Nejdelší noci v roce, uvolněná a citlivá atmosféra, ticho, klid a hezké knihy. To vše patří ke svátkům a zimní dovolené. A jaké knihy se hodí k odpočinku v křesle s horkým svařákem nebo čokoládou? Inspirujte se naším seznamem.  

Hrad ve Skotsku 

Romantický příběh, atmosféra středověkého hradu a blížící se Vánoce. Co více si přát? Jedna z mnoha knih Julie Caplin vás tentokrát dovede na Skotskou vysočinu. Nebude chybět romantická linka ani dobré jídlo a spousta cestovatelských tipů. 

Dopis Ježíškovi 

Psal ho nejspíš každý z nás. Jak se ale s dopisem Ježíškovi popasovali čeští spisovatelé a známé osobnosti? To vše najdete ve sborníku Dopis Ježíškovi. Všechna přání, reálná i vysněná, prosby, nápady. Nechte se na chvílí unést těmito povídkami. 

Na větrné hůrce

Kdy jindy než o svátcích se vrhnout na tu největší klasiku všech klasik. Nemusí to být zrovna Na větrné hůrce, ale melodramatičtější příběh abyste pohledali. Záleží ale jen a jen na vás, zda vyrazíte na dramatická blata nebo třeba do centra Paříže. Vánoční zklidnění přímo vybízí k návratu ke klasice. 

Malý princ 

Kdo by ho neznal? Úryvky z něj najdete na hrníčcích, v diářích či na oblečení… Jednou za čas je ale možná správně vrátit se k tomuto nadčasovému příběhu a pozastavit se nad tím, co se nám snaží říct. 

Panda a dráček 

Máte pocit, že Malého prince znáte i pozpátku a nemůže vás ničím překvapit? Zkuste zapátrat po knížce Panda a dráček. Poetiku běžných okamžiků, krásu obyčejných chvil – to vše vám knížka, alespoň na pár chvil, zprostředkuje. Možná právě náhled do jiné filozofie, než je ta naše středoevropská, občas potřebujeme. 

Kryštofovy nebetyčné maléry 

Stejně jako předchozí knihy, i tato je primárně určená pro děti. Pokud ale k vašemu vánočnímu arsenálu patří pohádka Anděl Páně, neměli byste minout ani tuto knihu. Kryštof je anděl strážný, kterého každý z nás má a dennodenně se potýká s nástrahami, kterému přináší jeho život v nebi. Dospělí i děti se u knihy zaručené pobaví. 

Krása mezi námi 

Najít krásu v našich životech může být občas oříšek. Obzvláště pokud žijete v neustále zimě, tmě a nepohodlí. I tady se ale jistě umí najít okamžiky nepatrné a křehké krásy. Své o tom ví i hrdina knihy Krása mezi námi, Jack Dahl. 

Zimní pohádky 

Pro vizuálně nádherný výbor je připravil Dawn Casey a ilustrovala Zanna Goldhawk. Příběhy pocházejí z celého světa, a tak s nimi můžete velmi jednoduše vycestovat za hranice našich krajů. Během zimních dní více než doporučujeme!

Lukostřelec 

Paolo Coelho je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů své doby. Jeho novinka, Lukostřelec, vypráví příběh o moudrosti stáří a o naplněném životě. Využijte tento čas k zamyšlení nad vším, co tato kniha přináší. 

Osm hor 

Kniha Paola Cognettiho vás zavede do dalekých krajin, kam byste v tomto čase možná nevycestovali. Navíc, až knihu dočtete, můžete se podívat i na její filmové zpracování. Obojí stojí za to! 

Zdroj úvodní fotografie: www.depositphotos.com