Vstupenky online

Poslední výjezd roku zavede Valachy do Přerova

Jan Tajzler • 26.12.2023

Vsetínský tým čekají poslední dvě mistrovská utkání kalendářního roku 2023. Po vánočních svátcích zamíří Valaši ve středu do nedalekého Přerova, kde k duelu 32. kola nastoupí od 17:30. Zubři se aktuálně trápí a jsou na hraně postupové desítky. Vsetín by pak určitě uvítal zlepšení venkovní bilance a z posledního výjezdu si připsal bodový zisk.

Zubři se trápí, pomůže nový trenér?

Přerov zdaleka není v takové herní pohodě, jako před listopadovou konfrontací na Lapači. Pokud vezmeme vzorek posledních 5, 10 či dokonce 15 zápasů, najdeme přerovský tým na posledním místě tabulky aktuální formy. Jasným důkazem je i jediná tříbodová výhra z posledních deseti duelů. Není se co divit, že vedení přerovského klubu došla trpělivost a na Hané se sáhlo ke změně trenéra. Roberta Svobodu nahradil Michal Mikeska, který mužstvo převzal v reprezentační přestávce. Změna trenéra ale zatím efekt nepřinesla, není se co divit. Mikyska měl málo času a mužstvo tak zatím poznával jen v derby s Prostějovem (1:4) a před svátky na ledě Frýdku-Místku kde Přerov padl 1:3. Vůbec poprvé tak Zubry najdeme mimo postupovou desítku, Hanáci jsou zatím ve hře, od 10. Kolína je dělí pouze horší skóre, pokud by ale na Hané nezměnili dlouhodobý trend, mohl by se Přerov dostat do vážnějších problémů, ale nepředbíhejme.

Produktivita je velkým problémem Zubrů, na kontě vstřelených branek evidují hodnotu 66, což je druhý nejhorší počin v rámci soutěže. V týmových statistikách ani nenajdeme někoho, kdo by byl produktivně výrazný, například David Březina, který teď vede kanadské bodování Zubrů, by ve vsetínském kádru zaujímal až 8. místo. Střelecky se snaží tým pozvednout Daniel Indrák, který je s 9 zářezy nejlepším střelcem týmu. Po 14 bodech pak zaznamenali útočníci Tomáš Doležal s Darekem Hejcmanem.

Velkou komplikací pro Přerov je také zranění dvou klíčových obránců. Robert Černý si před Vánoci zlomil ruku a bude muset podstoupit operaci, poranění kolene pak trápí i Vojtěcha Zeleňáka, který v Přerově nastupuje v rámci střídavých startů z extraligových Vítkovic. O to víc se teď na Hané budou spoléhat na zkušenosti Jiřího Krisla (3+6), stabilním zadákem Chance ligy už je také David Chroboček (2+5).

Pozitivem přerovského týmu je bezesporu brankoviště. Michal Postava se navzdory špatné formě svého týmu řadí mezi nejlepší brankáře Chance ligy, když úspěšnost zákroků drží na hodnotě 93.81 %, průměrně pak ve 25 duelech inkasoval pouze 2.03 branky. Odchovanec Valašského Meziříčí také čelil nejvyššímu počtu střel ze všech prvoligových brankářů, pochytal jich už 773.

Zvládne Vsetín i třetí konfrontaci se Zubry?

Valaši pojedou na Hanou v roli favorita. Před Vánoci sice ve sledovaném šlágru i potřetí v základní části podlehli ostravské Porubě 2:3, ale před tím zvládl vyhrát tři zápasy v řadě a posbírat maximální bodový zisk. Do konce roku už Vsetín vyjede k zápasu pouze dvakrát, v Přerově se pak nabízí i vylepšení venkovní bilance, aktuálně je totiž Vsetín při sledování výkonů na ledech soupeřů až na 6. místě.

Vsetínu v duelu s Porubou scházela hned čtveřice obránců, ale situace by se směrem k poslednímu hracímu týdnu roku měla zlepšit. Do hry v Přerově už by měli být připraveni Jakub Ďurkáč s Markusem Kojem. V tréninkovém procesu už jsou také Tom Ondračka a především Jakub Teper, který by se obnovené preiméry ve vsetínském dresu mohl dočkat v pátečním duelu s rezervou Pardubic na domácím ledě. Dlouhodobě pak Valachům bude chybět kapitán Erik Hrňa, jak jsme avizovali již na startu předvánočního týdne.

Vzájemné zápasy:

6. kolo: Přerov – Vsetín 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

19. kolo: Vsetín – Přerov 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

První duel na přerovském ledě přinesl vyrovnanou bitvu, kterou Vsetín na svou stranu získal až v závěru 3. třetiny díky trefě Erika Hrni a pojistce do prázdné branky v podání Adama Hořanského. Odveta na Valašsku měla jednoznačnější průběh. Zelenožlutým se povedl už vstup do zápasu a velmi brzy otevřeli skóre. Klíčový pro osud utkání byl přelom první a druhé třetiny, kdy Valaši v rozmezí 19. a 22. minuty nasázeli do sítě Přerova tři puky. O čisté konto pak Patrik Romančík přišel až v poslední minutě základní hrací doby, kdy jej překonal Daniel Indrák. Bude se vsetínský tým radovat i po třetí vzájemné konfrontaci v letošní základní části?

Sestavy v posledním kole:

Přerov: Postava – Kudělka, Němec, Adámek, Chroboček, Cubo, Krisl, Hanák – Březina, Pechanec, Doležal – Ministr, Vlach, Jakub Svoboda – Goiš, Hejcman, Indrák – Mácha, Chludil, Nemec.

Vsetín: Žukov – Larsen, Staněk, Smetana (A), Š. Jenáček, Hamřík, Hryciow, Š. Bláha – Rob (A), Bērziņš, Jonák (C) – Klhůfek, Dědek, Holec – Jandus, Kern, Hořanský – Kratochvil, Kubiš, Vaňo.

banner pod článkem