Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sexsymbol Raquel Welch: Režisérům stačilo, že má dokonalé tělo. Její herecký talent je moc nezajímal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 1stdibs, Public domain, via Wikimedia Commons

Raquel Welch

Ikona stříbrného plátna Raquel Welch se daleko více než hereckým nadáním zapsala do historie světového filmu spíše svým exotickým vzhledem, dokonalým tělem a bujným poprsím. Patřila k nejkrásnějším ženám své doby a dodnes platí za sexuální idol.

Článek

Filmová hvězda a sexsymbol 60. a 70. let Raquel Welch se proslavila především ztvárněním postav svůdných žen. Režiséři většinou sázeli jen na její půvab a chtěli po ní, aby divákům předvedla své dokonalé tělo a ženské křivky. Žádný větší herecký výkon od ní nikdo neočekával, což krásná talentovaná herečka těžce nesla.

Do vínku jí byl dán půvab i talent

Raquel Welch, vlastním jménem Jo Raquel Tejada se narodila 5. září 1940 v Chicagu v rodině Bolivijce a Angličanky. Její otec Armando Carlos Tejada Urquizo pracoval jako letecký inženýr a matka Josephine Sarah Hall byla v domácnosti. Měla ještě dva mladší sourozence, bratra Jamese „Jima“ a sestru Gayle. Raquel byla vychována v presbyteriánském náboženství a spolu s celou rodinou chodila každou neděli pravidelně do kostela. Když byly Raquel dva roky, její rodiče se rozhodli, že se všichni přestěhují do San Diega v Kalifornii.

S nástupem do školy se Raquel začala intenzivně věnovat baletu, avšak v 17 letech ji učitel upozornil, že z ní sice vyrostla talentovaná krásná mladá žena, ale její vnady jsou příliš výrazné na to, aby se mohla vydat na dráhu profesionální baletky. Již jako mladá dívka vynikala výjimečnou krásou a od svých čtrnácti let sbírala tituly na nejrůznějších soutěžích krásy. V roce 1958 absolvovala s vyznamenáním střední školu a získala stipendium na vysoké škole. Chtěla se vydat na hereckou dráhu, a proto nastoupila na San Diego State College, kde navštěvovala hodiny divadelního herectví.

O rok později se provdala za svou první velkou lásku ze střední školy Jamese Welche, se kterým se znala od svých patnácti let. On hrál ve školním fotbalovém týmu, ona byla roztleskávačka a zamilovali se do sebe na první pohled. Její rodiče ze sňatku nebyli příliš nadšeni, ale Raquel byla natolik zamilovaná, že je obměkčila, a tak se svatbou nakonec souhlasili. Přijala manželovo příjmení Welch a ponechala si ho po celý život. Raquel se poté podařilo získat pár menších divadelních rolí, a v roce 1960 se dokonce stala „rosničkou“ v místní televizní stanici v San Diegu.

Mladému manželského páru se v roce 1959 narodil syn Damon a o dva roky později přivítali na světě dceru jménem Latanne Tahnee Welch. Pro Raquel bylo velmi náročné skloubit rodinný život a péči o děti s povinnostmi moderátorky počasí v televizi. Její vztah s Jamesem začal mít během následujících let vážné trhliny. Raquel později ve svých pamětech přiznala, že byli oba velmi mladí a hodně odlišní. Každý z nich měl jiné představy o životě a ani jeden z nich nechtěl dělat kompromisy. Její manželství s Jamesem skončilo v roce 1964 rozvodem.

Exotická krása ji přivedla až do Hollywoodu

Raquel se potom se svými dvěma dětmi přestěhovala do Dallasu v Texasu, kde se snažila živit jako servírka v barech a vydělávala si také jako modelka. Nešlo však o stálou práci, a tak žila v neustálých obavách, zda se jí podaří dobře zabezpečit své dvě děti. Nakonec se odstěhovala do Los Angeles a předsevzala si, že se stane filmovou hvězdou. Začala obcházet filmová studia a usilovala o získání role ve filmu.

Tenkrát se seznámila s hollywoodským agentem Patrickem Curtisem, který se stal nejen jejím osobním a obchodním manažerem, ale v únoru 1967 na pařížské radnici také jejím druhým manželem v pořadí. Curtis si všiml její výjimečné krásy a rozhodl se z ní udělat nový sexuální symbol. První filmovou roli dostala v roce 1966 ve sci-fi filmu Fantastická cesta, ve kterém ztvárnila členku lékařského týmu, který je miniaturizován a vstřikován do těla zraněného vědce s posláním zachránit mu život. Film se stal trhákem a katapultoval ji mezi filmové hvězdy.

