Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Jak vypálit ISO Ubuntu

Jak vypálit ISO Ubuntu
Protože přibývá doatazů, jak získat OS Ubuntu tzv. vypálením na flash disk, přináším návod.

Pro zcela začínající v Ubuntu doporučuji stáhnout ISO UBUNTU na flasku (flash disk). To je více pohodlnější, než využít vypálení ISO na DVD/CD-RW disketu. POZOR! Kapacita vaší flash musí být větší než 5 GB

1/ Než začnete, musíte samozřejmě stáhnout ISO obrazu Ubuntu ze Sítě (viz. odkaz dole), uložit soubor ISO: Domů/Stažené.

2/ Dále vložte flasku do USB portu. Pokud není prázdna zformátujte!

3/ Dále běžte v Ubuntu: "Domů/Soubory" do do složky "Download", případně "Stažené". Zde zjistíte, zda máte instalační soubor ubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso 5 GB přítomen.

4/Nyní v Ubuntu běžte do lišty DASH (vodorovná vlevo). Klikněte na čtverec "Zobrazit aplikace". Na konci výběru ikon se vám zobrazí ikonka "Vytvoření spouštěcího média se systémem". Klikněte a zobrazí se vám okno:



5/ V tomto okně klikněte následně na "Vytvořit spouštěcí médium". Ve vaší flash bude uložena instalace Ubuntu 22.04.3 LTS. Hotovo, gratuluji!






*****
K vypálení doporučuji zmíněnou nejnovější platnou verzi 22.04.3 LTS Jammy Jellyfish, která má podporu až do dubna 2027.

Jde v pořadí již o 3. vydání v řadě. které obsahuje všechny bezpečnostní záplaty, opravy chyb a aktualizace softwaru vydané pro Jammy Jellyfish od předchozího vydání do nového obrazu ISO. Tato instalace má také výhodu v tom, že má zakomponované novější linuxové jádro a grafické ovladače zpětně portované z Ubuntu 23.04! Takže vlastníci této instalace vlastně šetří čas.

Podle omgubuntu.co.uk má také nový hardware Enablement stack (HWE) složený z linuxového jádra 6.2 a Mesa 23.0.4 (sama o sobě velká aktualizace).
Aktualizace balíčků zahrnují GNOME Shell 42.9, LibreOffice 7.5.5 (posun oproti řadě 7.3.x) v backportech a Mozilla Firefox 116 .

Jde o open-source (zdarma) desktopový operační systém, který pohání miliony počítačů a notebooků po celém světě. Tato poslední verze má celkem skromné požadavky na systém vašeho PC: Musítě mít ve vašem PC pouze dvoujádrový procesor, 4 GB RAM a alespoň 25 GB úložného prostoru.

Ke stažení:
Ubuntu 22.04.LTS Jammy Jellyfish

Galerie Počítač

Image #99
Kvido 24-12-2023 10:44 743 0 komentářů

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.