešel jeden z velikánů českého filmu ve věku nedožitých 43 let. I za tak krátkou dobu tady po něm zůstala stopa hlubší, než jakou by mohl čas zahladit. Navždy na něj tak budeme vzpomínat jako na skvělého herce a komika, jakým skutečně byl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz