Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Našemu národu vyhovuje, být pod někým, myslí si slovenský herec Ján Koleník

  9:40
Ján Koleník (44) je českým divákům známý například ze seriálů První republika, či Kriminálka Staré Město. Herec v rozhovoru pro iDNES.cz promluvil otevřeně o tom, jak s rozpaky vnímá současnou politickou situaci doma na Slovensku. Přiznal také, že netrpí pocitem důležitosti a paparazzi ho nepronásledují.

S Jánem Koleníkem jsme se setkali na oslavách narozenin jedné známé čokoládové tyčinky. Jak moc si vy osobně dovolíte hřešit? Určitě si držíte figuru!
Nedržím, nikdy jsem si nedržel. Děkuji mým rodičům za to, že si to nemusím držet. A jaký mám vztah ke sladkému? Hřeším, sladké mám velmi rád, provází mě od dětství a neumím si ho odepřít.

Jak moc ve vašem jídelníčku tedy figuruje sladké? Protože všechny muže, co budou koukat na rozhovor, bude jistě zajímat, jak takto dobře vypadat? Jak se stravovat podle vás?
Já každému říkám, že je to individuální. Nemůžete dávat někomu návrhy, nebo svoje názory a zvyky. Zkrátka moje tělo spaluje celkem dobře cukr. I když samozřejmě vím, že cukr škodí. Ale sladké je u mě ne na denním pořádku, ale možná tak každou třetí hodinu na pořádku! Cukr mi dodává energii a mně sladké zkrátka chutná. Bonbóny, čokolády, oplatky, všechno.

Jak moc u vás funguje psychika? Jak moc vás ovlivňuje, když je vám dobře na duši? Vypadáte potom také nejlépe?
Samozřejmě. Myslím si, že vnitřní stav je na člověku hned vidět. Na jeho očích, v tváři a dokonce i na zdraví. Myslím, že pokud se člověk cítí dobře, tak je to zkrátka vidět i na zevnějšku. Takže dělám všechno pro to, abych se cítil co nejlépe.

☀️#littlebitofsunshine

24. října 2023 v 12:08, příspěvek archivován: 19. prosince 2023 v 9:10

V poslední době jste jako herec hodně obsazovaný. Hrajete v seriálech, filmech i v divadle. Těší vás zájem i ze strany české veřejnosti a to, že vaše řemeslo a um přesáhlo slovenské hranice?
Těší mě to. Začnu tím, že jsme byli kdysi jedna země. Přijde mi to celkem přirozené, ale považuji i za privilegium, že potom, co jsme se rozdělili, si můžu zahrát i v Čechách. Můžeme sem, dejme tomu, přivézt slovenskou kulturu, anebo slovenské vnímání nějakých společenských pravd, které se na Slovensku dějí. Dá se to porovnávat s českými souvislostmi.

Podle mě by toto československé partnerství nemělo nikdy vymizet. I když víme, že mladý český divák už možná slovensky nerozumí, tak bych byl rád, kdybychom to zvrátili a těm mladým českým divákům ještě tu slovenštinu připomínali přes naše filmy a divadlo. I když většinou po nás chtějí, abychom mluvili česky, když sem přijedeme účinkovat.

Když jste byl obsazen do jedné prvorepublikové role, diváci se rozplývali nad tím, jak jste důvěryhodný, že jste jak vystřižený z té doby. Připadá vám také, že v sobě máte kus toho prvorepublikového kavalíra?
Přiznám se, že nevím, co je to prvorepublikový kavalír! Ale já si myslím, že seriál První republika byl tak sledovaný a měl u diváků velmi dobré reakce hlavně proto, protože měl zkrátka dobrý příběh. Příběh, který diváky chytil. V dnešní době už těch příběhů je málo. Podle mě je příběh to nejpoutavější, s čím se dokážeme ztotožnit, protože každý z nás nějaký máme. Také atraktivní doba.

Například čeští diváci mají o mnoho radši seriály z období první republiky, než ti slovenští. Nedávno bylo výročí vzniku první Československé republiky, ale my vůči tomu období vůbec nepociťujeme takový sentiment, jako Češi. To je velmi zajímavé porovnání. A jestli jsem českým divákům připadal věrohodný? Pokud ano, tak díky kladné postavě, která měla na sebe nabrat velkou skupinu diváků, kteří by jí fandili. Myslím, že se to podařilo.

Slovenskou verzi StarDance vyhrál herec Ján Koleník

Rozhovor děláme v Praze. Jak hodnotíte momentální proměnu politické situace na Slovensku?
Jsem z ní trochu rozpačitý. Nechci používat velká slova ani velké emoce, protože se to nikdy nevyplácí. Takže raději to povím diplomaticky. Jsem z naší situace, společenské i politické, velmi rozpačitý. Nad Slovenskem by se dala zlomit hůl a říct, že s tímto národem už to lepší asi nebude, když si volí ty, kteří pokazili tolik věcí a jsou z tolika věcí obviněni. A my si je znovu zvolili… Je to opravdu otázka na to, co jsme my za národ a jak vnímáme některé věci.