V témže roce pak herečka natočila ještě dobrodružný fantasy snímek Milion let před Kristem, kde se objevila v sexy bikinách z jelení kůže, a tím se nesmazatelně zapsala do povědomí diváků. Dnes již kultovní snímek z ní učinil sexuální symbol a skutečnou filmovou superstar. Zároveň ji však navždy „zaškatulkoval“ do kategorie sexy hereček, které se mají ve filmech především odhalovat. Raquel byla právem označována za „Femme fatale“ a režiséři ji od té doby s oblibou oslovovali s nabídkou na ztvárnění postav spoře oděných žen oplývajících ženskými půvaby. Žádné velké herecké umění od ní většina z nich nepožadovala, což jí překáželo v budování dlouholeté kariéry. Sama k tomu ve své knize vzpomínek uvedla:

Každý byl přesvědčený, že bych se měla na scéně promenádovat v bikinách, i kdyby mělo sněžit.

Na přelomu 60. a 70. let se u filmu Raquel skutečně dařilo. Zahrála si po boku věhlasných filmových hvězd a svou krásou a šarmem dokázala Welch oslnit nejen filmové režiséry, ale i diváky po celém světě. Na stříbrném plátně se objevila v téměř pěti desítkách rolí, hrála zejména ve westernech a dobrodružných filmech, jako byly například Bandolero nebo 100 pušek. Srdce diváků si získala i rolí ve filmu Zvíře (1977), kde dokázala naplno ukázat svůj komediální talent. V tomto snímku byl jejím hereckým partnerem slavný Jean-Paul Belmondo. Raquel Welch je též držitelkou prestižního ocenění, Zlatého Glóbu, který získala za roli ve filmové adaptaci románu Tři mušketýři, kde ztělesnila postavu madame Constance Bonacieux.

Konec filmové kariéry i dalších dvou manželství

V 80. letech se jí již nepodařilo navázat na úspěchy z předchozích let. Její kariéra postavená především na mladistvém vzhledu a sexappealu postupem času vyšuměla a Raquel se přestala objevovat na filmovém plátně. Nabídky na kvalitní filmové role nepřicházely, a tak se herečka soustředila zejména na televizní tvorbu. V roce 1987 ji diváci mohli vidět v televizním dramatu Právo zemřít, kde skvěle ztvárnila vysokoškolskou profesorku psychologie a matku dvou dětí postiženou Lou Gehrigovou nemocí (ALS), která prosí o možnost důstojně zemřít. Za svůj strhující výkon v hlavní roli byla nominována na ocenění Zlatý globus.

O Raquel se říkalo, že ji „zkazily“ sláva, peníze a úspěch. Bývala prý mnohdy panovačná a povýšená. O přízeň mužů neměla nikdy nouzi, ale žádný vztah jí nakonec nevydržel. Poté co se v roce 1972 rozvedla se svým druhým manželem Patrickem Curtisem se ještě dvakrát provdala. Jejím v pořadí třetím manželem se stal známý francouzský scenárista André Weinfeld, s nímž spolupracovala od roku 1977 na několika projektech. Manželé se rozešli v roce 1990. Čtvrtým mužem, za kterého se Raquel provdala byl bohatý restauratér Richard Palmer, s nímž se herečka seznámila na večírku v roce 1996. Ještě téhož roku následovala svatba, ale ani toto manželství nevydrželo a Raquel od roku 2003 zůstala po zbytek života rozvedená.

V matčiných stopách se chtěla vydat hereččina dcera Tahnee, která po Raquel zdědila nevšední krásu. Toužila se stát filmovou herečkou, ale matka jí v tom ze všech sil bránila. Údajně i žádala režiséry, aby Tahnee nedávaly role a podle svých slov tak činila v dobré víře a snaze uchránit dceru před zklamáním ve světě filmu. Novináři a kolegové z herecké branže se ale spíše klonili k názoru, že na svou krásnou mladou dceru, která jí byla tak podobná, Raquel ve skutečnosti žárlila a nechtěla být „na vedlejší koleji“, pokud by se její dceři podařilo uspět. Ať už tomu bylo jakkoliv, Tahnee filmovou kariéru nakonec vzdala.

Raquel Welch se během svého života také angažovala v celé řadě charitativních projektů. Vždy měla srdce na správném místě a pomáhala potřebným. Mimo jiné založila fond na podporu žen samoživitelek. Svým vzhledem, šarmem a stylem oblékání inspirovala během let celé generace žen, které toužily být jako ona. Dokázala stárnout s nesmírnou grácií. V ženských časopisech publikovala rady, jak mají ženy správně jíst, cvičit a oblékat se. Je také autorkou knihy Raquel: Víc než výstřih, v níž se s nadhledem věnuje tématům spojeným se sexem, láskou, rodinou, stárnutím, menopauzou nebo vztahům s mladšími partnery. Poslední roky svého života však strávila v ústraní, protože bojovala s Alzheimerovou chorobou.

Nezapomenutelná herečka, která si svou krásou podmanila svět, zemřela 15. února 2023 na zástavu srdce ve svém domě v Los Angeles ve věku 82 let.

WELCH, Raquel. Víc než výstřih. [Kratochvilka]: Čintámani, c2012. ISBN 978-80-904838-3-5.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz