V jídelníčku by především měl být dostatek zdravých a výživných potravin - nevynechávejte proto bílkoviny, protože právě na to řada lidí hodně zapomíná. Přitom právě bílkoviny si lidské tělo samo neopatří. Jsou ale nezbytným stavebním kamenem pro růst svalů, zdravou pleť, kůži i vlasy, a tak je třeba se na ně soustředit. 

Vyvážený jídelníček jako klíč ke krásné postavě ostatně potvrzuje i zpěvačka Bára Basiková. “Strava dělá sedmdesát procent úspěchu. Snažím se jíst několikrát denně po malých porcích. Začínala jsem opravdu jen se zeleninou a ovocem, maso moc nemusím. K tomu luštěniny, kuskus. No a dneska už jím téměř všechno, ale zůstávají ty malé porce,” prozradila pro server Aha! způsob, jakým se jí podařilo zhubnout téměř dvě desítky kilogramů.

Když člověk jí střídmě, může všechno

Podobnou zásadu razí také zpěvačka Marie Rottrová, která si před časem řekla “dost” a shodila patnáct kilogramů. “Jím jenom hlavní jídlo a salát. Dělám denně saláty a kousek dobrého masa. Miluju i uzeniny, ale ty jím jen sporadicky. Myslím si, že když jí člověk střídmě, může jíst všechno. Mám takovou záklopku a přesně vím, kdy přestat, že pak už to nebude dobrý. Třeba nikdy nemůžu jíst po obědě dezert,” vysvětlila svůj přístup ke zdravé stravě.

Ve světě zdravé stravy je rozšířené přesvědčení, že je potřeba jíst co největší snídaně. To ale vůbec nemusí fungovat pro každého. Například modelka Simona Krainová naopak nesnídá prakticky vůbec a místo toho si jde ráno zaběhat. “Většinou skoro nesnídám, protože to nemám ráda, takže mám v podstatě přerušovaný půst v poměru 16:8. Na oběd si ale dám nějaké dobré jídlo,” prozradila nedávno pro Kafe.cz.

Nepotrpí si ale ani na klasickou českou kuchyni. “Mám kliku, že bůček, řízky, ani knedlíky mi nikdy nechutnali. Z tučných a mastných jídel je mi dokonce zle. Občas si dám rajskou s knedlíkem, ale hovězímu na houbách s rýží nikdy neodolám. Obecně jím lehká a zdravá jídla, chutnají mi. Sahám po nich automaticky,” svěřila se před časem pro server Kondice.cz a dodala, že jí opravdu malé porce. Dojídat jídlo, které je na talíři, prý ostatně nenutí ani svoje děti. 

Mezi jídly je třeba dát tělu čas

Zpěvačka Dara Rolins pak zdůrazňuje, že je vhodné dát tělu čas, aby mohlo veškeré zkonzumované jídlo řádně strávit. Dříve přitom věřila tomu, že je potřeba jíst alespoň šestkrát denně. “Není to tak dávno, co mi celkem jednoduše a srozumitelně vysvětlila jedna odbornice na zdravou výživu, že opak je pravdou. Člověk se stále učí a nikdy není pozdě na změnu. Naše tělo potřebuje jídlo zpracovat, strávit bílkoviny trvá 8 až 12 hodin. Mezi jídly musíte dát tělu čas, aby trávení proběhlo hladce, bez ustavičného přerušování a předhazování dalších dobrot. A to, že mohou být zdravé v tomto případě na věci nic nemění,” svěřila se na sociální síti. 

Za každou cenu se vyhýbá také ujídání nezdravých pochutin a je velmi známá svou opravdu silnou vůlí. “Všude, kde jsem, hřeším naprosto výjimečně a v malém. Prostě nikdy neprasím, “ vysvětlila pro deník Blesk.

Související články