Dana Bartůňková se narodila 10. září 1957 v Praze. Dnes je této krásce pětašedesát! Věk ji rozhodně nezastavil – v současnosti se věnuje především divadelní tvorbě, je principálkou Metropolitního divadla, píše divadelní hry, navrhuje kostýmy a vyučuje mladé herce. Zkrátka, je stále krásná a nenudí se!

Jak se stala Angelinou? Byla to náhoda…

Příběh toho, jak se Dana stala princeznou Angelinou, je plný nečekaných zvratů a překvapení. Během konkurzu, kdy si Dana spíše myslela, že bude hrát čertici, doslova ukázala své růžky již při svém příchodu, kdy zakopla o kabel a bezprostředně vykřikla sprosté slovo… To ještě nikdo netušil, že si zahraje princeznu.

Nejen, že tento incident Danu nediskvalifikoval, ale naopak upoutal pozornost režiséra Hynka Bočana, který hledal pro roli princezny netradiční a temperamentní herečku. Přestože byly v konkurzu známé tváře jako Dáda Patrasová, Ivana Anderlová nebo Zlata Adamovská, Dana získala roli Angeliny díky svému jedinečnému projevu. Natáčení pohádky znamenalo pro Danu zásadní zvrat v kariéře, ačkoli se původně přihlásila spíše jako doplněk k povinnému počtu uchazeček.

Tak trochu „jiná“ princezna

Princezna Angelina, kterou Dana ztvárnila, byla odlišná od tradičních princezen – měla být temperamentní a povídaná. Režisér Hynek Bočan hledal něco netradičního, a to našel v hereččině bezprostřednosti a výrazném temperamentu. Přestože Dana na začátku pochybovala o svých šancích, stala se nezapomenutelnou princeznou, která dodnes zaujímá zvláštní místo v srdcích diváků.

 Podívejte se na dokument o hereččině životě:

Zdroj: Youtube

Tehdy závratný honorář ji inspiroval k poradenství

Vzpomínky herečky na den, kdy zjistila, že dostala tuto roli, jsou plné překvapení a nevěřícnosti. „Tenkrát jsem ležela v posteli a zazvonil mi telefon, byl pátek půl deváté ráno a volali mi, že jsem dostala roli Angelíny. Držela jsem v ruce sluchátko od pevné linky a nevěřila. Cože? Proč?,“ popisuje Dana ten okamžik, který zásadně ovlivnil její kariéru. Navíc za svou slavnou roli dostala Dana i pěkný honorář - 12 tisíc korun byly na tu dobu velmi pěkné peníze.

Dnes již Dana s úsměvem vzpomíná na to, jak se ke svým příjmu dostala nekonvenčním způsobem, což bylo tehdy poměrně běžné. Dnes radí mladým hercům, aby ve svých dotaznících uváděli, že umí prakticky vše, od jízdy na koni po šermování a znalost němčiny.

Dodnes nezapomenutelná role

Pohádka S čerty nejsou žerty změnila nejen Daninu kariéru, ale také její život. Postarala se o to, aby neupadla v zapomnění. Díky Angelině se Dana stala tváří, kterou lidé poznávali na ulici. Pro mladé herce je i nyní herečka inspirací a svými vzpomínkami z natáčení a postavou princezny Angeliny dodnes září na divadelních prknech.

Herečka vzpomíná na spolupráci s kolegy, zejména s pohádkovým otcem Josefem Kemrem, který jí poskytl cenné rady a přispěl k jejímu hereckému vývoji. Režisér Hynek Bočan zanechal v Daně také pozitivní stopu svou trpělivostí a vstřícností. Natáčení v různých exteriérech, včetně Průhonic, Střehomu u Sobotky a jeskyně Pusté Kostely, vytvořilo kolektivní přátelství a nezapomenutelné večery u ohně…

 A jak Dana Bartůňková vypadá dnes? Toto říká její oficiální Facebook. Vidíte, je stále k poznání!

Dana Bartůňková dnes nadále působí ve světě divadla a umění. A je skutečně neuvěřitelně krásná, a to i v pětašedesáti! Daniným poutavým příběhem se nám otevírá okno do světa jedné z nejznámějších českých princezen a ukazuje nám, jak náhoda, temperament a odvaha mohou změnit osud a přinést herecký triumf. Dana Bartůňková zůstává nejen ikonou pohádkového filmu, ale také inspirací pro všechny, kteří touží prosadit se ve světě umění.

Zdroje: www.kafe.cz, www.csfd.cz, www.lifee.cz