Velmi rychle zapomínáme, na spoustě věcí nám nezáleží. Se spoustou věcí se učíme žít a akceptujeme je. Korupce? Našim lidem vůbec nevadí, což je velmi zvláštní. Špatné zdravotnictví? Našim lidem nevadí. To samé špatné školství. Takový rozpačitý pocit, když jsem opravdu diplomat, mám z naší země. Protože ti, kteří se dostali opět k moci, jsou reprezentanti naší země. Co víc dodat?

Jan Koleník a Veronika Arichteva v seriálu První republika (2018)

Cítíte se vy osobně na Slovensku svobodně, nebo když odletíte do jiné, liberálnější země, je to pro vás trochu jako svléknout si těžký kabát?
Víte, co? Jde o to, jaký způsob života žijete. U nás mají lidé takový zvyk, jsou zvyklí na svoje chodníčky, na svoji ulitu, na své bezpečí. A když jim to někdo naruší, tak jsou nesví. A toto jsou přesně ty věci zvenku, se kterými politici tak rádi nakládají. Ať jsou to migranti, LGBT+ a takové věci, kterých se lidé bojí. Já si myslím, že já osobně jsem zvyklý na Slovensku žít nějakým svým způsobem. My si tak trochu sami zvětšujeme problém naší země. Ale celá Evropa se trošku radikalizuje. Takže si neříkejme, že u nás je to teď takto a jinde by to bylo o mnoho lepší. Já si myslím, že celá Evropa je v zvláštním stavu, zvláštním přemíchávání energií a nálad. Doma je doma, jsme tam zvyklí a naučení být. A třeba jen věřit, že zas přijde nějaká vlna jiné nálady, než je teď.

Myslíte si, že slovenští umělci by se měli více otevřít veřejnosti, více hlásat a dělat osvětu, aby občané dali na to, co říkáte a otevřely se jim trochu obzory a oči?
My, jako Slovensko, si neseme z historie velmi, jak to nazvat diplomaticky, (smích) velkou spoustu nánosů. Jsme země, která byla dlouhodobě potlačována, vždy jsme byli pod něčí nadvládou a měli jsme pocit, že generačně se to může vyměnit. Ale to se dědí. A já si myslím, že se to bude v naší zemi dědit nadále. Ten pocit, že jsme někým utlačováni. A tím pádem nebudeme nikdy otevření, nebudeme se nikdy volně cítit ani nadechovat. Ale já si myslím, že našemu národu to vyhovuje takto. Být pod někým.

Žijete jakožto známá osobnost v pohodě, ve srovnání s tím, co vidíte ve světě: Můžete si v klidu jít nakoupit bez toho, aby na vás vtrhli paparazzi a fanoušci?
Vždy říkám, že nejsem anglická královna nebo David Beckham. Žiji na malinkém Slovensku. Jak jsem hovořil o malosti naší krajiny, tak tu malost si velmi uvědomujeme. My herci žijeme na malém trhu, v malém filmovém světě, v malém divadelním světě. A když se nám něco podaří, co přesahuje kvalitou svět, nebo Evropu, tak je to krásná reklama. Je to úžasné snažení, ale vždy budeme malí. Že bych trpěl nějakým pocitem důležitosti, tak to vůbec nemám. Nestává se to, že by mě pronásledovali paparazzi, ani fanoušci.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

29. dubna 2024  16:05

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

2. května 2024  9:52

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

29. dubna 2024

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemám až tak velká prsa, říká Lela Vémola. Před Karlosem doma zamyká jídlo

25. dubna 2024

Lela Vémola (34) v rozhovoru pro iDNES.cz prozradila, kam před svým manželem Karlosem Vémolou (38)...

Nizozemská princezna Amalia chtěla žít normálně. Teď čelí výhrůžkám smrtí

2. května 2024  16:22

Je jí sotva dvacet, ale pro svůj původ už si zažila leccos. Korunní princezna Amalia je dědičkou...

Herci ve Francii si nepřejí zlom vaz, ale h*vno, říká syn Hrzánové a Holuba

2. května 2024  14:05

Herečka Bára Hrzánová před pár dny oslavila šedesátiny. Do Show Jana Krause, kde dostala velký...

Princezna Charlotte slaví deváté narozeniny. Vyfotila ji maminka Kate

2. května 2024  12:03

Britská princezna Charlotte slaví 2. května deváté narozeniny. Její rodiče, princ William a...

Je těžké požádat o pomoc, říká herečka Candace Cameron Bure o boji s depresí

2. května 2024  11:06

Americká herečka, producentka a spisovatelka Candace Cameron Bure (48) se rozpovídala o svém boji s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...