V Klánovicích nadále hlídkují policisté. Zastupitelství kvůli svědkům a důkazům nezveřejňuje informace

Pátrací akce v Klánovickém lese v případu dvojnásobné vraždy byla ve středu ukončena. V oblasti lesa se podle vyjádření policie nikdo neukrýval. Na místě přesto zůstávají policejní příslušníci. „Do místa zajíždějí policejní hlídky, která tam dohlížejí na bezpečnost a na veřejný pořádek,“ popsal pro server iROZHLAS.cz policejní mluvčí Jan Rybanský.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie hlídkuje nad Hřenskem a na silnici směrem k Mezné nikoho bez povolení nepouští.

Policie hlídkuje nad Hřenskem a na silnici směrem k Mezné nikoho bez povolení nepouští. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„To, že pátraní je neúspěšné, by nás neměl překvapovat. Od skutku uplynul týden,“ uvádí pro iROZHLAS vojenský psycholog Daniel Štrobl.

Policejní pátrání v Klánovickém lese skončilo ve středu před 16.00. Podle vyjádření Policie České republiky na síti X (dříve Twitter) se v lese nenašel nikdo, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný nebo by naznačoval hrozící riziko.

Expert: Smrt dítěte v Klánovicích reakci umocňuje. Říkáme si ,Když může být mrtvé miminko, tak i já‘

Číst článek

„Lidé z toho mají respekt, někdo říká, že je ten les prokletý, ale tomu nevěřím. Myslím, že práce policie je tady vnímaná pozitivně, protože to nepodceňují,“ uvedla pro iROZHLAS.cz jedna z místních.

Podle vojenského psychologa Štrobla je případ specifický v tom, že není známý motiv pachatele i že jednou z obětí je dítě.

Komunita, tedy Klánovice, kde to mají za rohem, ale v zásadě i celá Česká republika, která to čte, se nedokáže zorientovat v tom, proč k takhle otřesnému skutku došlo. A v tom případě si někde vzadu v hlavě musíme připustit, že ‚příště můžu být mrtvý i já, protože jestli může být mrtvý naprosto nevinné miminko, tak můžu být mrtvý i já‘,“ vysvětluje Štrobl. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Informace k případu nyní zveřejňuje Městské státní zastupitelství, podle kterého je přípravné trestní řízení neveřejné, tudíž o něm nelze poskytovat informace. 

„Jakékoliv podrobnosti, byť by se nyní mohlo jejich sdělení jevit jako nezávadné, by mohly v budoucnu například způsobit zmaření jiného důležitého důkazu, který nyní nemusí být orgánům činným v trestním řízení znám,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Svědci a důkazy

Kvůli věrohodnosti svědků a zajištění důkazů také Městské státní zastupitelství odmítá potvrzovat nebo vyvracet některé spekulace k případu, například to, zdali byl během vyšetřování dvojnásobné vraždy již někdo zadržen nebo jaký typ zbraně byl použit.

Městské státní zastupitelství také uvádí, že nelze vyvodit jednoznačný závěr co se týče bezpečnosti na místě.  Poznatky o bezprostředním ohrožení nyní ovšem dány nejsou. „Obvyklá, či rozumně zvýšená míra obezřetnosti je vždy namístě,“ uvádí Cimbala. 

Cimbala také dodává, že rodiče jsou v rámci rodičovské odpovědnosti povinni mít své dítě pod kontrolou i za normální situace. „Toto je dále namístě,“ uzavírá Cimbala.

Policie také na síti X vyvrátila dezinformace, že zná totožnost pachatele. Na facebooku dříve uvedla, že viník je stále na svobodě a že pro jeho dopadení dělá maximum.

„Lidé ve facebookové skupině psali ať lidé dávají pozor v autech, kvůli tomu že se srnky bojí policie a více tam přebíhají. Také apelují ať lidé nedělají ohňostroje, všichni teď mají respekt z ran,“ dodává místní.

Julie Šafová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme