metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Technický ředitel společnosti Hillstone Networks Tim Liu sdílí roční trendy v oblasti kybernetické bezpečnosti na rok 2024

  8:30
Santa Clara (Kalifornie) 22. prosince 2023 (PROTEXT/BusinessWire) - Úvodní slovo technického ředitele: Na cestě za kybernetickou bezpečností s Timen Liu

Společnost Hillstone Networks, přední poskytovatel řešení kybernetické bezpečnosti, zveřejnila každoroční přehled roku z pohledu technického ředitele. Prostředí kybernetické bezpečnosti v roce 2024 čeká výrazný posun, který představuje výzvy i příležitosti. Odborníci z oboru pozorně sledují několik klíčových trendů, které kromě potenciálních hrozeb otevírají cestu i inovativním IT strategiím jak jim čelit. Technický ředitel Tim Liu uvádí nejdůležitější trendy pro rok 2024:

Vliv umělé inteligence na kybernetickou bezpečnost

Prudký nárůst zavádění umělé inteligence (AI), který v roce 2023 urychlilo zavedení ChatGPT a dalších technologií AI, nadále mění podobu kybernetické bezpečnosti. AI sice slibuje zvýšení kreativity, produktivity a obecné zlepšení pracovních postupů, ale zároveň přináší nové vektory hrozeb. Povaha "divokého západu" v oblasti AI spolu s vyvíjejícími se předpisy vyvolává obavy o bezpečnost dat. Náchylnost AI k phishingovým útokům a zneužití sociálního inženýrství, posílené o propracovanější taktiky, přidává do prostředí kybernetické bezpečnosti další vrstvu složitosti. S tím, jak se AI stává dostupnější, vyvstávají otázky ohledně jejího potenciálu pro prospěšné i škodlivé účely a my musíme i nadále bedlivě sledovat důsledky.

Výzvy v oblasti zabezpečení cloudu

Prosazování cloudu pokračuje i nadále, částečně díky požadavkům podnikových iniciativ v oblasti umělé inteligence. Model sdílené odpovědnosti za bezpečnost a dodržování předpisů v cloudu však není všeobecně chápán, zejména na úrovni vedení a představenstva. Problémy, jako jsou obavy o bezpečnost v případech stínového cloudu spravovaného IT a nedostatky v dohledu ze strany zkušených IT týmů, přispívají k přetrvávajícím problémům v oblasti zabezpečení cloudu.

Rozšíření prostoru pro útoky

Rostoucí počet zařízení typu „edge“, včetně zařízení internetu věcí, systémů připojených k síti 5G a elektrických vozidel se síťovým rozhraním, velmi rychle rozšiřuje oblast kybernetických bezpečnostních hrozeb. Tradiční síťové ochrany se musí vyvíjet tak, aby pokryly tyto nové oblasti útoků a vstupní body, což vyžaduje komplexní přístup ke kybernetické bezpečnosti.

Lidský faktor v oblasti kybernetické bezpečnosti

V době, kdy se klade důraz na umělou inteligenci, cloud a koncové body, zůstává lidský faktor stále nejčastějším zdrojem útoků. Kybernetické bezpečnostní incidenty často pramení z lidského jednání, což zdůrazňuje význam základních bezpečnostních postupů. Pravidelné aktualizace, školení zaměstnanců a ostražité řízení mají při odvracení kybernetických hrozeb zásadní význam, z čehož jasně vyplývá, že kybernetická bezpečnost je stejně tak problémem lidí jako technologií.

Transformace digitální důvěryhodnosti a zabezpečení

Vzhledem k tomu, že se podniky stále více spoléhají na digitální transakce, stává se budování a udržování digitální důvěry nezbytností. K digitální důvěře přispívají strategie v oblasti kybernetické bezpečnosti, které kladou důraz na holistické bezpečnostní postoje a rozvíjející se postupy, jako jsou operace zabezpečení (SecOps – „Security Operations“). Nástroje jako SIEM a XDR hrají klíčovou roli při přechodu od postoje před narušením k postoji po narušení, přičemž se zaměřují na detekci, reakci a zmírnění. Vznikající trendy, jako jsou SASE a SSE, dále zdůrazňují potřebu jednotného a integrovaného přístupu k bezpečnosti.

Prostředí kybernetické bezpečnosti v roce 2024 vyžaduje neustálé přizpůsobování a inovace. Vzhledem k tomu, že se technologie vyvíjejí nebývalým tempem, musí organizace zůstat ostražité, upřednostnit bezpečnostní opatření zaměřená na lidi a přijmout ucelené bezpečnostní strategie, aby se mohly účinně orientovat v prostředí neustále se vyvíjejících hrozeb.

Společnost Hillstone Networks přeje pěkné svátky.

O společnosti Hillstone Networks

Společnost Hillstone Networks je lídrem v kybernetické bezpečnosti, který přináší pro společnosti jak hloubku, tak šířku ochrany, od edge po cloud, a pro každou pracovní náplň. Přístup síťové integrativní kybernetické bezpečnosti společnosti Hillstone přináší pokrytí, kontrolu a konsolidaci pro více než 26.000 podniků v celém světě. www.hillstonenet.com.

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Zdrojovou verzi najdete na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20231221088998/cs/

Kontakty:

Zeyao Hu +1 4085086750

inquiry@hillstonenet.com

Zdroj: Hillstone Networks

 

Hlavní zprávy

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek