REPORTÁŽ: HorrorCon 2023

Článek od: Madla Pospíšilo... - 22.12.2023

Letošní osmý ročník festivalu milovníků hororu proběhl 11. 11. 2023 v prostorách pražského klubu Kotelna. Program byl vskutku nabitý a vzhledem k jeho rozdělení nebylo v moci ani toho nejagilnějšího návštěvníka, aby stihnul veškerou přepestrou nabídku.

A to jsem se vážně snažila!

Role organizátorky se zdatně chopila ostřílená hororová autorka, editorka Českého temna, Kristina Haidingerová. A že se jí to povedlo na výtečnou, o tom není pochyb.
Prostory Kotelny jsou poměrně rozlehlé a skládají se ze dvou pater. V tom spodním je bar s pestrou nabídkou opojných i nealkoholických nápojů a také teplých jídel, v tom horním je rozlehlý sál, jako dělaný pro velkolepé show či zajímavé přednášky. Zde měli své stolky umístěny také vystavovatelé různého zboží či nakladatelé temného žánru fantastiky. Vidět a koupit jste tu mohli knihy od nakladatelství Golden Dog, Carcosa a Gnóm, pořidit jste si mohli i různé roztomile děsivé doplňky či obohatit svou sbírku stolních her.

Program samotný započal stylově v jedenáct hodin a již o půl hodiny později čekala návštěvníky první vernisáž fotografií Pavla Slaughtera Jelínka, jehož malby a fotografie ozvláštňovaly prostor spodního patra. Další vernisáž, tentokrát věnovaná fotografiím Michaela Knotena, navazovala ihned vzápětí. Ve stejnou dobu pak ve velkém sále probíhala přednáška ikony českého hororu, paní Františky Vrbenské, jež si pro své posluchače přichystala panel pojmenovaný Sugestivně děsivé příběhy a Nick Cutter. Pokud jste se chtěli dozvědět něco o spisovatelích v říši mrtvých, stačilo zůstat na místě a poslouchat Petra Bočka, archiváře a ostříleného hororového spisovatele.

Zatímco výše zmíněný seznamoval nahoře posluchače s již dávno zesnulými a polozapomenutými autory děsivých příběhů, dole zas jiný autor křtil vlastní povídkovou sbírku. Program křtů a přednášek pak velmi příjemně zpestřilo novocirkusové duo Hermíny a Petra, jež představilo vizuálně opravdu velmi zajímavou show. Po hororově stylizovaném cirkusovém vystoupení se na pódium vetřely jisté dvě existence, jedna z nich vlasatá a vousatá, druhá okatě mučící děti angličtinou. Ano, hororoví bratři a sestry, nastal čas na přednášku Terezy Kadečkové a Ondřeje Kocába, kteří nás seznámili s celou bandou úžasně děsivých příšer z lovecraftovského univerza.

V tu stejnou dobu pak probíhal křest Temných stránek od Romana Bílka a Petra Bočka, jehož se nezúčastnil nikdo menší než ze záhrobí povolaný Ivan Roubal. Pro mě jako diváka bylo toto rozdělení lehce nekonformní, protože jsem se při přebíhání nahoru a dolů cítila značně schizofrenně.

A co dalšího čekalo na milovníky hororu ve všech jeho formách? Krom urbexového povídání Haniny Veselé to pak byl i výbušný trojkřest knižních novinek Ludmily Svozilové (Zemři, Kaine: Stín), Veroniky Fiedlerové (Pomiluj smrt) a Karin Novotné (Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech), jenž zdatně komentátorsky vedl sivooký démon Jiří Sivok. A moje maličkost mu trošku přicmrndávala. Bylo to epické a skvělé, jen škoda, že v odpoledních hodinách už bylo v restauraci velmi hlučno.

Na velmi zdařilý trojkřest navázalo vydavatelství Čti mi!, které svým věrným i nevěrným posluchačům připravilo besedu a křest antologie České temno v audiopodobě.

Pořádný hukot měl však teprve nastat, a to koncertem kapely Arthemion, jejíž zvukař byl zřejmě silně nedoslýchavý, protože hudební produkce zamezovala běžné konverzaci i ve spodních prostorech. Co musely zažít ušní bubínky nebohých vystavovatelů a nakladatelů, na to raději nemyslím. Po penetraci sluchového ústrojí pak na lačné diváky nastoupil Mark E. Pocha, jenž čtenářům představil svou poslední povídkovou knihu, Temná epocha.

V horním sále pak na své obecenstvo nedočkavě čekal maskér Jakub Gründler i se stvořencem ze samotného pekla. Beseda s tvůrcem i velmi autenticky působícím ďáblem byla opravdu živá a velice zajímavá, zpestřená navíc mnohými zvídavými dotazy z publika. Po této úžasné akci čekal na ty z vytrvalých účastníků zlatý hřeb. Vyhlášení tomboly s opravdu velkým množstvím darů a dárečků nejen z hororové knižní produkce se ujala Karin Novotná s manželem, přičemž Michal Novotný se zhostil samotné výroby děsivě vyhlížející krabice s gilotinou, v níž hlasovací lístky vězely.
Závěr nadupaného programu pak patřil Ex Inferi BloodShow a volné zábavě.

Nesmím také opomenout filmovou produkci zaměřenou na zombie žánr, jež probíhala v zadním traktu spodního patra, v nichž diváci mohli zhlédnout klasiku Úsvit mrtvých následovanou snímkem Zombi 2 a dalšími méně známými filmy plných živých mrtvých v různých stádiích rozkladu.

Co však činí HororrCon neopakovatelným, je mimo vybouchaný program a přátelskou atmosféru hlavně setkávání a osobní kontakt s opravdovými milovníky hororu, ať už se jedná o jeho tvůrce, či čtenáře. HororrCon je tak nejen akce plná inspirativních přednášek, zajímavých show a představení literárních novinek, ale hlavně zábavy, smíchu a kamarádství.

Tak přijďte příště i vy mezi nás, zjistíte, že hororu se opravdu není proč bát.

Pokud si chcete prohlédnout úžasné fotky, které pořídil Jiří Šeda, stačí kliknout na odkaz dole na stránce. O ty nekvalitní fotky plné tak akorát temných stínů,o které jsem se jako správný fotografický analfabet pokoušela sama, byste stejně nestáli a raději si je nechám v soukromém archivu.

https://horrorcon.cz/fotogalerie-jiriho-sedy-2023/

Přidat komentář