Od té doby jsou „Oříšky“ stálicí (nejen) českých televizních Vánoc. V titulcích pohádky se jako autorka scénáře objevovala Bohumila Zelenková, ale skutečným autorem je český dramatik a scenárista František Pavlíček. Jeho jméno tam uvedeno být nemohlo, angažoval se totiž v srpnových událostech 1968, komunistickému režimu byl nepohodlný, a proto se nemohl své práci veřejně věnovat.

Zdroj: Youtube

Původně byl scénář zadán režisérovi Jiřímu Menzelovi, z toho však nakonec sešlo, a tak se pohádky ujal právě Václav Vorlíček.

Popelčin příběh se měl odehrávat v létě, v romantické krajině plné zeleně. Když ale na podzim roku 1972 přijeli za Vorlíčkem zástupci DEFY (Deutsche Film AG byla znárodněný filmový průmysl bývalé NDR - pozn. red.), oznámili, že mají v zimě k dispozici osm set komparzistů, takže by bylo dobré film natočit v prosinci a lednu. Václav Vorlíček zareagoval rychle, scénář přepsal na zimní období, a navíc do finální verze dopsal i postavu preceptora, kterého neodolatelně ztvárnil Jan Libíček.

Libuše Šafránková nebyla první volba

Roli Popelky měla hrát Jana Preissová, jenže otěhotněla. Když filmaři oslovili ještě ani ne dvacetiletou Libuši Šafránkovou, s nabídkou prý téměř hned souhlasila.

Do role prince bylo zvažováno několik herců, tvůrci přemýšleli o Janu Hrušínském či Jaroslavu Drbohlavovi. Oba se nakonec ve Vorlíčkových filmech objevili, Jaroslav Drbohlav si ve Třech oříšcích zahrál postavu Vítka a Jan Hrušínský získal roli prince v další režisérově pohádce Jak se budí princezny. Nakonec našel Vorlíček prince k Popelce v absolventovi konzervatoře Pavlu Trávníčkovi. Nebyl však spokojený s jeho silným moravským přízvukem, a tak ho nechal předabovat hercem Petrem Svojtkou.

Jméno Dany Hlaváčové (sestra herečky Jany Hlaváčové) propojuje Popelku z roku 1969 s Evou Hruškovou v hlavní roli a Tři oříšky pro Popelku. V obou titulech hrála postavu Popelčiny sestry. Herečka byla v době natáčení „Oříšků“ v jiném stavu. Dcera Lucie se jí narodila jen čtyři měsíce po dotočení snímku, v květnu 1973.

Krále a královnu ztvárnili němečtí herci Rolf Hoppe a Karin Lesch. Dnes již osmaosmdesátiletá herečka se poté herectví dál nevěnovala. Rolf Hoppe se stal uznávaným německým divadelním hercem a v roce 1982 ztvárnil roli maršála ve snímku Mefisto, jenž získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Zemřel před pěti lety ve věku sedmaosmdesáti let.

Sníh byl z rybích kostí

U německého Moritzburgu, kde se natáčely exteriéry zámku, tehdy nenapadl sníh, a tak filmaři nechali dovézt metráky umělého sněhu, který byl vyroben z rozemletých rybích kostí… pohádková „vůně“ byla cítit po celém okolí.

Jurášek, Popelčin kůň, měl hned „dva herce“, německého a českého. V Československu totiž zrovna řádila slintavka a kulhavka a zvířata se nesměla převážet přes hranice.

Realizace scény, kdy macecha s dcerou spadnou do rybníka, byla příliš nebezpečná, za herečky zaskočili kaskadéři. Vody si však obě dámy užily i tak dosyta. Z rybníka už totiž vylézají obě, a to jak Carola Braunbock, tak Dana Hlaváčová.

Premiéra Tří oříšků pro Popelku měla takový ohlas, že ji některá kina promítala až do léta následujícího roku.

”Naši” Popelku miluje celý svět

Československá televize pohádku poprvé odvysílala na Štědrý den roku 1974, od té doby v žádném svátečním televizním programu nechybí. Podobně oblíbená je v Německu, kde ji vysílají o Vánocích hned několikrát na různých stanicích. Oblíbená je také v Norsku, na Filipínách, ve Spojených arabských emirátech, Švýcarsku či Rakousku.

V roce 2014 byla jedna z původních kopií restaurována a digitálně vyčištěna, aby měli diváci při sledování své oblíbené pohádky co nejlepší zážitek.

Autorem hudby k filmu je Karel Svoboda. Píseň Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, kterou zpívá Karel Gott, nesměla být s hlasem zpěváka v Německu vysílána. Šlo by totiž o firemní konkurenci k jeho jinému hitu Biene Maja (Včelka Mája).

Zdroj: časopis Tv Mini

Související články