Právě čtete

Můj recept na klidné a mírumilovné Vánoce

1210  
Sdílet: 

Můj recept na klidné a mírumilovné Vánoce

Vánoce jsou období, kdy si každá rodina hraje na perfektní instagramovou pohádku a snaží se vytvořit dojem, že jejich Vánoce jsou stejně dokonalé jako obraz rodiny Beckhamových. Ale buďme upřímní, často to vypadá spíš jako scéna z hororu Zajetí démonů než Hrátky s čertem. A každá rodina má to svoje. Takže na štědrovečerní tabuli najdeme kapry, lososy, řízky nebo třeba kuře kung-pao.

21. 12. 2023 4 min. čtení Kateřina Hašková
Můj recept na klidné a mírumilovné Vánoce

Miluju Vánoce. Protože to tak vždycky bylo. I když u nás doma jsou tyhle svátky jako vaše oblíbená telenovela: předvídatelné, ale s nečekanými zvraty. Hlavní hvězda je ten, kdo peče nejlepší vánoční cukroví. Já to nejsem. Moje cukroví vypadá tak, že jeho výrobu radši svedu na děti. Možná i náš pes by ho upekl líp. Druhou variantou je, že moje rohlíčky a linecké sice vypadají jak z Pinterestu, ale chutnají jak z pekla. Všichni pečou vánoční cukroví. Já peču na vánoční cukroví. Nejlepší cukroví je ale stejně to bezlepkové. Ano, myslím svařák. To je celkově nejlepší recept (a tradice) na Vánoce plné klidu a míru.

pečení cukroví

Můj uklízecí hack

Předvánoční úklid? Ježíšek přece nebude kontrolovat, jestli máte vyleštěné příbory a umytá okna. A navíc je na Vánoce ve čtyři odpoledne tma a vůbec nejde vidět, jestli jsou čistá. A zatažené závěsy vypadají skvěle. Dozdobte je světýlky a atmosféra je na světě.

Tip na udržitelné dárky

No a dárky. To je kapitola sama o sobě. Každý rok si říkám, že mám až příliš mnoho kamarádů. Ale skutečná zkouška přijde s tátou a jeho láskou k ponožkám. Loni jsme mu žádné nekoupili. Protože nechtěl. Pak ale začal obcházet dárky a nahlas říkat: „Jestlipak mi Ježíšek nějaké přinese?“ A u nás doma nastala panika. Nakonec jsme mu daly s mámou jedny nerozbalené z loňska a jeho radost byla k nezaplacení. „Takové modré jsem dostal i loni,“ zahlásil nadšeně. No jo, tati, ale tyhle mají přidanou hodnotu –⁠ jsou recyklované!

Tip na vlastní blahodárné tradice

Ano, znám jednu rodinu, která je z malé moravské dědiny a už roky se u nich ke štědrovečerní večeři servíruje čínské jídlo. Na druhou stranu, kdo kdy řekl, jak to přesně bylo? Pokud si váš partner Vánoce bez ryby nedokáže představit, ale vás ta Asie láká –⁠ zkuste sushi. A hlavně si nenechte Vánoce zkazit lpěním na starých tradicích, udělejte si vlastní. Obzvlášť pokud se u vašeho vánočního stolu obměňují strávníci, kteří si přináší vlastní tradice.

Tradice jsou jako sousedův internet – nevíme, odkud přišly, ale jsme rádi, že je máme.

Nezapomeňte, každá tradice byla kdysi novinkou, takže kdo ví, možná váš zvyk dát si na Vánoce k snídani třeba pizzu se jednou stane legendárním folklorem!

Tradice, netradice, hlavně, že jste na Vánoce spolu

Vánoce jsou také o setkávání s rodinou a přáteli, které jste celý rok neviděli, a o tom, jak rychle si vzpomenete, proč jste je vlastně celý rok neviděli. Je to čas, kdy si uvědomíte, že vaše rodina je stejně šílená jako vy a že to je důvod, proč je máte tak rádi.

A nakonec vám dojde, že i když se všechno mění, jedno zůstává stejné –⁠ láska a pohoda, kterou si užíváte s rodinou. Ať už je na stole kapr, sushi, nebo jen miska chipsů. Protože nejde o to, co jíte nebo co dostanete. Jde o to, že jste spolu. A dostanete ponožky. Takže si nalijte svařák a užijte si tu vánoční pohodu.

Vychytané dárky pro všechny, které máte rádi

Vychytané dárky pro všechny, které máte rádi

Vyberte dárky, které potěší milovníky designu, technických vychytávek i lenošení.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články