Karneval krys. Jozef Banáš se rozpovídal o dnešní politice

21.12.2023 18:41

Slovenský spisovatel a bývalý politik Jozef Banáš radí lidem, aby raději přestali sledovat politické dění, protože jde stejně jen o „karneval krys“. Politici totiž podle něj ve skutečnosti vůbec nebojují za občany, ale vždy jim jde jen o moc. „Je to stále o tom stejném, jak se dostat k moci a jak si udržet moc, a ti občané, kteří tam házejí ty hlasy, to je všechno jenom taková stafáž, aby se ti politici k moci dostali,“ prohlásil Banáš, že by se lidé neměli spoléhat na politiky a stát, ale postarat se o sebe sami.

Karneval krys. Jozef Banáš se rozpovídal o dnešní politice
Foto: Repro Youtube
Popisek: Slovenský spisovatel Jozef Banáš

Banáš letos vydal nový román Karneval krys a v rozhovoru pro Inovaci republiky uvedl, že politika je také takový karneval krys. Lidé by politiku proto neměli tolik sledovat, protože to jen zbytečně budí velké vášně a rozděluje společnost.

„Lidem doporučuji, aby si zachovali nějakou normálnost, aby si zachovali vnitřní integritu a nějakou radost ze života. Radši ať to nesledují, ty politické komentáře a rozhovory a zpravodajství. Protože to je stále o tom stejném, jak se dostat k moci a jak si udržet moc, a ti občané, kteří tam házejí ty hlasy, to je všechno jenom taková stafáž, aby se ti politici k moci dostali,“ má jasno Banáš.

„Radši ať se lidé věnují rodině, přátelům, svému vnitřnímu klidu a přírodě. Pokud máte nějaké stresy, tak běžte do přírody, protože tohle se stále opakuje. A tím, že se o to zajímáme, tak to energeticky stále podporujeme, samozřejmě, protože politika je nejlepší tehdy, když lidé ani nevědí, kdo je prezident, premiér, ale vše funguje a lidé mají pocit, že to funguje,“ tvrdí spisovatel.

Banáš doufá, že se politická situace nejen na Slovensku v příštím roce uklidní.

„Ale je to o lidech, musíme posouvat svoje hodnoty a pracovat sami na sobě. Jak řekl Tomáš Baťa: ‚Pokud chceš vybudovat velkou firmu, nejdříve vybuduj sám sebe.‘ Pokud sami nebudeme pracovat, tak se to nikam neposune, to budeme pořád ukazovat na politiky, na novináře, na faráře, na učitele a kvůli těm všem se já nemám dobře. Ale my si musíme vzít svůj osud do vlastních rukou,“ dodal s tím, že má dobrý pocit z roku 2024, že se jak na Slovensku, tak v západní civilizaci jako celku věci uklidní, že přibude u lidí duchovních hodnot a budou klesat ty materiální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…