Vydrží sněhová nadílka na Vánoce? Meteorologové vydali výstrahu na Štědrý den

Poslední den před Vánoci přinese vydatnou sněhovou nadílku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ale bílou pokrývku dlouho neužijeme. Na Štědrý den se má oteplit, tající sníh podle odborníků navíc zvedne hladiny řek. Po celém Česku hrozí povodně. Až do 24. 12. platí také výstraha před silným větrem.

I v předvánoční sobotu nasněží, opět půjde o sníh mokrý a těžký. V některých oblastech by mohla za 24 hodin napadnout pokrývka vysoká i přes 25 centimetrů. „Hrozí vývraty stromů, případně poruchy na elektrickém vedení. Počasí může zkomplikovat i dopravu,“ varovala meteoroložka Tereza Matušková ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: V Jeseníkách hrozí laviny. Záchranáři vyhlásili nejzrádnější stupeň nebezpečí

Teploty se budou pohybovat v nočních hodinách v rozmezí od 0 do 4 °C, přičemž na jihozápadě můžeme očekávat až 7 °C. V horských oblastech nad 1000 metrů teploty klesnou k –2 °C.

Stále platí výstraha před silným větrem, a to hlavně pro jihozápad území, kde by měl během soboty dosahovat až 90 km/h v nárazech. „Večer se bude opět postupně rozfoukávat, a to zejména v Čechách. Zde by měl vítr dosahovat v nárazech o něco méně,“ uvedla meteoroložka Tereza Matušková ve vysílání CNN Prima NEWS.

Větrno v Čechách má být i během Štědrého dne. Se silným větrem s nárazy kolem 70 km/h přijde i oteplení. Nejvyšší denní hodnoty se přiblíží až k 9 °C. To přinese i hrozbu povodní. „Vodní toky budou stoupat až na druhý stupeň povodňové aktivity,“ uvedla Matušková.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Vítr a následně Souhrn větru, případně Poryvy. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Aktuálně jsou podle ní zatím povětšinou na prvním stupni. Hladiny řek postupně klesají zejména na východě Čech. Z druhého na první povodňový stupeň se snížila Tichá Orlice v Týništi nad Orlicí. Nejnižší povodňový stupeň bdělosti podle Českého hydrometeorologického ústavu dál platí na Metuji v Krčíně, Cidlině v Novém Bydžově, na Labi v Němčicích a Přelouči nebo na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Na běžnou úroveň se již vrátila Novohradka v Úhřeticích.

Aprílové počasí i v dalších dnech

pondělí bude zataženo až oblačno, místy zaprší nebo přejdou přeháňky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou k 8 až 12 °C. Bude foukat čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s. K večeru zeslábne.

Úterý bude převážně oblačné. Místy očekávejte přeháňky, na severu a severovýchodě v polohách nad 1000 m postupně i sněhové. Nejvyšší denní teploty budou od 6 do 10 °C.

Ve středu pak nastane oblačno až zataženo. Déšť nebo přeháňky se mohou objevit na severu, jinde už pouze ojediněle. Rtuť teploměrů dosáhne podobných hodnot jako o den dříve.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na argentinském letišti řádil hrozivý orkán. Smýkal boeingem, ten smetl schody pro cestující

Tagy: