Video placeholde

A pak ho pustila do svého těla. V české literatuře najdeme místo pořádného sexu i krotké milování jako z 18. století

Prozaička, překladatelka a redaktorka Markéta Hejkalová se v novém románu Století na vlnách vydává proti proudu času. Kniha začíná v roce 2022 a rozpíná se až do konce 19. století. A snad ještě hlouběji do minulosti si organizátorka havlíčkobrodského literárního veletrhu došla pro obrat „pustila ho do svého těla“, jenž je jediným stylistickým vzepětím, ke kterému se autorka uchýlila v nejodvážnější sexuální scéně své novinky. Zkrátka a dobře, žádný vzrušující zážitek si postavy jejího románu neužily, přesto si zkušená spisovatelka zajistila deváté místo v naší každoroční soutěži.

9. místo - Markéta Hejkalová: Století na vlnách

Ukázka:

Dorothea dlouho vnímala Karla pouze jako platonického přítele. Trvalo několik měsíců, než ho pustila do svého těla. S nechutí a ostychem, ale krotké milování s Karlem byl nečekaně příjemný zážitek.

Hodnocení:

Už jméno protagonistky nového románu Markéty HejkalovéStoletí na vlnách, jejž vydalo nakladatelství Host, předznamenává, že to s ní v posteli asi nebude žádný odvaz. A skutečně. Chudák Karel si musel počkat, než ho Dorothea v česko-finském románu odvíjejícím se proti proudu času a rozpínajícím se od ruské invaze na Ukrajinu až do konce devatenáctého století „pustila do svého těla“. Pokud by mladší čtenáři tápali, co si pod tím souslovím představit, tak takhle by se nejspíš popisoval sexuální styk v harlekýnkách z osmnáctého století. Podobně plaché a ploché je i zakončení „krotkého milování“. Škoda, že se Markéta Hejkalová trochu neodvázala, nezalovila ve slovníku jedenadvacátého (nebo alespoň dvacátého!) století a nedopřála „nečekaně příjemný zážitek“ i svým čtenářům. Takhle nám totiž nezbývá než tápat, zda si Dorothea první sex s Karlem užila víc než třeba odstranění kuřího oka. Z takto upejpavého popisu to asi nevyčteme.

Žebříček nejhorších sexuálních scén za rok 2023 zveřejňujeme postupně každý den až do konce roku. Kompletní seznam článků najdete zde  >>>