Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Tajemné Vánoce: objevte skrytou sváteční funkci Googlu

Josef Mika 25.12.2023
Zdroj: Midjoureny (vygenerováno pomocí AI)

Google přišel s něčím velmi neobvyklým a během aktuálního svátečního období představuje zábavné „Easter egg“ (velikonoční vajíčko). Každý, kdo v současné době zadá v oblíbeném vyhledávači slovo "Vánoce", bude mít na krátkou dobu přístup ke speciálnímu dárku. Vyzkoušejte si to.

Kapitoly článku

Zábavné minihry, animace a skvělé informace o Vánocích najdete v aplikaci Google Santa Tracker. V současné době lze webovou aplikaci vyvolat nejen ručně, ale – ještě jednodušeji – zadáním slova "Vánoce" do vyhledávače Google. Vedle vyhledávácího řádku se vám pak objeví krabice s dárky. Stačí na ni kliknout a spustí se aplikace Santa Tracker.

Tímto způsobem si můžete o Vánocích zpříjemnit společný rodinný čas nebo prostě vyzkoušet váš nový počítač. Vánoční dárek se vám objeví v prohlížeči Google Chrome. 

Vánoce Google
Zadejte do vyhledávače v prohlížeči Chrome slovo "Vánoce". Objeví se vám sváteční dárek.
Zdroj: Google

NORAD Tracks Santa: Alternativa od Microsoftu

V roce 2023 je opět k dispozici také nástroj NORAD pro sledování trasy Santy od Microsoftu – můžete tak zjistit, kudy na vánoční svátky cestovaly vánoční saně. Můžete se také porozhlédnout po Santově zasněžené vesnici a čekání si trochu zkrátit díky několika hrám, videím a vánoční hudbě.

Již více než padesát let monitoruje Severoamerické velitelství pro leteckou a vesmírnou obranu (NORAD – North American Aerospace Defense Command) na Štědrý den Santovu cestu. Díky nástroji Santa Tracker se můžete podívat online, kde se americký Ježíšek na saních právě nachází.

NORAD Vánoce
Virtuální vesnice je pečlivě navržená a plná animací.
Zdroj: NORAD Santa

Tradice pochází z roku 1955 a vznikla kvůli chybě v telefonním čísle, kterým obchodní domy Sears Roebuck & Co. v Colorado Springs inzerovaly horkou linku Otce Vánoc. Děti, které na toto číslo zavolaly, se však nedovolaly Santovi, ale byly přepojeny na pracovníky tehdejšího vrchního velitele CONAD (Continental Air Defence Command), předchůdce NORAD.

Tehdejší velitel operací, plukovník Harry Shoup, nechal radarový systém pátrat po známkách toho, že se Santa Klaus vydal ze severního pólu na cestu na jih. Každé dítě, které zavolalo na NORAD, dostalo informace o Santově aktuální poloze – a nová tradice byla na světě.

Mohlo by vás zajímat

Nejmodernější technologie používané v NORADu

Od dob plukovníka Shoupa uplynulo mnoho času a metody sledování NORAD jsou teď mnohem sofistikovanější: byl nasazen North Warning System. Tuto radarovou linii tvoří 47 jednotlivých systémů na severní hranici Severní Ameriky. Na Štědrý den NORAD nepřetržitě sleduje radar a hledá známky toho, že Santa Klaus opustil severní pól.

Jakmile radar ukáže, že Santa odletěl na saních, spustí se druhý detekční systém. Družice jsou umístěny geostacionárně ve výšce 22 300 kilometrů nad zemským povrchem a jsou vybaveny infračervenými senzory, které mohou detekovat zdroje tepla. Je úžasné, že jasně červený nos soba Rudolpha vysílá infračervený signál, který satelitům umožňuje Rudolpha a Santa Klause lokalizovat.

Třetím sledovacím systémem jsou pak kamery Santa Cams. NORAD tyto kamery používá od roku 1998, kdy byl program pro vyhledávání Santa Klause poprvé zveřejněn na internetu. Kamery zaznamenávají cestu Otce Vánoc a jeho sobů dětem po celém světě na fotografiích a videích.

Zdroj: NORADSanta, Google Santa Tracker


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud