Jednatel Energie: Nechceme zazářit a zhasnout. Rozebral rozpočet i lanaření Frodla

Daniel Tobolka | Foto: hokejkv.cz

Karlovy Vary stojí na počátku nové cesty, která by měla vést mezi tuzemskou smetánku. Alespoň v to doufá nový majtel klubu Dušan Šenkypl a jeho pravá ruka Daniel Tobolka, který v klubu zastupuje funkci jednatele. Přečtěte si obsáhlý rozhovor, v němž hovoří o řadě zajímavých témat.

Momentálně prožíváte herní i výsledkovou krizi, co z vašeho pohledu tým nejvíc trápí?
Největší nedostatky máme z mého pohledu v obranné činnosti. Dlouho se dostáváme z vlastního pásma, pak nám chybí síly na adekvátní protiútok. Ale i produktivita útoku by mohla být lepší.

Před pár dny jste zmínili, že právě obranu chcete posílit. Pohnuly se už ledy?
Několik hráčů máme rozpracovaných, ale v době našeho rozhovoru (rozhovor vznikal v pondělí 18. prosince, pozn. red.) není nikdo těsně před podpisem. Je třeba říct, že trh je v tuto chvíli přebraný a získat kvalitní a vysoké obránce, které chceme, není jednoduché.

„Několik hráčů máme rozpracovaných, ale nikdo není těsně před podpisem.“

Nabízí se tedy otázka, jestli jste v létě při skladbě kádru obranu nepodcenili. Při všem respektu bývá hráčský trh v tuhle dobu přebraný každý rok.
Věděli jsme, s čím do sezony jdeme. Ale věřili jsme, že hráči, které tady máme, tu práci zastanou. Jakmile jsme se začali potýkat se zraněními – mám tím na mysli Dalimila Mikysku nebo Tomáše Bartejse – tak se ukázalo, že obrana potřebuje posílit.

Takže podcenili?
Nemyslím si. Do sezony jsme chtěli jít takhle, ale prostě se ukázalo, že posílení mělo přijít dřív. Jenže… V létě jsme měli nastavený určitý rozpočet a rozpočtové limity. Navíc nechceme přivádět hráče jen kvůli tomu, abychom někoho přivedli. Nový hráč musí být opravdovou posilou, charakterově zapadnout do kabiny. Důležitý je i poměr ceny a výkonu.

„Případné odvolání trenérů vnímáme jako poslední možnost, pokud všechny ostatní selžou.“

Trenéři mají stále vaši plnou důvěru?
Chceme pracovat koncepčně a případné odvolání trenérů vnímáme jako poslední možnost, pokud všechny ostatní selžou. Je třeba se dívat i na fakt, jestli jsou mezi trenéry a hráči rozepře. Pokud ne, není důvod sahat ke změnám v realizačním týmu.

Ve čtvrtek 14. prosince jste v Karlových Varech pořádali setkání s fanoušky, kterého jste se coby jednatel klubu účastnil i vy. Jaká panovala atmosféra?
Popsal bych ji jako velmi přátelskou a konstruktivní. Čelili jsme dojmu, že některé věci směrem ven z klubu občas nejsou komunikovány včas. I proto bychom chtěli taková sezení s fanoušky pořádat pravidelně během každé reprezentační přestávky. Fanoušky vnímáme jako partnery klubu, mají právo se ptát, mají právo být v obraze… Mají právo být i roztrpčení, pokud herní projev týmu není ideální.

Daniel Tobolka a Dušan Šenkypl

Daniel Tobolka a Dušan Šenkypl | Foto: hokejkv.cz

A byla cítit roztrpčenost? Herní projev Energie totiž zrovna teď adekvátní není…
Nebyla, myslím, že vzájemná komunikace všem prospěla. Je ale jasné, že současný herní projev trápí nás všechny.

Co říkáte na návštěvnost v KV aréně, která v průměru stále patří k nejnižším v extralize?
I tak si myslím, že se zvedla. Pokud se podíváte na konkrétní data, zjistíte, že v první čtvrtině soutěže byla návštěvnost velmi dobrá. Zejména díky tomu, že se nám sportovně dařilo. Jakmile jsme domácí zápasy přestali zvládat ideálně, návštěvnost trošku upadla. Podobné to bylo loni.

„Setkání s fanoušky? Chtěli bychom je pořádat pravidelně.“

Takže tady platí otřepané, že nejlepším marketingem jsou výsledky?
Stoprocentně. V rámci klubu se neustále snažíme zkvalitňovat doprovodný program, ale to je sekundární věc. Primární jsou výsledky a předváděná hra.

