Psychotesty jsou dělané na hloupější lidi. Inteligentní sériové vrahy neodhalí, míní expert

Lektor střelby a taktiky Zdeněk Charvát

Lektor střelby Zdeněk Charvát o útoku na Filozofické fakultě

Psychotesty k získání zbrojního průkazu jsou nastavené na hloupější lidi, ti chytří se na ně umí připravit, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS lektor střelby a taktiky Zdeněk Charvát. Jako příklad zmínil lesního vraha Viktora Kalivodu, který je absolvoval. Inteligentní sériové vrahy tak podle Charváta nemohou odhalit, řešením by prý bylo například zavedení delších kurzů, podobně jako u řidičských průkazů.

Útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy navštěvoval střelecké kurzy. Chodil také do těch, které pořádá lektor střelby a taktiky Zdeněk Charvát. „Máme ročně zhruba šest tisíc účastníků. Vypozorovat chování jednoho jedince je těžké. Ptal jsem se na něj instruktora, u kterého byl na kurzu k ochraně domova a rodiny. Zpravidla si instruktoři pamatují ty, kteří něčím vyčnívají. Tento člověk musel být tichý, nikdo si na něj nevzpomněl,“ popsal Charvát ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střelec byl zrůda, žádný člověk. Mělo se to vychytat, selhalo jeho okolí, řekl expert

Když se o útoku dozvěděl a po sociálních sítích se začalo šířit jméno útočníka, požádal Charvát asistenta, aby prolustroval systém klientů. „Bohužel to bylo pozitivní. Přihlásil se na dva kurzy, přičemž na jeden nepřišel. Mám ale informaci, že navštěvoval několik dalších škol a kurzů, takže podle mě se systematicky připravoval,“ popsal Charvát.

K držení zbraní člověk potřebuje získat zbrojní průkaz. „Začíná to lékařskou prohlídkou. Lékař vás může poslat na psychotesty, ale není to povinné. Je potřeba mít samozřejmě čistý trestní rejstřík a musíte splnit praktické a teoretické zkoušky,“ vysvětlil Charvát.

To, jestli žadatel musí na psychologické testy, záleží na rozhodnutí lékaře. Podle Charváta ale nejsou příliš účinné. Jako příklad uvedl Viktora Kalivodu, sériového vraha, který ve dnech 13. až 16. října 2005 zavraždil tři lidi. „Těsně před spácháním prodělal testy k policii a dopravnímu podniku,“ řekl Charvát o Kalivodovi, který byl nadprůměrně inteligentní. „Psychotesty jsou nastavené na hloupější lidi a ti chytří se na ně umí připravit,“ řekl Charvát, který sám mnoho testů absolvoval. „Vím, že dokážu změnit svoji osobnost, jak chci,“ dodal.

Střelec z filozofické fakulty se podle něj mohl na testy připravit. „Mohl si je zakoupit, zkoušet si je, vymyslet si osobnost a ošálit tak lékaře. Testy takové podvrhy nikdy neodhalí,“ řekl lektor střelby. Podle něj by bylo lepší, kdyby žadatelé o zbrojní průkaz museli projít podobnými kurzy jako u řidičských průkazů. „Instruktor by za těch x hodin dokázal poznat, zda je člověk nebezpečný,“ sdělil Charvát.

V současnosti se mluví o zpřísnění zbraňové legislativy, Charvát ale upozorňuje, že by to mohlo otevřít cestu nelegálnímu obchodu se zbraněmi. „Anglie, Francie a Německo jsou státy, kde zbraň získáte za velmi obtížných podmínek. Nemůžete mít například zbraně typu AR10. Když se ale podíváte na jejich kriminalitu, teroristické útoky se tam objevují v řádech týdnů. Fakt, že něco mají zakázané, neznamená, že to tam nebude,“ podotkl Charvát.

Tagy:
zbraň střelba zbrojní průkaz Viktor Kalivoda Filozofická fakulta Univerzity Karlovy psychotesty sériová vražda Zdeněk Charvát