Zázraky se někdy nedějí ani na Vánoce, uvedl Tomáš Drahoňovský k neúspěšné léčbě své nemoci. Promluvil exministr Petr Arenberger

Tomáš Drahoňovský
Tomáš Drahoňovský
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 12. 2023

Bývalý novinář a moderátor České televize Tomáš Drahoňovský před dvěma lety oznámil, že bojuje s onemocněním zvaným alopecie. V důsledku toho přišel o vlasy, vousy i obočí. Aktuálně ohledně své léčby takzvanými JAK inhibitory na sociální síti X uvedl, že ji ukončil, nepomohla mu. Redakce ŽivotvČesku.cz před časem oslovila profesora a bývalého ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který přiblížil, o jak závažné onemocnění jde. Z jeho slov vyplynulo, že nároky pacientů se s úspěchy v léčbě zvyšují.

Na začátku roku 2021 se během velmi krátké doby vizuálně změnil. Ještě před tím vším ale z televize odešel a spojil své síly s Plzeňským Prazdrojem, kam od července 2021 nastoupil na pozici manažera řemeslných piv a pivních speciálů pro Česko a Slovensko.

Drahoňovský s propuknutím nemoci přišel o vlasy a ochlupení. Řada lidí si tak díky němu uvědomila, že alopecie může být dost nepříjemný »protivník« pro lidské tělo. Před časem u něj započala léčba takzvanými JAK Inhibitory, což jsou syntetické malé molekuly s perorálním podáváním, které interferují s nitrobuněčnou signalizací skrze inhibici JAK enzymů a zařazují se do relativně nové skupiny léků, jak uvadí portál prolekare.cz.

"Hodně z vás mě tu sleduje kvůli tomu, aby se dovědělo, jak pokračuje moje léčba alopecie tzv. JAK inhibitory. Takže jednoduše: nijak. Po roce bez viditelných výsledků jsem léčbu ukončil. Někomu ty léky hodně pomáhají, mně ne. Zázraky se halt občas nedějí ani na Vánoce," uvedl Drahoňovský, jak na tom ohledně své nemoci je.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila dříve lékaře a bývalého šéfa resortu zdravotnictví Petra Arenbergera, který ohledně alopecie uvedl, že opravdu nejde o onemocnění, které je vyloženě procházkou růžovým sadem.

"V poslední době nám přibývá klientů, kteří díky úspěchům v terapii vypadávání vlasů nerozlišují mezi jednotlivými typy alopecie a požadují výsledky i tam, kde je to z principu choroby nemožné. Nerozlišují, že u alopecia areata je podkladem choroby autoimunitní zánět, u androgenetické alopecie vyšší hladina derivátů mužských pohlavních hormonů, u alopecie po covidu nebo po jiných infekcích celková zátěž organismu a po některých lécích zástava růstu vlasů v anagenní fázi vlasového růstu," uvedl odborník s tím, že významně pacientům s tímto typem onemocnění pomáhá jeho manželka - profesorka dermatovenerologie Monika Arenbergerová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.