V čele klubu fungujete společně s Dušanem Šenkyplem něco přes rok. Panuje s vaším dosavadním počínáním spokojenost?
Myslím, že některé věci už mohou vnímat i fanoušci. Podařilo se nám nastavit procesy tak, aby byl klub transparentní a efektivně říditelný. Zlepšili jsme produkci domácích zápasů, podařilo se nám nastavit úzkou spolupráci se Sokolovem, u které uvidíme, jak se vyvíjí směrem do budoucna. Částečně spokojeni můžeme být i s tím, jak se nám podařilo posílit hráčský kádr. Narážím hlavně na angažování Dominika Frodla, které je pro budoucí posun Karlových Varů na vyšší příčky naprosto klíčové.

„Na Dominikově angažmá jsme se v Karlových Varech podíleli společně.“

Když jsem s Dominikem na začátku září mluvil, říkal mi, že z Energie cítí touhu něco dokázat, že už to není klub, pro který je prioritním cílem vyhnout se baráži. To vás musí těšit, co?
To ano! Na Dominikově angažmá jsme se v Karlových Varech podíleli společně, já osobně s ním v té době mluvil asi dvakrát. Pokud si dobře vzpomínám, tak jednání s Pardubicemi bylo nahoru dolů a zásadní podíl na Dominikově přestupu měl Dušan Šenkypl. Jsme rádi, že je Dominik nakonec součástí našeho týmu.

Pohybujete se v automobilovém průmyslu, dá se z něj něco přenést do fungování hokejového klubu?
Vždycky říkám, že je to firma jako každá jiná. Rozdíl je jen v tom, že tady vyrábíte a prodáváte hokej. Takže ano, musíte mít vizi, finanční disciplínu, jasné plánování… Tohle jsou věci společné pro všechny oblasti podnikání, pokud chcete mít úspěch. Zásadní vliv na směřován klubu má Dušan Šenkypl.

Pokud vím, tak jste nejen spolupracovníci, ale i dobří přátelé. O hokeji se asi bavíte hodně, co?
Hlavně to hodně prožíváme. Co se týče rozdělení rolí, Dušan není v denním provozu HC Energie, kde se více angažuji já.

„Vždycky říkám, že hokejový klub je firma jako každá jiná.“

Ale když je potřeba, taky si umíte dupnout a šéfa nasměrovat, ne?
Musím zaklepat, zatím taková situace nenastala. Klub vidíme velice podobně. Nicméně všechno je o kompromisech, ale hlavní slovo má Dušan.

Časově práci v klubu a vaše soukromé podnikání zvládáte skloubit?
Dá se to. V tuto chvíli svým způsobem supluju práci generálního manažera, takže to není úplně ideální, když uvážím, že v Karlových Varech nejsem každý den. Ale i díky technologickým vymoženostem dnešní doby a spolupracovníkům se to zvládnout dá. Uvidíme, jak se situace vyvine v tomto směru, zda se někdo objeví či vyprofiluje.

Foto: hokejkv.cz

Rýsuje se tedy případný nový generální manažer?
Zatím ne. Pokud se ale najde někdo, kdo bude „hokejové podnikání“ vidět podobně jako my, určitě bychom posílení o takového člověka zvažovali.

Za jak dlouho by se Karlovy Vary mohly zařadit mezi absolutní extraligovou špičku?
Můžu vám tady říct, jak moc jsme ambiciózní, ale… Bude to ještě chvíli trvat. Základem je vytvořit fungující obchodní model. Ekonomická a finanční stabilita je základ pro to, aby se Energie mohla posouvat směrem nahoru. Pak jsou tu samozřejmě věci jako navýšení rozpočtu na skladbu hráčského kádru a tak dále.

Rozpočet už jste navýšili, ne?
Oproti minulému roku ano. A pokud se Energie chce pohybovat na nejvyšších příčkách, je potřeba ještě další navýšení. Ale jak říkám, chceme ho docílit koncepční prací. Nemáme zájem o to, abychom jeden rok nárazově zazářili a hned zhasli.

„Zakládáme si na koncepční práci.“

Líbí se mi takový přístup. Řada jiných majitelů prostě přijde, vysype měšec a doufá, že si úspěch okamžitě koupí.
My si zakládáme na dlouhodobé práci. A jestli uspějeme? Nevíme... Víte, jak to chodí. Každopádně pro úspěch uděláme maximum.

Na závěr: klub nadále podporuje i jeho dlouholetý majitel Karel Holoubek, chodíte si za ním pro rady?
Ano, pan Holoubek je člověk s velkou regionální působností a nadhledem, se kterým se skvěle spolupracuje. Jeho slovo platí, stejně tak jako v případě paní primátorky Pfeffer-Ferklové, která je velkým podporovatelem a taky fanouškem karlovarského hokeje. Ale zpět k vaší otázce, hlavně v začátcích našeho karlovarského působení jsem si za panem Holoubkem občas pro radu zašel a takzvané komunikační linky máme pořád otevřené.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz